Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 mar 2015 - Anul XX, nr. 59 (5871)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Dramatic

Un copil de un an şi două luni, cu o greutate de nici patru kilograme, a fost abandonat în spital de mama sa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Caz tulburător la Spitalul Suceava, unde un copil de un an şi două luni cântăreşte cât un nou-născut şi trăieşte într-un incubator. Vasilică T., din Mironu, suferă de o malformaţie congenitală care-l împiedică să se dezvolte normal şi, potrivit cadrelor medico-sanitare, a fost abandonat în spital de mamă, la câteva luni de la venirea sa pe lume. Cea care i-a dat viaţă şi trebuia să vegheze la bunăstarea lui l-a lăsat în grija străinilor atunci când starea lui de sănătate s-a agravat, spun angajaţii de la Spitalul Suceava. Cazul a fost preluat de specialiştii de la Protecţia Copilului, care alături de cadrele medicale luptă acum să-l salveze pe Vasilică. Drama băieţelului a sensibilizat şi opinia publică, după ce imagini cu acest copil care la un an şi două luni arată şi se comportă ca un bebeluş au început să circule pe reţelele de socializare. Postările de pe Facebook ale unei mămici care l-a fotografiat în salonul din Reanimarea secţiei de Pediatrie, acolo unde se află internat Vasilică, au strâns mii de accesări pe internet, iar mai mulţi oameni s-au grăbit să-l ajute. La Spitalul Suceava au început să sosească donaţii în hrană şi îmbrăcăminte pentru copilul abandonat de propria mamă pentru simplul fapt că era mult prea bolnav.

 

Dr. Tiberius Brădăţan: „Dacă am încerca să-l îngrăşăm forţat îl omorâm. Inima ar fi suprasolicitată şi nu ar rezista”

Vasilică T. s-a născut pe 21 ianuarie 2014, în maternitatea Spitalului Suceava. „Malformaţie cianogenă de cord şi microcefalie”, a fost diagnosticul crunt al medicilor. „Este o anomalie la nivelul inimii şi a vaselor mari de sânge care-l împiedică să crească şi să ia în greutate, precum şi o dezvoltare deficitară a craniului şi creierului”, explică purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădăţan. „Copilul suferă şi de malnutriţie severă. Dacă am încerca să-l îngrăşăm forţat îl omorâm. Inima ar fi suprasolicitată şi nu ar rezista”, spune fără ocolişuri medicul.

La câteva luni de la naştere, în noiembrie, Vasilică a ajuns la spital. Era răcit, iar mama l-a adus pentru tratament. L-a lăsat acolo şi nu s-a mai întors niciodată după el. „Am luat legătura cu cei de la Protecţia Copilului, care au contactat familia copilului. Mama a declarat că nu poate să-l întreţină şi astfel băieţelul a devenit un caz social”, arată dr. Tiberius Brădăţan.

Slăbit de foame şi cu multiple suferinţe organice, Vasilică a ajuns să trăiască într-un incubator. Această cutie transparentă de plastic i-a devenit casă şi îi asigură un mediu steril şi o temperatură constantă. La greutatea lui de nici patru kilograme, la vârsta de un an şi două luni, şi la problemele de sănătate pe care le are, orice microb pe care l-ar contracta ar putea să-i fie fatal. Medicii încearcă să-l stabilizeze suficient cât să poată suporta o intervenţie chirurgicală la inimă. Operaţia ar fi singura lui şansă de supravieţuire pe termen lung, însă nu-i va rezolva şi celelalte probleme cu care s-a născut. Va rămâne pentru totdeauna cu un retard neuromotor, dezvăluie dr. Tiberius Brădăţan.

 

Vasilică va fi preluat astăzi de specialiştii de la Centrul Terapeutic Blijdorp Suceava

După ce a fost tratat de afecţiunea respiratorie pentru care a fost internat la Pediatrie în noiembrie 2014, Vasilică a fost transferat la Iaşi, într-o secţie de cronici a Spitalului de copii „Sf. Maria”. Aici a fost evaluat de specialiştii în cardiologie, iar la sfârşitul lui ianuarie 2015 s-a întors la Spitalul Suceava. Urma să fie tratat în această unitate medicală până când va fi suficient de puternic pentru viitoarea operaţie. Infirmiera Doina Gafencu îşi aminteşte de prima zi în care l-a văzut: „Era mic, slab, amărât, vânăt, n-avea putere nici să tragă cu biberonul. L-am hrănit cu sondiţa vreo două săptămâni. După aia a început să prindă un pic la puteri şi să mănânce singur. Şi a luat puţin câte puţin în greutate”.

La un an şi două luni, Vasilică ar trebui să cântărească între 10 şi 11 kilograme. În schimb, el are o greutate de nici patru kilograme, exact cât un bebeluş. Spre deosebire de alţi copii de vârsta lui, nu merge şi nici nu vorbeşte. Stă zi şi noapte în incubator şi bea lapte cu biberonul, după ce o perioadă bună de timp a fost hrănit cu seringa. Este un copil liniştit, care doarme mai tot timpul. Plânge rar şi doar atunci când îi este foame, spun cadrele medico-sanitare.

Astăzi, Vasilică va fi preluat de specialiştii de la Centrul Terapeutic Blijdorp din Suceava. Va fi îngrijit aici până săptămâna viitoare, când va fi dus pentru a doua oară la Iaşi, la recontrol. „După evaluarea de la Iaşi va fi internat cel mai probabil la Tg. Mureş pentru operaţia la inimă”, completează dr. Tiberius Brădăţan.

Între timp, Vasilică s-a îngrăşat câteva grame şi a învăţat să zâmbească. S-a ataşat de cadrele medico-sanitare care îl îngrijesc. Mariana Nicoleta Niharniuc, una dintre mămicile internate la Pediatrie, povesteşte despre legătura care s-a creat între copilul abandonat şi personalul sanitar: „Este foarte bine îngrijit. Este hrănit, este schimbat şi zâmbeşte la toate asistentele. Le recunoaşte când vin să-i dea să mănânce”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un copil de un an şi două luni, cu o greutate de nici patru kilograme, a fost abandonat în spital de mama sa.
 Vizualizări articol: 3588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un copil de un an şi două luni, cu o greutate de nici patru kilograme, a fost abandonat în spital de mama sa5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Limba soacrei Spunea Esop că mâncarea cea mai gustoasă este limba... cu măsline. Și că tot limba este și cea mai rea... când nu o stăpânești bine și ai de pătimit din pricina ei. Dar nu despre acest joc de cuvinte esopian voiam să vă vorbesc.... Citeşte