Poziție

DSP impune condiții stricte la mutarea maternității din Fălticeni într-o fostă școală



Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava impune condiții stricte la mutarea maternității din Fălticeni într-o fostă școală din localitate, arătând că nu va fi de acord cu această soluție de compromis dacă nu sunt respectate normele igienico-sanitare în vigoare. Directorul adjunct medical al instituției, doctorul Cătălina Zorescu, a declarat ieri că deși soluția mutării secțiilor de Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie, cu 35 de paturi și respectiv 22 de paturi, în clădirea unei foste școli este una temporară, până la darea în folosință a noului spital, compartimentarea, amenajarea și dotarea sediului trebuie să fie corespunzătoare, iar circuitele funcționale, pentru evitarea oricăror riscuri epidemiologice.
Ieri, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava și ai Spitalului Municipal Fălticeni s-au întâlnit cu primarul Cătălin Coman pentru a identifica soluțiile optime privind mutarea maternității Fălticeni, cu secțiile Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie, din actuala locație, care a fost retrocedată. „S-a analizat, din punct de vedere al necesității respectării normativelor Ministerului Sănătății, varianta prezentată de oficialitățile locale, urmând ca decizia finală să fie adoptată, de comun acord, după întocmirea unui proiect tehnic și a unui deviz de lucrări”, a spus dr. Cătălina Zorescu.
Municipalitatea și-ar fi dorit ca mutarea să nu se producă până la finalizarea noului spital
La ora actuală, Maternitatea Fălticeni funcționează cu chirie într-o clădire care aparține Fundației Caritatea. Imobilul a fost retrocedat organizației non-guvernamentale, care a cerut eliberarea lui într-un termen cât mai scurt, deși municipalitatea și-ar fi dorit ca mutarea să nu se producă până la finalizarea noului spital. În aceste condiții, oficialitățile au identificat un alt spațiu pentru maternitate, respectiv un corp al Colegiului ”Vasile Lovinescu”. Imobilul avut în vedere se află la intersecția străzilor Ion Creangă și Voluntarilor și aparține primăriei, iar timp de două decenii a găzduit Școala Generală Nr. 5. În iulie 2005, imobilul a fost atribuit prin votul consilierilor locali Liceului Agricol, actualul Colegiu ”Vasile Lovinescu”, dar de circa un an de zile a rămas nefolosit.
Conform inventarului bunurilor care aparțin domeniului public, clădirea are o suprafață construită de 740 de metri pătrați, iar terenul are 5.700 de metri pătrăți. Dacă maternitatea s-ar muta aici, municipalitatea ar trebui să facă investiții importante, care nu prea se justifică ținând cont de caracterul temporar al acestui sediu, până la finalizarea lucrărilor la noul spital.
Cheltuieli mari cu transformarea fostei școli într-o unitate medicală
Primarul Cătălin Coman a declarat: „Clădirea fostei școli este funcțională, are toate utilitățile. Se poate transforma într-o unitate medicală, dar problema este a costurilor. Există intrări și căi de acces pentru ambulanțe separate, precum și posibilitatea tehnică de a crea săli de operație și tratament. Cheltuielile sunt însă destul de mari și este nevoie de un proiect care să primească avizul Direcției de Sănătate Publică. Totuși, spațiul reamenajat ar putea fi folosit cu destinație medicală și după mutarea maternității în noul spital. Aici ar putea funcționa o secție exterioară a Spitalului Municipal, cum ar fi Geriatria. Asta ar însemna ca banii investiți pentru transformarea fostei școli într-o unitate medicală să nu fie pierduți”.
Maternitatea Fălticeni ar trebui să elibereze actualul sediu până cel târziu în vară, ceea ce înseamnă că până atunci fosta școală ar trebui să îndeplinească toate condițiile impuse de conducerea DSP Suceava.



Recomandări

Fălticeniul investește peste 11 milioane de lei în transformarea Cinematografului „Doina” într-un Centru Cultural Multifuncțional

Contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat de către primarul Gheorghe Cătălin Coman și reprezentantul firmei SYM RSC SRL
Contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat de către primarul Gheorghe Cătălin Coman și reprezentantul firmei SYM RSC SRL

Peste 300 de oameni au fost vaccinați antirabic în județul Suceava, de la începutul anului, după ce au fost mușcați de animale