Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 feb 2015 - Anul XX, nr. 32 (5844)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

DSP

Cinci persoane diagnosticate cu HIV/SIDA de la începutul anului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cinci persoane din judeţ au fost diagnosticate cu HIV/SIDA de la începutul anului, iar alte două sunt suspecte, arată o statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, prezentată ieri de conducerea instituţiei. Datele centralizate de DSP arată că cele cinci persoane care au aflat în acest an că suferă de cumplita maladie provin din toate colţurile judeţului şi au vârste cuprinse între 27 şi 54 de ani. Este vorba de patru bărbaţi şi o femeie care este însărcinată. O altă gravidă şi un alt bărbat sunt suspecţi ca fiind seropozitivi, iar acum aşteaptă rezultatele unor analize de laborator mai complexe care să certifice diagnosticul. Conducerea DSP Suceava spune că numărul de îmbolnăviri prin HIV/SIDA din 2015 este mare pentru o perioadă atât de scurtă de timp, având în vedere că pe tot parcursul anului trecut au fost confirmate 17 cazuri.

Potrivit arhivelor DSP Suceava, de-a lungul anilor au fost luaţi în evidenţă ca seropozitivi 208 oameni din judeţ, însă zece dintre aceştia au fost pierduţi din evidenţele medicilor. În luna ianuarie 2015, din totalul pacienţilor cu HIV/SIDA, doar 192 mai erau efectiv monitorizaţi de medicii de specialitate suceveni – 100 persoane de sex masculin şi 92 de sex feminin. Printre cei 192 de bolnavi se regăsesc şi câţiva copii, dar cei mai mulţi pacienţi sunt tineri infectaţi la sfârşitul anilor '80 prin transfuzii de sânge netestat şi instrumentar medical nesterilizat: trei cazuri la grupa de vârstă 5 – 9 ani, două la 10 - 12 ani, şase la 15 – 19 ani, 18 la 20 – 24 ani, 89 la 25-29 ani, 17 la 30 – 34 ani, 15 la 35 – 39 ani, 28 la 40 – 49 ani, nouă la 50 – 59 ani şi cinci la 60 ani şi peste. În ianuarie 2015, alţi 12 pacienţi seropozitivi se aflau în evidenţele unor medici din alte judeţe sau din străinătate.

 

Gravidele care ajung la maternitatea Suceava, testate pentru HIV/SIDA înainte de naştere

Tot în ianuarie 2015, 181 de pacienţi seropozitivi urmau la Suceava un tratament de specialitate, care este subvenţionat de stat (94 persoane de sex masculin şi 87 de sex feminin), mai arată statisticile DSP: trei la grupa de vârstă 5 – 9 ani, doi la grupa de vârstă 10 – 12 ani, şase la grupa de vârstă 15 – 19 ani, 16 la grupa de vârstă 20 – 24 ani, 85 la grupa de vârstă 25 – 29 ani, 17 la grupa de vârstă 30 – 34 ani, 13 la grupa de vârstă 35 – 39 ani, 26 la grupa de vârstă 40 – 49 ani, opt la 50 – 59 ani şi cinci la 60 ani şi peste. În fiecare lună, pentru medicaţia celor 181 de oameni trataţi de medicii suceveni, statul plăteşte 513,4 miilei.

De menţionat că sucevenii care vor să afle dacă sunt sau nu infectaţi cu virusul ucigaş pot face un test gratuit, la Centrul de Consiliere şi Testare HIV/SIDA, care funcţionează la parterul clădirii DSP. În cazul în care rezultatul este pozitiv, probele se analizează din nou, de această dată la Bucureşti, la Institutul Naţional Cantacuzino, unde investigaţiile de laborator sunt mai complexe şi certifică diagnosticul. Pe de altă parte mai trebuie precizat că, din decembrie 2014, maternitatea Suceava a reluat testarea gratuită pentru HIV/SIDA a femeilor însărcinate care nu s-au testat înainte de a ajunge la spital pentru a naşte. Gravidele sunt testate pentru HIVSIDA graţie unei colaborări cu laboratorul de analize medicale Synevo.

Virusul HIV atacă şi distruge sistemul imunitar al organismului, deschizând calea unor infecţii oportuniste (acele infecţii pe care un sistem imunitar sănătos ar putea să le ţină sub control). De fapt acestea sunt cele care vor provoca deteriorarea iremediabilă a organismului, fiind responsabile de apariţia maladiei SIDA. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci persoane diagnosticate cu HIV/SIDA de la începutul anului.
 Vizualizări articol: 1257 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cinci persoane diagnosticate cu HIV/SIDA de la începutul anului5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei