Lipsa unui garaj în stația centrală a Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Suceava produce disfuncționalități în activitatea acestei unități, în special pe timp de iarnă, când se înregistrează temperaturi scăzute. Fiindcă nu există un adăpost pentru mașini, autosanitarele nu pornesc întotdeauna la cheie, iar uneori au geamurile înghețate, ceea ce presupune întârzieri în răspunderea la solicitări. Directorul unității, doctorul Daniel Martiniuc, spune că din cauza unor astfel de probleme se pot pierde minute prețioase dacă ambulanțele sunt chemate la o misiune urgentă și apreciază că ridicarea unui garaj în curtea stației centrale ar îndepărta neajunsurile.
Șeful SAJ Suceava a calculat și suma de care ar fi nevoie pentru o construcție de acest gen: 1.125.000 de lei. Sursa finanțării ar trebui să fie Ministerul Sănătății, ținând cont că resursele proprii ale unității sunt limitate, iar un memoriu în acest sens a fost deja transmis autorităților de la București.
Cheltuieli inutile pentru menținerea autosanitarelor în stare de funcționare
Directorul Martiniuc a explicat în demersul său că lipsa unor spații pentru parcarea ambulanțelor presupune an de an cheltuieli care nu sunt niciodată recuperate și a explicat și de ce: „Pentru a proteja aparatura medicală și medicația din truse de îngheț se consumă multă energie electrică, deoarece trebuie să folosim aeroterme suplimentare, care să mențină în interiorul mașinilor o temperatură adecvată. De asemenea, menținerea ambulanțelor într-o stare propice plecării imediate în cursă necesită pornirea și funcționarea în gol a motorului, de unde rezultă și un consum suplimentar de carburant. Pe de altă parte, temperaturile scăzute suprasolicită acumulatorii auto de pe ambulanțe, care la nici o mașină nu au rezistat mai mult de doi ani de zile. Tot frigul a creat și probleme de etanșare, prin rigidizarea semeringurilor, a unor subansamble din componența motoarelor de pe autosanitare, cauzând pierderi de ulei de motor sau de servodirecție”.
Garajul ar putea fi construit pe terenul ocupat acum de două clădiri vechi
În memoriul său, șeful SAJ Suceava a insistat asupra celui mai mare neajuns din punctul său de vedere, și anume răspunderea cu întârziere la apelurile de urgență: „În timpul staționării între solicitări geamurile îngheață, iar uneori se întârzie plecarea în cursă până când se asigură o vizibilitate corespunzătoare. Mai mult, anvelopele fiind foarte reci, se produc probleme de aderență, ceea ce influențează negativ viteza de deplasare”.
Doctorul Daniel Martiniuc a arătat că în curtea stației centrale există două construcții, dintre care un depozit, dar clădirile sunt într-o stare avansată de degradare și cu instalațiile nefuncționale. Fiindcă nu mai au nici o utilitate, conducerea SAJ Suceava ar vrea să le demoleze, iar în locul lor să construiască un garaj.
Stația centrală a Serviciului de Ambulanță Județean Suceava deservește 227.195 de locuitori și o suprafață de 1.046 de kilometri pătrați.