Conform unei hotărâri de Guvern adoptate în această săptămână, cardul național de sănătate va deveni obligatoriu pentru asigurați de la 1 mai, cu o lună întârziere față de data estimată, a informat ieri purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Anda Sălăgean. Potrivit responsabilului de relațiile cu presa, cardul de sănătate va fi utilizat în paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale, începând cu 1 februarie. El va putea fi folosit de asigurați la medicii de familie, în spitale și în farmacii, precum și de către furnizorii de servicii medicale, medicamente sau dispozitive medicale.
„Pentru o perioadă de trei luni, respectiv între 1 februarie și 30 aprilie, cardul de sănătate va putea fi utilizat în paralel cu actualul sistem, urmând ca începând cu 1 mai utilizarea acestui document în sistemul de asigurări sociale de sănătate să devină unicul instrument de validare a serviciilor medicale”, a explicat Anda Sălăgean, arătând că în acest fel se va asigura accesul la servicii medicale și asiguraților care nu au intrat încă în posesia cardului.
La nivelul județului Suceava, Casa de Asigurări de Sănătate a distribuit până acum 1.300 de carduri de sănătate din cele 19.990 care au fost returnate de Poșta Română.
Cardurile naționale de sănătate care nu au fost înmânate de poștași beneficiarilor sunt distribuite asiguraților la sediul CAS Suceava, de luni până joi, între orele 09.00-15.00, și vineri, între orele 09.00-13.00, a completat responsabilul de relațiile cu presa al instituției.
Cardurile care nu au fost livrate prin Poștă nu pot fi ridicate de la medicii de familie, ci doar de la sediul CAS
Anda Sălăgean a adăugat că persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conștiință, primirea cardului de sănătate vor depune o declarație pe proprie răspundere în acest sens la sediul instituției, însoțită de cardul de sănătate, în situația în care acesta a fost deja distribuit.
„Aceste persoane vor face dovada calității de asigurat pe baza adeverinței de asigurat, care are o valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de către CAS Suceava. Menționăm faptul că această alternativă presupune deplasarea periodică a asiguratului la casa de asigurări pentru a solicita adeverința de asigurat. Cardurile nerecepționate sau returnate de asigurații care le refuză vor rămâne la Casa de Asigurări de Sănătate, de unde le pot ridica oricând, în cazul în care revin asupra deciziei de a nu deține acest card”, a spus Anda Sălăgean.
Purtătorul de cuvânt al CAS Suceava a precizat că procesul de tipărire și de distribuire a cardului de sănătate continuă pentru asigurații care vor împlini vârsta de 18 ani și/sau dobândesc calitatea de asigurat. Până la primirea cardului de sănătate, aceste persoane vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverințe care înlocuiește cardul, valabilă nu mai mult de 30 de zile de la emiterea noului document.
Deocamdată nu se știe clar în ce condiții vor fi eliberate duplicate în cazul pierderii, furtului sau deteriorării cardului de sănătate, precum și în situația modificării datelor personale de identificare și cine suportă costurile aferente eliberării unui duplicat. Cert este însă că, cel puțin la Suceava, cardurile naționale de sănătate care nu au ajuns la asigurați prin intermediul Poștei nu pot fi ridicate de la medicii de familie, ci doar de la sediul CAS, a subliniat Anda Sălăgean.
Hotărâre de Guvern
Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 mai
