Două persoane au fost internate miercuri în Spitalul Județean de Urgență Suceava, cu probleme de sănătate cauzate de frig. Este vorba de o femeie de 92 de ani, din Gura Humorului, și un bărbat de 50 de ani, din Ilișești, care au avut nevoie de asistență medicală după ce au suferit hipotermii și degerături.
În cazul bătrânei, starea de sănătate este critică, șansele de supraviețuire fiind destul de reduse și din cauza vârstei înaintate. Potrivit medicilor, femeia a fost internată cu hipotermie severă, ea având temperatura corpului foarte scăzută, de doar 29,5 grade Celsius. În plus, bătrâna prezenta un accident vascular cerebral, o contuzie toraco-abdominală, o fractură de coloană și o alta de umăr drept, precum și vânătăi pe tot corpul. Nonagenara era confuză în momentul în care a ajuns la spital, iar medicii bănuiesc că femeia a căzut și s-a lovit după ce a făcut accidentul vascular cerebral. ”Pacienta nu s-a mai putut mișca și a înghețat de frig în propria casă până când a fost găsită de un vecin care a sunat de urgență la 112”, a explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență, dr. Tiberius Brădățan.
Hipotermia, o afecțiune în care temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius
Având în vedere starea critică în care se afla, femeia a fost dusă direct în secția de Reanimare, unde medicii au reușit să o stabilizeze, însă viața ei continuă să fie în pericol.
În ceea ce-l privește pe bărbatul de 50 de ani, din Ilișești, medicii vorbesc despre riscul ca acesta să rămână fără degetele de la picioare. Dr. Tiberius Brădățan a explicat că, din cauza frigului, pacientul a suferit degerături severe pe care nici nu le-a tratat la timp. Miercuri, când s-a prezentat totuși la spital, degetele de la picioare erau deja cangrenate, ca o complicație, însă chiar și în aceste condiții bărbatul a refuzat internarea și implicit tratamentul care i-ar fi salvat degetele de la picioare.
Hipotermia este o afecțiune în care temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius. Odată cu scăderea temperaturii, pielea va deveni rece și palidă, ritmul respirațiilor va fi încetinit, iar pulsul va deveni lent și neregulat. Dacă expunerea la frig continuă vor apărea slăbiciunea, lipsa de coordonare, somnolența, lipsa de îndemânare și dificultăți de vorbire (sub 32 de grade Celsius). În cazul în care temperatura corpului scade și mai mult, persoana va intra în comă și apoi în stop cardio-respirator.
Gheața de pe străzi și trotuare continuă să facă victime printre suceveni
Degerătura este o leziune determinată de înghețarea parțială sau completă a pielii și a țesuturilor profunde prin expunere la frig. Cele mai expuse părți ale corpului la degerături sunt fața, urechile, degetele. Degerăturile pot apărea destul de repede, depinzând de temperatura și viteza vântului. Persoanele slăbite și în vârstă, cei suferinzi, cu diferite forme de epuizare, sunt cele mai susceptibile de a suferi astfel de leziuni. La o temperatură mai scăzută de minus 10 grade Celsius, orice țesut care este amorțit devine expus degerăturilor.
Medicii de la Spitalul Județean de Urgență Suceava spun că, în ultimele zile, numărul cazurilor de hipotermie și degerături este tot mai mare, iar majoritatea victimelor sunt bătrâni. Doctorii atrag atenția că asemenea afecțiuni pot fi fatale la vârste înaintate și recomandă măsuri de protecție.
Miercuri, la Spitalul Județean de Urgență Suceava au ajuns și alte victime ale iernii. Mai multe persoane au suferit entorse și contuzii, după ce au alunecat și au căzut pe gheața formată pe străzi și trotuare. Pacienții, toți adulți, nu au avut nevoie de internare, leziunile suferite nefiind foarte grave.