Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 ian 2015 - Anul XX, nr. 5 (5817)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Victimele iernii

O bătrână de 92 de ani, în stare critică la Reanimare, după ce a îngheţat în propria casă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Două persoane au fost internate miercuri în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, cu probleme de sănătate cauzate de frig. Este vorba de o femeie de 92 de ani, din Gura Humorului, şi un bărbat de 50 de ani, din Ilişeşti, care au avut nevoie de asistenţă medicală după ce au suferit hipotermii şi degerături.

În cazul bătrânei, starea de sănătate este critică, şansele de supravieţuire fiind destul de reduse şi din cauza vârstei înaintate. Potrivit medicilor, femeia a fost internată cu hipotermie severă, ea având temperatura corpului foarte scăzută, de doar 29,5 grade Celsius. În plus, bătrâna prezenta un accident vascular cerebral, o contuzie toraco-abdominală, o fractură de coloană şi o alta de umăr drept, precum şi vânătăi pe tot corpul. Nonagenara era confuză în momentul în care a ajuns la spital, iar medicii bănuiesc că femeia a căzut şi s-a lovit după ce a făcut accidentul vascular cerebral. ”Pacienta nu s-a mai putut mişca şi a îngheţat de frig în propria casă până când a fost găsită de un vecin care a sunat de urgenţă la 112”, a explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Tiberius Brădăţan.

 

Hipotermia, o afecţiune în care temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius

Având în vedere starea critică în care se afla, femeia a fost dusă direct în secţia de Reanimare, unde medicii au reuşit să o stabilizeze, însă viaţa ei continuă să fie în pericol.

În ceea ce-l priveşte pe bărbatul de 50 de ani, din Ilişeşti, medicii vorbesc despre riscul ca acesta să rămână fără degetele de la picioare. Dr. Tiberius Brădăţan a explicat că, din cauza frigului, pacientul a suferit degerături severe pe care nici nu le-a tratat la timp. Miercuri, când s-a prezentat totuşi la spital, degetele de la picioare erau deja cangrenate, ca o complicaţie, însă chiar şi în aceste condiţii bărbatul a refuzat internarea şi implicit tratamentul care i-ar fi salvat degetele de la picioare.

Hipotermia este o afecţiune în care temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius. Odată cu scăderea temperaturii, pielea va deveni rece şi palidă, ritmul respiraţiilor va fi încetinit, iar pulsul va deveni lent şi neregulat. Dacă expunerea la frig continuă vor apărea slăbiciunea, lipsa de coordonare, somnolenţa, lipsa de îndemânare şi dificultăţi de vorbire (sub 32 de grade Celsius). În cazul în care temperatura corpului scade şi mai mult, persoana va intra în comă şi apoi în stop cardio-respirator.

 

Gheaţa de pe străzi şi trotuare continuă să facă victime printre suceveni

Degerătura este o leziune determinată de îngheţarea parţială sau completă a pielii şi a ţesuturilor profunde prin expunere la frig. Cele mai expuse părţi ale corpului la degerături sunt faţa, urechile, degetele. Degerăturile pot apărea destul de repede, depinzând de temperatura şi viteza vântului. Persoanele slăbite şi în vârstă, cei suferinzi, cu diferite forme de epuizare, sunt cele mai susceptibile de a suferi astfel de leziuni. La o temperatură mai scăzută de minus 10 grade Celsius, orice ţesut care este amorţit devine expus degerăturilor.

Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava spun că, în ultimele zile, numărul cazurilor de hipotermie şi degerături este tot mai mare, iar majoritatea victimelor sunt bătrâni. Doctorii atrag atenţia că asemenea afecţiuni pot fi fatale la vârste înaintate şi recomandă măsuri de protecţie.

Miercuri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava au ajuns şi alte victime ale iernii. Mai multe persoane au suferit entorse şi contuzii, după ce au alunecat şi au căzut pe gheaţa formată pe străzi şi trotuare. Pacienţii, toţi adulţi, nu au avut nevoie de internare, leziunile suferite nefiind foarte grave. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O bătrână de 92 de ani, în stare critică la Reanimare, după ce a îngheţat în propria casă.
 Vizualizări articol: 1434 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O bătrână de 92 de ani, în stare critică la Reanimare, după ce a îngheţat în propria casă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei