Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 oct 2014 - Anul XIX, nr. 254 (5763)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Părinţi revoltaţi

Obligaţi să plătească analizele medicale pentru sugarul lor de opt luni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un drept garantat de cotizaţiile plătite la stat pentru asigurările de sănătate, cel de gratuitate la anumite analize medicale, este încălcat flagrant de guvernanţii care fac repartiţiile bugetare şi alocă fonduri insuficiente pentru sistemul sanitar. Lipsa de bani din sectorul de sănătate conduce la situaţii de-a dreptul revoltătoare în care nici măcar gravidele şi sugarii nu mai beneficiază întotdeauna de servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Este şi cazul unui bebeluş de opt luni, din Vicovu de Sus, pentru care părinţii au trebuit în această săptămână să scoată din buzunar peste 200 de lei pentru a afla în timp util care este starea de sănătate a copilului lor. Altfel, ar fi fost puşi pe o listă de aşteptare, ceea ce ar fi însemnat zile preţioase pierdute, deoarece în lipsa analizelor medicii nu ar fi putut să-i pună copilului un diagnostic şi să-i dea un tratament.

 

Gratuitate doar pentru cei programaţi şi aglomeraţie în primele zile ale lunii

Marţi, Gabriel Solon s-a prezentat la unul din cele două laboratoare de analize medicale din municipiul Rădăuţi care au încheiat contract de prestări servicii cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, având asupra lui un bilet de trimitere de la medic pentru fetiţa sa de opt luni, suspectă de anemie.

Deşi legea îi dădea dreptul la gratuitate, părintele a fost informat că fondurile s-au epuizat şi i s-a cerut să revină pentru o programare după data de 1 noiembrie. Ştiind că nimeni nu-l refuză dacă este dispus să plătească analizele din propriul buzunar, Gabriel Solon a achitat pe loc contravaloarea celor şapte teste de sânge de care avea nevoie fiica sa. „Pentru copilul meu fac orice, mă sacrific, dar poate sunt părinţi care oricât şi-ar dori nu au de unde să plătească. Şi atunci poate le mor copiii din cauza acestui sistem nenorocit. Este un abuz din partea statului ceea ce se întâmplă acum în sistemul de sănătate”, este revoltat Gabriel Solon.

În judeţ este bine cunoscut de ani de zile faptul că analizele medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate se pot face numai în prima parte a lunii întrucât bugetul alocat de stat se epuizează rapid. Sistemul funcţionează doar pe bază de programare, iar în momentul de faţă listele de aşteptare se întind până în decembrie. Chiar şi aşa, aglomeraţia din prima parte a lunii nu poate fi evitată, iar mulţi dintre cei care au reuşit să obţină o programare nu au garanţia că vor pleca acasă cu analizele făcute, fiindcă nu se ştie cât vor ajunge fondurile. Odată banii terminaţi într-un loc, începe şi goana pacienţilor către alte laboratoare care poate nu au epuizat încă fondurile alocate prin contract. În final însă, în majoritatea cazurilor, bolnavii ajung să-şi plătească singuri analizele medicale la care ar fi avut dreptul gratuit prin faptul că şi-au achitat conştiincios dările la stat.

 

Cum pot verifica asiguraţii de ce buget actual dispun laboratoarele

Vizavi de această situaţie, conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Suceava a anunţat ieri, prin vocea purtătorului de cuvânt Anda Sălăgean, că pacienţii pot verifica singuri, pe site-ul instituţiei, www.cassv.ro, de ce buget actual dispun laboratoarele, astfel încât drumurile inutile să fie evitate. Responsabilul de relaţia cu presa al CAS Suceava a arătat că laboratorul de analize medicale Biotest din municipiul Suceava mai avea ieri un leu din suma de 55.086 de lei alocată în această lună. Aceeaşi situaţie dramatică se înregistrează şi la laboratorul Soriende din Bilca, care a epuizat complet bugetul de 5.450 de lei alocat, dar şi la laboratorul Alpha, din cadrul fostei Policlinici Areni, care din data de 24 a lunii nu mai are nimic din cei 30.984 de lei repartizaţi. Lipsă de fonduri şi la laboratorul Hipocrat din municipiul Suceava, cu 25 de lei rămaşi ieri în conturi din cei 18.577 alocaţi, dar şi la Centrul de Sănătate Bucovina şi la Arcadia, care nu mai dispun de nici un leu din cei 19.125 lei şi respectiv 104.233 de lei alocaţi pentru luna octombrie. Dorna Medical, cu puncte de lucru în Suceava şi Vatra Dornei, a epuizat de asemenea fondurile alocate, în sumă de 73.919 lei. În aceste condiţii, ieri, laboratorul Hipocrat din Suceava făcea programări pentru data de 4 noiembrie, în timp ce laboratoarele Biotest Suceava şi Alpha Suceava îi programau pe asiguraţi cel mai devreme în data de 4 decembrie.

Singurele laboratoare de analize medicale care, potrivit conducerii CAS Suceava, mai dispun de fonduri mai mici sau mai mari sunt Ultratest din municipiul Rădăuţi, cu 9.168 de lei rămaşi în conturi la data de 24 octombrie, Synevo, care pentru toate cele trei puncte de lucru din Suceava, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc mai avea ieri 348 de lei (din 97.476 de lei), Clinica Sante din municipiul Suceava, cu 1.019 lei disponibili la data de 29 octombrie din totalul de 17.071 de lei, şi Tritest din municipiul Suceava, cu 4.383 de lei rămaşi în conturi în data de 29 octombrie, din totalul de 23.231 de lei alocaţi. De 4.921 de lei mai dispunea ieri laboratorul Explora Suceava, iar Bethesda Suceava mai dispunea de 2.105 lei rămaşi din cei 30.567 de lei alocaţi. Un alt laborator care nu a terminat până acum fondurile este cel din cadrul Spitalului Municipal Fălticeni, cu 4.063 de lei în conturi la data de 27 octombrie, din totalul de 15.497 de lei alocaţi.

 

Liste lungi de aşteptare şi la ecografii, tomografii şi RM

Purtătorul de cuvânt al CAS Suceava a avertizat ieri că laboratoarele de analize medicale trebuie să rezerve anumite sume de bani pentru cazurile de urgenţă şi să rezolve cu prioritate solicitările venite din partea gravidelor şi pentru copiii de până la un an. Laboratoarele care nu vor respecta aceste reguli riscă sancţiuni din partea CAS Suceava, a adăugat Anda Sălăgean.

De menţionat că lipsa fondurilor este valabilă şi în cazul investigaţiilor de imagistică medicală, respectiv ecografie, computer tomograf şi rezonanţă magnetică. Şi aici listele de aşteptare sunt lungi, iar printre puţinele laboratoare care ieri mai dispuneau de anumite sume de bani se numără Bethesda Suceava, cel al Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc, Serviciul de Radiologie din cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi şi laboratorul Spitalului Orăşenesc Gura Humorului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Obligaţi să plătească analizele medicale pentru sugarul lor de opt luni.
 Vizualizări articol: 2513 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Obligaţi să plătească analizele medicale pentru sugarul lor de opt luni1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(31 oct 2014, 14:25:25
Iti platesti analizele, le scoti, apoi iti recuperezi banii de la casa de sanatate.
Pur si simplu o dai in judecata, castigi procesul, apoi o executi silit.
Nu te costa nimic, doar timp, dar... merita.
La mine nu a fost nevoie de executare silita, pur si simplu mi-au dat banii pe baza hotararii judcatoresti.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei