Cazuri grave

Suceveni infectați cu o bacterie mortală după tratamentele efectuate în spitale



Bacteria se transmite cu ușurință de la o persoană la alta dacă nu sunt respectate reguli clare de igienă. Foto:www.qbox.ro
Bacteria se transmite cu ușurință de la o persoană la alta dacă nu sunt respectate reguli clare de igienă. Foto:www.qbox.ro

Clostridium difficile, noul germene apărut în spitale, a îmbolnăvit din iulie, de când autoritățile sanitare sucevene au început o monitorizare riguroasă a infecțiilor date de această bacterie, 15 pacienți internați. Bolnavii respectivi erau spitalizați pentru diferite afecțiuni și au ”dezvoltat” acest microb periculos, care conduce ușor la deces, în urma unor tratamente prelungite cu antibiotice puternice, care le-au distrus flora naturală din tractul intestinal. Pacienții în cauză s-au ales cu diaree severă după infecția cu Clostridium difficile, care le-a afectat intestinul gros, iar această nouă afecțiune pe care au dobândit-o în perioada internării a fost una extrem de greu de tratat din cauza rezistenței la antibioticele deja folosite.
38 de cazuri în 2014
Datele înregistrate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava, instituție care monitorizează infecțiile cu Clostridium difficile apărute în spitale, arată în luna iulie șapte cazuri și câte patru în august și septembrie, raportările pentru luna octombrie fiind încă în curs. În toate cele 15 cazuri diagnosticate, pacienții s-au îmbolnăvit după ce organismul lor a fost slăbit de medicamentele antibiotice cu spectru larg recomandate de medici pe durata internării. Bolnavii aveau vârste între 55 și 81 de ani, iar cinci dintre ei proveneau din mediul rural, restul fiind din mediul urban.
Aceleași statistici oficiale indică 23 de persoane infectate cu Clostridium difficile până în iunie inclusiv, ceea ce ridică numărul cazurilor apărute în acest an la 38. De menționat însă că multe dintre cazurile semnalate până în luna iulie, când DSP a început monitorizarea, au fost consemnate în comunitate și nu în spitale, la pacienți care, de asemenea, au urmat terapii îndelungate cu antibiotice de ultimă generație, uneori chiar din proprie inițiativă și nu la recomandarea medicului, automedicația în exces fiind și ea un factor de risc.
Totuși, deși în situațiile respective pacienții nu se aflau în spital la momentul îmbolnăvirii sau nu aveau istoric de internare, unitățile medicale reprezintă un mediu cu risc crescut pentru generarea și transmiterea microbului. Și asta, prin numărul mare al potențialelor surse de infecție cu Clostridium difficile (obiecte contaminate, mâinile altor pacienți și chiar ale personalului medical etc.), cât și prin întrunirea de condiții propice pentru apariția bacteriei, prin terapia cu antibiotice și starea precară de sănătate a pacienților. Acesta este și motivul pentru care, din iulie, spitalele au primit ordin de la DSP să raporteze toate cazurile pe care le au.
Statistici: decesul apare la peste zece persoane infectate dintr-o sută
Potrivit specialiștilor, tractul intestinal al oamenilor conține milioane de bacterii care alcătuiesc ”flora normală” și care au rol în protejarea organismului de infecții, în procesul de digestie și în alte procese biochimice. Administrarea de antibiotice duce la distrugerea acestor bacterii ”bune” și creează mediul propice pentru dezvoltarea așa-numiților ”germeni oportuniști” care capătă o anumită rezistență la antibioticele folosite. În aceste condiții, Clostridium difficile, care este un germen oportunist, se dezvoltă exagerat și produce probleme digestive grave, greu tratabile, care pun în pericol viața pacienților, statisticile arătând că decesul apare la peste zece persoane infectate dintr-o sută.
De obicei, simptomele se manifestă după patru-zece zile de la începerea unui tratament cu antibiotice, însă nu este exclus ca semnele să apară și după câteva săptămâni de la oprirea tratamentului cu antibiotice. Infecția cu Clostridium difficile poate fi silențioasă, doar cu diaree și fără febră sau crampe, dar în unele cazuri intestinul se poate perfora, situație care impune o intervenție chirurgicală de urgență.
Bacteria se transmite cu ușurință de la o persoană la alta dacă nu sunt respectate reguli clare de igienă.
Anul trecut, numărul bolnavilor din județ a fost de 47.



Recomandări

Numărul sucevenilor care s-au vaccinat împotriva gripei a scăzut la aproape jumătate față de acum 2 ani. În spitale, vineri erau internați 138 de pacienți cu gripă

Numărul sucevenilor care s-au vaccinat împotriva gripei a scăzut la aproape jumătate față de acum 2 ani. În spitale, vineri erau internați 138 de pacienți cu gripă