Investiții

Extinderea Unității de Primire a Urgențelor de la Spitalul Suceava va reduce timpii de așteptare pentru pacienți



Directorul medical al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădățan
Directorul medical al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădățan

Extinderea, anul viitor, a Unității de Primire a Urgențelor (UPU) de la Spitalul Suceava va reduce timpii de așteptare pentru pacienți, care odată cu reamenajarea acestui sector vor avea acces mai rapid la investigații. Directorul medical al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădățan, a explicat ieri că extinderea UPU atât pe latura fațadei principale, spre parc, precum și pe latura fațadei posterioare, spre parcare, va presupune spații mai generoase pentru consultații. În plus, se va realiza un flux separat pentru ambulanțe cu o bandă de circulație pe fiecare sens, într-un spațiu protejat, astfel încât pacientul să fie transportat direct în UPU.
Mai mult, va exista o secție pentru copii complet separată de cea pentru adulți, cu spații de așteptare pentru aparținători, și fluxuri separate pe categorii de urgență. Pe lângă crearea unui număr suficient de birouri și cabinete pentru personal, extinderea UPU are și avantajul unei săli de așteptare dotate cu monitoare pe care aparținătorii își pot observa bolnavii atunci când aceștia se află în sala de intervenții și consultații.
Circa 80.000 de pacienți, tratați anual în UPU
Dr. Tiberius Brădățan a arătat că actuala Unitate de Primire a Urgențelor nu mai corespunde cerințelor și numărului mare de pacienți (aproximativ 80.000 pe an), iar reamenajările avute în vedere respectă legislația în domeniu, regăsindu-se în Ordinul 1.706 din 2 octombrie 2007 privind conducerea și organizarea unităților și a compartimentelor de primire a urgențelor din cadrul spitalelor. Directorul medical al Spitalului Suceava a subliniat că la baza documentației pentru noua Unitate de Primire a Urgențelor a stat serviciul UPU din cadrul Spitalului Târgu Mureș, care la ora actuală este cel mai modern din România, motiv pentru care se dorește înființarea unuia similar și pe plan local. El a explicat că în urma unor analize și propuneri efectuate pe planul existent al UPU Suceava și luându-se în considerare atât exigențele pacienților cât și normele impuse prin Ordin, s-au format șase zone majore ale sectorului de Urgențe: secția pediatrie pe latura de est, zona destinată investigațiilor paraclinice și laboratoarelor pe latura de vest, zona destinată resuscitării și altor tipuri de tratamente specifice UPU, care ocupă cea mai mare parte din spațiul central, sălile de așteptare și triajul ce au un caracter informal față de pacienți, zona cu caracter administrativ și de odihnă destinată personalului pe latura de nord și stația de ambulanță pe latura sudică.
Aceste zone au fost realizate atât prin extinderea frontului sudic cât și printr-o extindere minoră pe partea de nord, iar o circulație longitudinală centrală leagă spațiile accesibile pacienților, în timp ce triajul realizează o separare funcțională între zona bolnavilor și zona destinată în exclusivitate medicilor și asistentelor.
Sălile de așteptare de la viitorul UPU, dotate cu monitoare
Dr. Tiberius Brădățan a mai arătat că, potrivit proiectului, secția de Pediatrie din viitorul UPU este constituită dintr-un spațiu pentru consultații și un izolator amplasat în apropierea accesului, astfel încât riscul de infestare a pacienților din sala de așteptare să fie minim (în cazul în care există un pacient suspectat de boli contagioase). Această secție a fost amplasată pe latura de est a spitalului deoarece permite o legătură rapidă cu secția de pediatrie generală a unității sanitare. Pe de altă parte, triajul a fost amplasat astfel încât să fie vizibil și ușor accesibil din diverse puncte ale UPU, fiind spațiul unde vor fi primiți pacienții sosiți cu ambulanțele sau prin mijloace proprii. Legătura cu stația de ambulanță se va realiza prin intermediul unui hol ce are rolul de a menține temperatura interioară constantă. Proiectul a fost realizat în așa fel încât din spațiul de triaj să fie posibilă supravegherea și monitorizarea spațiilor de așteptare unde au acces atât pacienții ce nu prezintă probleme vitale, cât și aparținătorii. În acest mod, accesul persoanelor neînregistrate în sălile de tratament este mai ușor de controlat.
De menționat că viitoarele săli de așteptare (pentru adulți și pentru copii) din noua Urgență vor fi dotate cu grupuri sanitare proprii, fiind inclus și un grup sanitar destinat persoanelor cu dizabilități motorii. Accesul se va putea realiza atât din spațiul destinat ambulanțelor cât și din cel pentru triaj. Același proiect poziționează cabinetul de consultații specifice în apropierea sălilor de așteptare, unde circulația este menținută cât mai scurt posibil și fără a se intersecta cu fluxurile de circulație ale izolatoarelor, aspect esențial pentru cazurile cu profil ginecologie. În plus, spațiul de decontaminare este dotat conform legii și permite accesul din zona stației de ambulanță. Acesta este dotat cu vestiar și grup sanitar ce pot fi utilizate după ce s-a realizat decontaminarea pacientului cu substanțe chimice specifice. Bolnavul decontaminat va fi transferat apoi către un alt salon sau va fi eliberat după ce a fost înregistrat în baza de date a UPU.
Cameră mortuară și cameră destinată deșeurilor periculoase, în noua Urgență
Potrivit proiectului prezentat de dr. Tiberius Brădățan, stația de ambulanță este un spațiu închis al Unității de Primire Urgențe. Resuscitarea înglobează atât spațiul destinat asistentelor cât și zona în care se desfășoară acțiunea de resuscitare, salonul. Comunică direct cu ambulanța și prezintă o circulație lejeră către celelalte spații în care va fi transferat pacientul. Este dotat cu echipamentele, materialele și medicamentele necesare acordării asistenței de urgență.
Tratamentele imediate și tratamentele ușoare sunt amplasate pe latura nordică a serviciului de Urgențe, iar accesul se realizează din incinta acestui sector. Aceste spații sunt proiectate astfel încât să permită primirea, evaluarea, monitorizarea și aplicarea tratamentului mai multor pacienți simultan, separarea bolnavilor fiind asigurată prin perdele. Pe de altă parte, spațiul de gipsare este amenajat într-o zonă centrală, ținând cont de necesitatea menținerii unei circulații scurte spre diverse saloane și cabinete, în timp ce izolatorul pentru adulți se află în imediata apropiere a accesului în UPU și este precedat de un filtru.
În partea dreaptă a noii Urgențe au fost prevăzute spații pentru investigații paraclinice precum stomatologie, radiologie și un laborator de analize, care beneficiază de o mică zonă de așteptare și de un grup sanitar comun. Proiectul mai prevede o cameră mortuară și o cameră destinată deșeurilor periculoase, care se află într-o zonă ce asigură un transport rapid către morgă, respectiv către un spațiu special amenajat, evitându-se astfel contactul și răspândirea microbilor și a substanțelor periculoase în UPU. În extinderea de pe fațada posterioară a spitalului se află, cu un acces separat, spațiul destinat personalului: vestiar, oficiu și cameră de odihnă. De asemenea, această zonă cuprinde diferite spații de depozitare și spații administrative destinate asistentei șefe, medicului de gardă și șefului de secție.



Recomandări

Percepția unora dintre pacienții internați la Spitalul Clinic din Suceava: cu șpagă ar fi beneficiat de mai multă atenție din partea cadrelor medicale

Percepția unora dintre pacienții internați la Spitalul Clinic din Suceava: cu șpagă ar fi beneficiat de mai multă atenție din partea cadrelor medicale