Suceava

Stafilococul auriu, depistat în mâncarea servită studenților la cantina de la Universitate



Anchetă epidemiologică la cantina Universității Suceava, unde două persoane, o studentă și mama ei, s-au ales cu tulburări digestive după ce au luat masa aici. Incidentul a fost semnalat joia trecută, iar cercetările derulate de atunci de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava au arătat că la baza îmbolnăvirilor a stat stafilococul auriu. Microbul a fost depistat în mâncare, pe diverse obiecte din blocul alimentar, dar și la una dintre bucătărese. Ieri, inspectorii sanitari au descins din nou la cantină, pentru o altă rundă de verificări, iar cercetările s-ar putea lăsa cu o amendă pentru conducerea Universității.
Joi, 2 octombrie, o studentă și mama ei au servit la cantina Universității „Ștefan cel Mare” Suceava șnițel de pui și cartofi piure, iar la scurt timp au început să se simtă rău. Pacientele au fost internate în Spitalul Județean de Urgență, cu diagnosticul de toxiinfecție alimentară. Conducerea DSP Suceava a declanșat o anchetă pentru a stabili agentul patogen responsabil de apariția îmbolnăvirilor și sursa infecției. Rezultatele analizelor de laborator au arătat că germenele implicat este stafilococul auriu, însă modalitatea de contaminare a rămas deocamdată necunoscută.
Conducerea Universității riscă o amendă din partea inspectorilor sanitari
Suspiciunea în cazul acestei intoxicații colective este că bacteria a fost transmisă prin mâini murdare, de un angajat care nu a respectat regulile de igienă, sau se găsea deja în produsele alimentare din care a fost preparată mâncarea. „Am cerut conducerii Universității să scoată din consum acele alimente care ar putea fi contaminate, iar în paralel am întreprins verificări la producători. Vom analiza același lot de produse, iar dacă depistăm stafilococul auriu putem spune că am găsit sursa infecției. Altfel, înseamnă că microbul provine de undeva din cantină, de pe suprafețe murdare sau de la angajați care nu s-au spălat pe mâini”, a declarat ieri directorul executiv al DSP Suceava, dr. Ludovic Abiței, cu precizarea că în acest caz conducerea Universității Suceava riscă o amendă de cel puțin 4.000 de lei.
„Indiferent de ce vom găsi la producători, pentru noi este clar că și la cantină este o problemă cu igiena, fiindcă analizele de laborator au arătat deja deficiențe la acest capitol”, a explicat medicul.
Cantina Universității „Ștefan cel Mare” are o capacitate de 250 de locuri, aici putând fi servite zilnic de către studenți sau de persoane din afara instituției prânzul și cina.



Recomandări

Pensiunea din Sucevița unde 13 copii cazați au ajuns la spital cu probleme digestive, a fost amendată de DSP cu 6.000 de lei

13 copii au ajuns cu ambulanțele la Camera de gardă a Spitalului Municipal Rădăuți în seara zilei de 5 iulie
13 copii au ajuns cu ambulanțele la Camera de gardă a Spitalului Municipal Rădăuți în seara zilei de 5 iulie

Pensiunea din Sucevița, unde 13 copii cazați au ajuns la spital cu probleme digestive, a fost amendată de DSP cu 6.000 de lei

13 copii au ajuns cu ambulanțele la Camera de gardă a Spitalului Municipal Rădăuți în seara zilei de 5 iulie
13 copii au ajuns cu ambulanțele la Camera de gardă a Spitalului Municipal Rădăuți în seara zilei de 5 iulie

Stafilococ auriu, depistat la angajații complexului din Venus unde 19 persoane s-au îmbolnăvit