Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis ieriprimele măsuri de protecție pentru temperaturile ridicate din aceste zile și i-a îndemnat pe suceveni să renunțe la ieșirile în aer liber, dacă acestea nu sunt absolut necesare, și să se ferească de insolație în cazul în care totuși petrec mai mult timp afară. Responsabilii instituției au recomandat populației să evitepe cât posibil expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18 și să poarte pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale și de culori deschise. Ei îi sfătuiesc pe suceveni să bea zilnic între 1,5 și 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete, explicând că în perioadele de caniculă este benefic consumul unui pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15 – 20 de minute.
Totodată, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava atrag atenția asupra importanței renunțării la consumul de alcool în această perioadă (inclusiv bere sau vin), arătând că alcoolul favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Sucevenii sunt sfătuiți să evite băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), întrucât acestea sunt diuretice.
O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă, subliniază specialiștii
Este indicat în schimb consumul de fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii), deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă, subliniază responsabilii DSP. Ei mai recomandă populației să evite activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit), să țină ferestrele închise și să tragă draperiile sau jaluzelele pe toată perioada în care temperatura exterioară este superioară celei din locuință și să le deschidă seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer.
„Stingețisau scădeți intensitatea luminii artificiale. Închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie. Păstrați contactul permanent cu vecinii, rudele și cunoștințele care sunt în vârstă sau au dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate. Aveți grijă de persoanele dependente de voi, copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită”, sunt alte recomandări făcute de conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava.
Ieri, la Spitalul Suceava au ajuns primele persoane care au avut de suferit din cauza căldurii în acest sezon. A fost însă vorba de cazuri minore,de bolnavi cronici acutizați care pe fondul temperaturilor ridicate au început să aibă probleme neurologice.