Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 iul 2014 - Anul XIX, nr. 175 (5684)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Teste gratuite

Sucevence salvate de programul de screening pentru cancerul de col uterin al Ministerului Sănătății

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Viaţa mai multor sucevence a fost salvată datorită programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin al Ministerului Sănătăţii. În cadrul acestui program, femeile au fost consultate de medici și convinse să facă cât mai repede testul Babeș Papanicolau, un examen care poate să depisteze maladia într-un stadiu incipient, când există 100% șanse de vindecare. Fără programul Ministerului Sănătății, care le-a asigurat sucevencelor o testare gratuită, multe femei ar fi omis să treacă pe la cabinet sau nu şi-ar fi permis să facă o investigație atât de aprofundată și ar fi aflat mult prea târziu că suferă de cancer de col uterin, spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava.

 

Testele, lucrate de spitalele Suceava și Fălticeni

Statisticile acestei instituții arată că, de la demararea programului de depistare precoce a cancerului de col uterin, în octombrie 2012,

4.195 de femei au fost testate în județ. Astfel, potrivit evidențelor, în 2012 au fost testate 374 de femei, toate în rețeaua Spitalului Suceava, singurul inclus în program la acea vreme, în timp ce în 2013 au fost investigate 3.579 de femei, dintre care 3.335 la Spitalul Suceava și 244 la Spitalul Fălticeni, inclus și el între timp în program. În 2014, numărul femeilor examinate a fost de 242 - 115 la Spitalul Suceava și 127 la Spitalul Fălticeni.

Din cele 242 de femei care au trecut în acest an pe la cabinetele medicilor pentru a afla dacă au motive de îngrijorare, majoritatea, respectiv 235, au fost examinate în al doilea trimestru, adică în lunile aprilie, mai și iunie, când programul a funcționat la parametri optimi, pe grupe de vârstă situația fiind următoarea: 10 femei între 25-29 ani, 24 între 30-34 ani, 29 între 35-39 ani, 37 între 40-44 ani, 47 între 45-49 ani, 44 între 50-54 ani, 28 între 55-59 ani și 16 între 60-64 ani.

Dintre acestea, 226 au aflat că nu au cancer de col uterin, dar suferă de anumite modificări celulare sau de infecții care pot duce la complicații.

 

112.000 lei, alocați în acest an pentru depistarea precoce a maladiei

Doctorii le-au recomandat celor 226 de paciente cu probleme să se trateze și să revină la control. În alte nouă cazuri, pacientele au aflat că prezintă anomalii ce le fac suspecte de cancer de col uterin, motiv pentru care trebuie să facă investigații suplimentare, care să certifice diagnosticul. Medicii susţin însă că aceste cazuri au fost depistate la timp şi sunt în primele faze, când există şanse de 100% de vindecare. În lipsa programului demarat de Ministerul Sănătății, aceste femei ar fi ajuns la spital prea târziu, când boala le-ar fi afectat deja întreg organismul şi nu s-ar mai fi putut face nimic pentru ele, mai spun medicii. De menționat că, în acest an, bugetul alocat în județ pentru programul de screening al cancerului de col uterin este de 112.000 lei (1.400 de teste), cu posibilitatea de a fi suplimentat. Din acești bani, cu suma de 15 lei sunt plătiți medicii care consultă pacientele, cu 28 lei cei care recoltează frotiul pentru testul Babeș Papanicolau și 37 lei laboratorul din spitalul care analizează proba, în total 80 lei decontați de stat pentru fiecare examen.

 

746 de femei s-au îmbolnăvit de cancer de col uterin în ultimii cinci ani

Specialiștii din cadrul DSP Suceava recomandă tuturor femeilor eligibile să acceseze programul, apreciind că în acest an ar putea fi efectuate cu titlu gratuit 6.500 de teste Babeș Papanicolau (6.000 la Suceava și 500 la Fălticeni). Examenul este cu atât mai important, spun experții, cu cât România se află pe locurile fruntașe din Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, iar județul nostru nu face excepție de la aceste statistici triste. Datele contabilizate de DSP Suceava arată că între 2009 și 2014 un număr de 746 de femei, 350 din urban și 396 din rural, au fost depistate cu cancer de col uterin, majoritatea în stadii incurabile.

 

Un singur test gratuit pentru femeile între 25 și 64 de ani

Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin vizează depistarea la timp, în urma examenului citologic, a cancerului de col uterin. Sunt eligibile pentru testare femeile cu vârste între 25 şi 64 de ani, cu sau fără asigurare medicală, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Aceste femei beneficiază de o singură examinare fără plată.

Pentru a-şi putea face testul Babeș Papanicolau, sucevencele trebuie să meargă la medicul de familie, pentru a obţine formularul FS1, fără de care investigația nu se poate face gratuit. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevence salvate de programul de screening pentru cancerul de col uterin al Ministerului Sănătății.
 Vizualizări articol: 1749 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sucevence salvate de programul de screening pentru cancerul de col uterin al Ministerului Sănătății5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei