Mai mulți medici din județ au intrat în atenția Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, după ce au emis o serie de rețete fără a respecta regulile de prescriere a medicamentelor. Neregulile au fost depistate în urma unor controale derulate luna trecută, iar doctorii în cauză au fost obligați să achite integral prejudiciul creat. Alături de medici, la plată au fost puși și pacienții, care n-au fost cinstiți atunci când și-au declarat veniturile și astfel au primit compensări nejustificate la medicamente.
Așa reiese dintr-un raport al CAS Suceava, în care se precizează că în iunie au fost întreprinse 19 controale la medici, verificările urmărind modul în care aceștia respectă clauzele contractuale.
În urma controalelor, inspectorii instituției au constatat că pentru anumite afecțiuni o parte dintre medici au prescris tratamente fără să aibă scrisori medicale de la medicul de specialitate sau fără să respecte protocoalele de prescriere a medicamentelor. În alte cazuri, medicii s-au făcut vinovați de emiterea de rețete duble pentru pensionarii cu venituri de până la 600 lei, dar și de lipsa de la program sau de nerespectarea regimului formularelor cu regim special. La finalul verificărilor, au fost dispuse 11 măsuri de recuperare de la medici a sumelor reprezentând contravaloare rețetelor medicale prescrise fără respectarea protocoalelor și două sancțiuni de diminuare a veniturilor medicilor cu 5% pentru lipsa lor de la program. Alte două sancțiuni aplicate medicilor au constat în restituirea sumelor pentru serviciile medicale necorespunzător înregistrate în evidențele medicilor în cauză.
Societăți comerciale, reclamate că nu le-au plătit angajaților indemnizațiile de concediu medical
Totodată, au fost luate cinci măsuri de recuperare de la medici a sumelor pentru rețetele offline neintroduse în SIUI și o măsură de recuperare a rețetelor duble lunare emise pentru pensionarii cu venituri de până la 700 lei. Tot ca măsuri, au fost transmise două informări către compartimentul juridic al CAS Suceava pentru recuperarea sumelor de la asigurații care au dat declarații false în ceea ce privește veniturile realizate. În același timp, au fost emise trei avertismente pentru necompletarea corectă a formularelor utilizate în sistemul asigurărilor și un avertisment pentru nerespectarea legislației privind acordarea de concedii medicale, dar și o măsură de restituire a sumelor pentru inexistența la fișa pacientului a declarației pe proprie răspundere privind veniturile realizate și a cuponului de pensie.
În iunie, inspectorii CAS Suceava au verificat și două societăți comerciale, controalele fiind demarate la sesizarea unor angajați, care au reclamat că firma la care lucrează nu le-a plătit indemnizația de concediu medical. Din verificarea documentelor justificative financiar contabile, a reieșit însă că certificatele de concediu medical înregistrate la nivelul societății erau completate în mod corect, iar drepturile reprezentând indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate calculate în timpul perioadei supuse controlului au fost plătite în termenul de plată prevăzut în contractele de muncă, astfel încât nu s-au dispus sancțiuni împotriva societăților în cauză. Tot luna trecută, inspectorii CAS au derulat și trei controale operative la furnizorii de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu, unde s-a dat un singur avertisment, pentru nerespectarea programului de lucru.