Focarul de hepatită A din zona Rădăuți s-a extins în trei localități. După Arbore și Marginea, o altă comunitate a fost afectată de boală: Horodnic de Sus. Aici, hepatita A a băgat în spital șapte copii cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani. Ancheta epidemiologică derulată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a stabilit că există o legătură între cazurile înregistrate în Horodnic de Sus și cele consemnate în Arbore. Mai exact, primul bolnav de hepatită A din Horodnic de Sus, o fetiță de 3 ani, este verișoară cu o fetiță de 4 ani din Arbore, aceasta din urmă fiind cea care a transmis virusul hepatic și în comunitatea învecinată.
Între timp, și focarele de la Arbore și Marginea, care săptămâna trecută numărau 16 cazuri, s-au extins, la această oră numărul pacienților din aceste două localități ajungând la 20. Bolnavii sunt toți copii cu vârste cuprinse între 1 și 10 ani, nouă din Arbore și 11 din Marginea.
116 oameni din cele trei localități, vaccinați preventiv contra hepatitei A
Pentru limitarea numărului de îmbolnăviri din zona Rădăuți, conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava continuă să ia măsuri specifice. Directorul adjunct al instituției, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că până în prezent s-au administrat 116 doze de vaccin antihepatitic de tip A la persoanele care au venit în contact cu pacienții: 55 din Marginea, 34 din Arbore și 27 din Horodnic de Sus. Totodată, au fost distribuite substanțe clorigene și s-a efectuat dezinfecția a cinci fântâni. Deoarece rezultatele tuturor probelor de apă au fost necorespunzătoare atât chimic cât și bacteriologic, conducerea DSP Suceava informat cele trei primării cu recomandarea de a avertiza populația cu privire la pericolul consumului de apă din aceste surse.
Îmbolnăvirile au fost cauzate de lipsa igienei
Dr. Cătălina Zorescu a explicat ieri că focarul de hepatită A din zona Rădăuți a apărut în comunități majoritar rome, cu familii numeroase și condiții de trai precare, și a fost cauzat de lipsa de igienă, însă apa necorespunzătoare poate fi un factor suplimentar de risc. De aceea, pentru a evita apariția bolii, medicul recomandă câteva măsuri elementare, cum ar fi spălarea mâinilor înainte de masă și după folosirea toaletei, spălarea cu multă apă a fructelor și legumelor crude înainte de consum și folosirea apei de băut numai din rețeaua controlată sau din fântâni igienice.
În prezent, în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Municipal Rădăuți sunt internați opt copii.
Alertă la DSP
Încă un focar de hepatită A în zona Rădăuți
