Cabinetul fostului medic de familie din Cârlibaba, Mircea Gordan, în vârstă de 74 de ani, care și-a pierdut viața în luna martie, în urma unui accident rutier, și-a găsit cumpărător, la circa trei luni de când a fost scos la vânzare pe internet de urmașii doctorului. Praxisul a fost vândut contra unei sume de câteva mii de euro unei doctorițe de 30 de ani, din Focșani, care se va muta în localitatea de munte împreună cu familia – soțul și o fiică minoră.
Ștefan Gordan, fiul fostului medic de familie din Cârlibaba, a acceptat ieri să ne spună pentru ce sumă a înstrăinat afacerea tatălui său. El ne-a declarat că a primit de la doctorița Daniela Olteanu, cea care a cumpărat praxisul de la Cârlibaba, suma de 4.800 de euro. Ștefan Gordan a explicat că în afacerea legată de cabinetul în care a profesat tatăl său miza au reprezentat-o bolnavii înscriși pe liste, clientela fiind cea care a stabilit în ultimă fază prețul de achiziție. Și asta, deoarece spațiul în care își desfășura activitatea Mircea Gordan nu îi aparținea, fiind al primăriei din Cârlibaba. Ștefan Gordan a negociat „valoarea” celor 1.400 de pacienți, dintre care 1.200 asigurați, la suma de 4.800 de euro, respectiv câte 4 euro pe cap de asigurat. În această sumă a fost inclusă și aparatura aflată în dotarea cabinetului.
Pacienții, liberi să hotărască dacă rămân sau nu la medicul care „i-a cumpărat”
Fiul fostului medic de familie din Cârlibaba a mărturisit că a încheiat tranzacția la începutul acestei luni, iar noul medic se va putea instala în cabinet imediat ce va primi și avizul autorităților sanitare.
Mircea Gordan i-a tratat pe sătenii din Cârlibaba din anul 1966, însă de la decesul său, la începutul lunii martie, oamenii au fost obligați să-și caute de sănătate la 16 kilometri distanță de casă, la medicul de familie din Ciocănești, care se află cel mai aproape de comunitatea lor. Cabinetul din Cârlibaba și-a ținut ușile închise pentru pacienți luni de zile deoarece decizia rudelor de a înstrăina praxisul blocase orice tentativă a autorităților de a organiza un concurs pentru ocuparea postului rămas vacant. Acum, că fost găsit cumpărător, iar afacerea a fost perfectată, sătenii se pot trata din nou în sat, dar numai dacă vor accepta să fie pacienții doctoriței Daniela Olteanu, la care au fost mutați fără știrea lor. Și astea, întrucât potrivit legii noul proprietar are obligația să anunțe bolnavii cu privire la preluarea cabinetului, aceștia din urmă fiind liberi să hotărască dacă vor rămâne sau nu la medicul care „i-a cumpărat”.
Cine este noul medic de familie din Cârlibaba
Pentru dr. Daniela Olteanu, afacerea s-ar putea dovedi în final destul de profitabilă, deoarece deconturile Casei de Asigurări de Sănătate nu sunt deloc de neglijat, după cum reiese dintr-o informare transmisă de purtătorul de cuvânt al instituției, Anda Sălăgean. Potrivit datelor prezentate de responsabilul de relațiile cu presa, un medic de familie primește, pe an, ca plată „per capita” pentru un asigurat înscris pe listă, suma brută de 39,2 lei (pentru categoria copii 0-3 ani și categoria peste 60 ani), 25,2 lei (pentru categoria 4-59 ani) și 41,16 lei (pentru copii 0-3 ani în plasament și adulți peste 60 ani, instituționalizați). La aceste sume se adaugă plata pe serviciu medical, în funcție de numărul serviciilor efectuate și validate, în valoare de 10 lei/serviciu medical, ceea ce înseamnă că nu va trece mult până când viitorul medic își va amortiza investiția.
Anul trecut, în județ au fost înregistrate șase cazuri de preluare de praxis, din care cinci prin vânzare și unul prin aport la capitalul social.
Dr. Daniela Olteanu, noul medic de familie din Cârlibaba, a terminat facultatea de medicină din Tg. Mureș în 2009 și a devenit medic specialist de medicină de familie în acest an. Ea va locui împreună cu familia în dispensarul din Cârlibaba, în același spațiu pe care l-a ocupat și predecesorul ei. Dr. Daniela Olteanu se declară încântată de zona în care va trăi de-acum încolo și spune că de-abia așteaptă să înceapă munca.