Clostridium Difficile, o bacterie mortală, rezistentă la antibioticele obișnuite, este noul germene apărut în spitale și în afara lor. Microbul s-a extins alarmant și în România, inclusiv în Suceava, determinând autoritățile sanitare să ia măsuri urgente, de limitare a infecției în rândul populației și a bolnavilor internați. În ultimii trei ani, de când a fost descoperit pentru prima dată în țară, ca urmare a efectuării de teste specifice și pe plan național, Clostridium Difficile a afectat mii de români (1.237 de cazuri numai în 2013, la o estimare preliminară, făcută în doar câteva spitale din țară). În județ, statisticile oficiale indică 47 de persoane infectate cu acest microb în 2013 și 23 în 2014, până în luna iunie.
Potrivit specialiștilor, Clostridium Difficile este o bacterie care a apărut și a devenit rezistentă din cauza utilizăriiîn exces a antibioticelor de către populație. În spitale, germenele s-a răspândit și din cauza politicii proaste de raportare a cazurilor, care a făcut ca acest fenomen să fie total scăpat de sub control. După mai multe încercări de a limita măcar infecțiile din spitale, Ministerul Sănătății a dispus, din această săptămână, o nouă serie de măsuri preventive în toate unitățile medicale.
Termen de 24 de ore pentru anunțarea la DSP a cazurilor suspecte
Astfel, în speranța că situația se va îmbunătăți, spitalele sunt obligate ca începând cu data de 25 iunie să raporteze toate cazurile suspecte de infecție cu Clostridium Difficile pe care le au. Directorul adjunct medical al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că unitățile medicale trebuie să anunțe aceste cazuri în termen de 24 de ore, urmând ca după confirmarea sau infirmarea infecției cu Clostridium Difficile, prin teste specifice de laborator, să se facă o clasificare a cazurilor și să se înainteze situația la DSP. La rândul ei, această instituție are obligația de a transmite statisticile la forul superior, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), cu scopul de a estima rata de răspândire a bacteriei la nivel național, astfel încât să se poată implementa un plan de limitare a focarelor din spitale și să se poată lua măsuri nespecifice, de profilaxie, pentru cazurile comunitare, adică pentru cele apărute în afara unităților medicale. Până una alta, toate spitalele din țară și din județ au primit un ghid de diagnostic, tratament și prevenire a infecțiilor determinate de Clostridium Difficile pe care trebuie să-l pună în practică.
Un microb care provoacă decesul la peste zece persoane infectate dintr-o sută
Infecțiile cu Clostridium Difficile – un bacil Gram pozitiv anaerob – provoacă probleme digestive grave, greu tratabile, care pun în pericol viața pacienților. Potrivit statisticilor, decesul apare la peste zece persoane infectate dintr-o sută. Rapoartele arată că între 3 și 5% dintre oameni sunt purtători sănătoși de Clostridium Difficile, bacterie care este prezentă în colon. La populația adultă, microbul este întâlnit în proporție de 15%, în timp cela copiii sub vârsta de 2 ani rata depășește 50-60%. Bacteriadetermină apariția unor enterocolite după consumul pe termen lung a antibioticelor cu spectru larg. Transmiterea microbului este fecal-oral, iar boala evoluează grav la bătrâni. De obicei, simptomele se manifestă după patru-zece de la începerea unui tratament cu antibiotice, însă nu este exclus ca semnele să apară și după câteva săptămâni de la oprirea tratamentului cu antibiotice.
Infecția cu Clostridium Difficile poate fi silențioasă, doar cu diaree și fără febră sau crampe, dar în unele cazuri intestinul se poate perfora, situație care impune o intervenție chirurgicală de urgență.