Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 iun 2014 - Anul XIX, nr. 144 (5653)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Îngrijorător

Aproape 400 de suceveni muşcaţi de câini au ajuns la Spitalul Judeţean în acest an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul sucevenilor muşcaţi de câini, majoritatea maidanezi, se menţine ridicat. Numai de la începutul anului aproape 400 de persoane atacate de patrupedele agresive au ajuns la Urgenţele Spitalului Judeţean Suceava. O statistică prezentată ieri de purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Tiberius Brădăţan, arată că din ianuarie şi până în prezent 380 de oameni au solicitat îngrijiri medicale după ce au căzut victime câinilor, mulţi dintre ei fără stăpân.

Sucevenii muşcaţi de câini sunt de toate vârstele, de la copii până la bătrâni, şi au necesitat vaccinare antitetanică şi antirabică. În câteva cazuri, însă, a fost nevoie şi de inocularea unei imunoglobuline specifice antirabice, care se administrează la persoanele adulte atunci când există certitudinea că animalul era turbat sau se ştie că pacientul provine dintr-un focar de turbare.

„Din cei 380 de pacienţi muşcaţi de câini, 96 erau copii, iar restul adulţi. Pe de altă parte, 313 din totalul pacienţilor, respectiv 248 de adulţi şi 65 de copii, au primit vaccinul antirabic. În alte patru cazuri, pe lângă vaccinul antirabic s-a administrat şi serul profilactic Favirab, adică imunoglobulina specifică antirabică. Toţi cei 380 pacienţi muşcaţi de câini au beneficiat, fără excepţie, şi de vaccinul antitetanic”, a arătat dr. Tiberius Brădăţan.

 

Tratament costisitor şi de lungă durată

Trecând peste suferinţa sutelor de oameni care an de an se aleg cu diverse răni provocate de câini, în mare parte vagabonzi, nu trebuie uitată nici problema costurilor pe care le presupune tratamentul acestor persoane. Sumele cheltuite de stat cu vaccinarea antirabică şi antitetanică a sucevenilor atacaţi de patrupedele agresive nu sunt deloc de neglijat. Numai pentru o singură persoană muşcată de un câine, comunitar sau nu, tratamentul ajunge sau chiar depăşeşte o sută de euro, arată statistica întocmită de Spitalul Judeţean Suceava.

Potrivit dr. Tiberius Brădăţan, tratamentul în astfel de cazuri este costisitor şi de lungă durată. Şi asta, deoarece terapia constă în vaccinarea antitetanică şi antirabică, ultima incluzând cinci injecţii, asociată uneori unui număr de două doze de imunoglobulină antirabică.

„O singură fiolă de vaccin antirabic costă 63,26 de lei, iar una de imunoglobulină antirabică 232,01 lei. Un vaccin antitetanic care se administrează obligatoriu în astfel de cazuri, odată cu serul antirabic sau cel profilactic cu imunoglobină, costă 43,16 lei. În cadrul unei terapii obişnuite este nevoie de cinci inoculări cu vaccin antirabic şi una cu vaccin antitetanic, ceea ce înseamnă costuri de 359,46 de lei pentru un singur pacient. La persoanele care primesc şi imunoglobina specifică antirabică costurile se ridică la 548,31 de lei”, a explicat dr. Tiberius Brădăţan.

De menţionat că, în această lună, 53 de persoane au solicitat asistenţă medicală la Spitalul Judeţean Suceava după ce au fost muşcate de câini, mulţi dintre pacienţi reclamând că au fost atacaţi de comunitarii care circulă liber pe străzi. 11 dintre cei care în această lună au fost muşcaţi de câini sunt copii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 400 de suceveni muşcaţi de câini au ajuns la Spitalul Judeţean în acest an.
 Vizualizări articol: 1056 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Aproape 400 de suceveni muşcaţi de câini au ajuns la Spitalul Judeţean în acest an3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Imputare trimis de
(25 iun 2014, 12:00:30
Sa impute toate aceste sume de bani celor responsabili Lungu&co.
2.   Constatare trimis de
(25 iun 2014, 13:17:43
Dle doctor, ne-am tot obisnuit sa apareti si sa prezentati statistic citi sunt muscati de ciini, citi de capuse, dar daca totusi sunteti si om politic acum, cu putere, nu puteti sa faceti cumva sa traim si noi civilizat fara muscaturi de animale si insecte? Dorim mai multe fapte decit vorbe si cifre, ca doar de asta ati intrat in politica ca sa faceti nu sa povestiti....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei