Zece persoane din județ au fost depistate cu HIV/SIDA de la începutul anului, arată o statistică a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, prezentată ieri de conducerea instituției. Ultimul diagnostic de boală a fost pus chiar în această lună, la o tânără de 21 ani, din zona Fălticeni, care a contractat infecția pe cale sexuală. Datele centralizate de DSP Suceava arată că cei zece pacienți care au aflat în acest an că suferă de cumplita maladie provin din toate colțurile județului și au vârste cuprinse între 21 și 52 de ani. Este vorba de patru femei și șase bărbați, care s-au îmbolnăvit după ce au întreținut relații sexuale neprotejate.
Dacă pentru zece oameni din județ anul 2014 a însemnat începutul suferinței, pentru alți doi suceveni anul în curs a însemnat sfârșitul acesteia. Evidențele DSP arată că, în 2014, virusul HIV care provoacă SIDA a omorât o femeie din zona Gura Humorului, în vârstă de 25 de ani, la care diagnosticul de boală a fost pus în 2005. Tânăra făcea parte din așa-numita generație SIDA, adică aceea a copiilor infectați cu virusul HIV la sfârșitul anilor ’80, în urma transfuziilor de sânge netestat. Ea a murit în luna ianuarie a acestui an, după o luptă de nouă ani cu boala. Celălalt deces din 2014 a fost înregistrat la un bărbat de 41 de ani, care a fost diagnosticat cu HIV/SIDA anul trecut. El a reușit să supraviețuiască bolii până în luna aprilie a acestui an.
Aproape 200 de suceveni sunt seropozitivi
La ora actuală, numărul seropozitivilor din județ este de aproape 200, dintre care circa 170 urmează un tratament de specialitate în județul Suceava, care este subvenționat de stat, restul pacienților tratându-se în clinicile universitare Iași și Cluj sau refuzând pur și simplu terapia. Sucevenii care vor să afle dacă sunt sau nu infectați cu virusul ucigaș pot face un test gratuit, la Centrul de Consiliere și Testare HIV/SIDA, care funcționează la parterul clădirii DSP și care de la 1 iulie 2013 a fost redeschis. În cazul în care rezultatul este pozitiv, probele se analizează din nou, de această dată la București, la Institutul Național Cantacuzino, unde investigațiile de laborator sunt mai complexe și certifică diagnosticul. În județ, teste gratuite se fac și la Centrul de Transfuzii, dar numai pentru persoanele care donează sânge, pentru celelalte testul făcându-se contra cost. În laboratoarele de analize medicale private, un test pentru HIV/SIDA se plătește cu 50 de lei.
Virusul HIV atacă și distruge sistemul imunitar al organismului, deschizând calea unor infecții oportuniste (acele infecții pe care un sistem imunitar sănătos ar putea să le țină sub control). De fapt, acestea sunt cele care vor provoca deteriorarea iremediabilă a organismului, fiind responsabile de apariția maladiei SIDA.