Copiii cărora din diverse motive nu li s-au administrat vaccinurile obligatorii vor fi imunizați în cadrul unei campanii speciale, iar medicii de familie care nu se vor implica în recuperarea copiilor restanțieri vor fi sancționați cu amenzi între 5.000 și 10.000 lei. Așa a hotărât conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care a anunțat că în primul rând vor fi imunizați copiii care nu au toate dozele de vaccin antipoliomielită, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății a decretat răspândirea pe glob a virusului poliomielitic sălbatic ca fiind urgență de sănătate publică de importanță internațională.
În acest context, medicii de familie au obligația de a verifica antecedentele vaccinale pentru recuperarea la vaccinarea de rutină (conform schemei naționale) a copiilor care la data de 31 mai aveau vârsta între 13 și 23 de luni și care nu sunt vaccinați conform calendarului. Acești copii vor fi imunizați cu vaccinuri combinate care cuprind și vaccinul antipoliomielită. Pe de altă parte, medicii de familie vor trebui să facă o estimare a numărului de copii nevaccinați sau incomplet vaccinați, inclusiv copiii din comunitățile la risc, cu vârste între 2 și 6 ani (născuți de la 1 ianuarie 2008 până la 31 mai 2012), având în vedere că până în 15 decembrie anul acesta se desfășoară o campanie “CATCH-UP”, de recuperare a restanțierilor la vaccinul antipoliomielită (o vaccinare selectivă al cărei scop este completarea numărului de doze/vaccinuri conform vârstei).
Potrivit responsabililor DSP, intervalul minim dintre două doze succesive de vaccin antipoliomielită este de 28 de zile. Serul se poate administra odată cu oricare alt vaccin din schema națională de imunizare, în situația în care există și alte restanțe care pot fi recuperate cu această ocazie.
În contextul răspândirii pe glob a poliomielitei, conducerea DSP recomandă persoanelor care călătoresc în țările mai afectate, Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Nigeria, Pakistan, Somalia și Siria, să se vaccineze împotriva bolii, chiar dacă este vorba de o călătorie pe termen scurt sau lung, în scop turistic, de afaceri, muncă, misiuni militare. Imunizarea se va face în cadrul cabinetelor de vaccinare internațională și va consta în injectarea unei doze de vaccin cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau pentru cazuri de urgență în ajunul plecării. Și asta, doar în cazul în care persoana nu poate face dovada că a primit o doză de vaccin antipoliomielită în ultimele 12 luni. Pentru persoanele din țările menționate și care intră pe teritoriul României cu statut de refugiat sau azilat se recomandă vaccinarea antipoliomielită în cazul în care serul nu li s-a administrat când au părăsit țara de origine sau altă țară de tranzit. Pentru adulți se va inocula o doză de vaccin antipoliomielită, în timp ce copiii vor fi imunizați conform vârstei lor. Eventualele reacții adverse mai grave de după vaccinare vor fi raportate de către medicii de familie la DSP.