Șapte centre de transfuzii sangvine din țară, printre care și Suceava, vor fi renovate și dotate cu aparatură în următorii doi ani prin programul „O șansă pentru viață” derulat de Asociația React și Fundația Vodafone România. Investiția totală se ridică la suma de 360.000 euro și mai cuprinde centrele din Iași, Buzău, Cluj-Napoca, Giurgiu, Slatina și Târgu Jiu.
Centrul Județean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava funcționează de cel puțin zece ani în condiții de austeritate bugetară. În toată această perioadă nu au fost deloc bani pentru investiții, iar adâncirea crizei financiare nu a mai permis de ceva vreme nici măcar realizarea de mici reparații.
Dr. Maria Pilat a declarat: “Până acum câțiva ani mai reușeam să dăm cu var o încăpere, să igienizăm un grup sanitar, să punem niște termopane din venituri proprii. De-a lungul timpului am făcut și noi ce s-a putut cu câțiva lei, fiindcă ne-ar fi trebuit sute de milioane. Clădirea are nevoie de o renovare completă, căci e foarte veche, la fel și instalațiile. Când cârpești într-un loc se sparge în altul. Și tencuiala cade. Oricât ar încerca îngrijitoarea să facă curățenie, în urmă tot se găsește mizerie”.
Imobil și spații cu aspect dezolant, cu impact negativ asupra donatorilor
În timp ce toate unitățile sanitare din județ au beneficiat de sume importante de bani pentru investiții, Centrul de Transfuzii nu a primit de cel puțin zece ani fonduri la acest capitol. Și asta, deși este o unitate sanitară de importanță majoră, asigurând necesarul de sânge al tuturor spitalelor din județ.
Imobilul în care funcționează Centrul Județean de Transfuzie Sangvină are nevoie urgentă de reparații, atât exterioare, cât și interioare, întrucât aspectul neîngrijit al clădirii și al încăperilor din incintă are un impact negativ asupra donatorilor, care devin nesiguri cu privire la condițiile de igienă în care ar trebui să se desfășoare recoltarea.
Asociația React și Vodafone România derulează încă din 2008 cel mai amplu program național de donare de sânge din România – „O șansă pentru viață”. Programul cuprinde trei componente: campanii media de informare și conștientizare cu privire la importanța donării de sânge, campanii mobile de donare de sânge și proiecte de renovare și dotare a unităților de transfuzii.