Rezultate analize

Stafilococul auriu, depistat în căpșunile cu smântână care au băgat patru copii în spital



Dr. Cătălina Zorescu a recomandat populației să respecte regulile de igienă
Dr. Cătălina Zorescu a recomandat populației să respecte regulile de igienă

Intoxicația colectivă din satul Slobozia, comuna Zvoriștea, de unde patru copii au ajuns săptămâna trecută la spital după ce au mâncat căpșuni cu smântână, a fost provocată de stafilococul auriu. Așa arată rezultatele analizelor de laborator efectuate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava pe probele luate din desertul servit de minori și pe cele recoltate în timpul internării de la pacienți. Concluziile testelor date publicității ieri de directorul adjunct medical al instituției, dr. Cătălina Zorescu, infirmă ipoteza vehiculată în acest caz potrivit căreia cei patru copii, care provin din aceeași familie, ar fi fost băgați în spital de insecticidul în exces cu care ar fi fost stropite căpșunile.
„S-a izolat stafilococul auriu atât în căpșunile cu smântână din care părinții mai aveau un rest, cât și din coproculturile recoltate de la cei patru frați. Nu s-a putut stabili care dintre cele două produse era contaminat, însă se știe că produsele lactate au un risc mai mare de a se contamina cu acest agent patogen”, a explicat dr. Cătălina Zorescu, cu mențiunea că smântâna cu care au fost preparate căpșunile a fost achiziționată de familia celor patru minori de la o persoană particulară din sat, mai exact un vecin. Ea a subliniat că cei patru copii bolnavi au avut o evoluție favorabilă, iar între timp au fost externați.
Avertisment DSP: În sezonul cald, intoxicațiile cauzate de agenți patogeni sunt foarte frecvente
Adjunctul DSP a ținut să precizeze că celelalte cazuri de persoane care au ajuns în ultima săptămână la spital cu probleme cauzate de consumul de căpșuni, cu sau fără smântână, sunt de fapt simple indigestii, diagnosticul de intoxicație nefiind confirmat în nici o situație, cu excepția celei de la Slobozia – Zvoriștea. „Au fost cazuri izolate, care ar putea avea diferite cauze, cum ar fi spălatul necorespunzător al fructelor sau al mâinilor”, a punctat dr. Cătălina Zorescu.
Joi seară, patru frați din satul Slobozia, comuna Zvoriștea (trei băieți cu vârste de 3, 7 și 10 ani și o fetiță de 3 ani), au început să acuze febră, vărsături, dureri abdominale și scaune diareice după ce au mâncat căpșuni cu smântână. Minorii au fost transportați cu ambulanța la Spitalul Județean de Urgență Suceava, unde au fost internați în secția de Boli Infecțioase. Vineri, la această unitate sanitară au mai fost aduși trei copii, toți din municipiul Suceava, însă provenind din familii diferite, care prezentau simptome similare ca urmare a consumului de căpșuni, cu sau fără smântână. Fără nici o excepție, părinții minorilor le-au declarat medicilor că au cumpărat căpșunile din piața Burdujeni, ipoteza avansată în aceste cazuri fiind că insecticidul stropit în exces pe fructe ar fi provocat îmbolnăvirile.
Directorul medical adjunct al DSP Suceava a atras ieri atenția că în sezonul cald intoxicațiile cauzate de agenți patogeni sunt foarte frecvente și a recomandat populației să respecte regulile de igienă. „În această perioadă se înregistrează mai multe cazuri de salmoneloză, boală diareică acută, enteroviroze”, a spus dr. Cătălina Zorescu.



Recomandări

Stafilococul auriu, depistat în mâncarea servită studenților la cantina de la Universitate