Criza de vaccin BCG (împotriva tuberculozei) din maternitățile sucevene ar putea reveni în actualitate din cauza Ministerului Sănătății, care a întârziat licitațiile pentru achiziția serului. Între 600 și 700 de bebeluși riscă să rămână neimunizați în fiecare lună, riscând astfel să se îmbolnăvească de TBC, o afecțiune extrem de gravă, dacă statul nu-i mai poate vaccina gratuit.
Directorul adjunct medical al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că maternitățile sucevene sunt pe punctul de a epuiza stocurile de vaccin BCG pe care să-l administreze nou-născuților. Serul nu mai ajunge decât pentru câteva zile, iar stocurile nu vor fi refăcute până când Ministerul Sănătății nu va finaliza procedura de achiziție.
Singurii care mai au rezerve sunt medicii de familie, care au primit vaccin BCG pentru imunizările curente ale copiilor cu vârsta până într-un an. Stocurile lor, de 4.000 de doze, acoperă necesarul trimestrului doi.
Dr. Cătălina Zorescu a informat ieri că maternitățile din județ au rămas descoperite în ceea ce privește aprovizionarea cu vaccin BCG din cauza modului în care acesta este ambalat, în fiole de câte 20 de doze, care trebuie utilizate foarte repede, în maxim șase ore de la deschidere.
„Serul nu este folosit în totalitate, iar peste 70% din cantitatea de ser se risipește”, a arătat adjunctul DSP Suceava.
Vaccinul BCG, administrat copiilor din maternități în primele șapte zile de la naștere
În maternități, vaccinul BCG se administrează bebelușilor în primele șapte zile de la naștere. Serul utilizat în momentul de față este importat din Canada.
În cadrul Programului Național de Imunizare, statul român asigură anual, gratuit, în maternități, vaccinarea BCG a tuturor nou-născuților. Se asigură astfel prevenirea formelor invazive de tuberculoză la copii, contribuindu-se totodată la diminuarea incidenței bolii în populația generală.
În anii trecuți, Ministerul Sănătății încheia un contract de furnizare de vaccin BCG cu Institutul “Cantacuzino” din București, în vederea asigurării cantităților necesare de ser pentru toți nou-născuții. După ce producătorul național a sistat producția, serul a început să fie importat. Astfel, chiar dacă la o eventuală criză părinții ar fi dispuși să-l cumpere, vaccinul nu poate fi procurat, farmaciile neavând de unde să-l aducă. În aceste condiții, bebelușii ar rămâne să fie imunizați când autoritățile ar reuși să dezamorseze situația de criză.
2011 și 2010, anii în care Suceava s-a mai confruntat cu o criză de vaccin BCG
Județul Suceava s-a mai confruntat cu o lipsă de vaccin BCG în 2011 și 2010, când lipsa serului împotriva tuberculozei a provocat o adevărată psihoză în rândul părinților, aceștia refuzând să-și scoată copiii din casă și încercând să-i protejeze cât mai mult de contactul cu alte persoane.
Dr. Cătălina Zorescu a precizat ieri că bebelușii care ar rămâne neimunizați contra TBC-ului ar putea fi recuperați la vaccinare în maxim trei luni.
Criza de vaccin BCG din maternități ar putea fi secondată de o criză de vaccin împotriva hepatitei B, unde stocurile de la nivelului județului cuprind doar 700 de doze. Acest ser se administrează bebelușilor în spital, în primele 24 de ore de la naștere. Serul antihepatită B utilizat în momentul de față este de proveniență poloneză.