Cazuri rare

Sucevean diagnosticat cu botulism, între viață și moarte la Reanimare



Un bărbat în vârstă de 62 de ani, din localitatea Liteni, se zbate între viață și moarte într-un spital ieșean după ce a mâncat dintr-o conservă de pește și s-a îmbolnăvit de botulism. Produsul fusese preparat în toamnă, la domiciliu, de soția bărbatului, și păstrat peste iarnă la rece, în beci. Suceveanul a mâncat din conserva de pește împreună cu soția lui, dar care nu prezintă semne de boală, ea consumând o cantitate mai mică.
După două zile, bărbatului i s-a făcut rău, el începând să aibă dificultăți la înghițire, probleme de vorbire și vărsături. În scurt timp, simptomele s-au agravat, apărând semne specifice botulismului: pleoapele i se închideau necontrolat, în timp ce senzația de oboseală a mușchilor se accentua. În data de 13 mai, suceveanul a fost internat în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență, de unde trei zile mai târziu a fost transferat la Iași. Aici, bărbatului i s-a administrat serul antibotulinic, însă starea lui de sănătate a continuat să rămână precară. Ieri, suceveanul se afla în stare critică la Reanimare, unde era menținut în viață cu ajutorul aparatelor. Medicii care se ocupă de caz spun că prognosticul de viață este sumbru.
Câte două cazuri de botulism în 2013 și 2011
Este primul caz de botulism înregistrat în județ în acest an. În 2013, doi suceveni au fost diagnosticați cu această boală rară. Primul caz a fost semnalat în luna mai, la un bărbat din Pătrăuți, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat ciuperci conservate. Pacientul a fost internat la București, iar medicii au reușit să-l salveze. Ultimul caz a fost consemnat în luna noiembrie, la o femeie de 56 ani, din Cacica. Femeia s-a îmbolnăvit după ce a mâncat dintr-un borcan cu zacuscă de pește și și-a revenit în urma administrării serului antibotulinic. Alte două cazuri de botulism au mai fost înregistrate în județ în 2011.
Bacilul Clostridium Botulinum se numără printre cele mai puternice otrăvuri cunoscute.
Botulismul este o afecțiune care se face simțită la nivel muscular, acționând prin sistemul nervos și cauzând, în cazul în care nu este tratată la timp, paralizia anumitor grupe de mușchi. Boala este declanșată de o toxină bacteriană numită Clostridium Botulinum, care este considerată letală, fiind printre cele mai periculoase substanțe, un singur gram putând să omoare aproximativ un milion de oameni. Și asta, deoarece nervii paralizează și nu se mai pot contracta, iar inima încetează să mai bată. Botulismul apare de obicei din cauza sterilizării inadecvate a conservelor sau a borcanelor cu diverse alimente preparate pentru iarnă. Primele simptome ale bolii apar în general la 18-36 de ore de la consumarea alimentelor infestate, dar se poate întâmpla ca botulismul să se instalezechiar și dupășaseore sau câteva zile.
Pacienții cu botulism pot rămâne cu sechele, deși s-au tratat, spun medicii. Ei se pot simți obosiți, chiar extenuați, șipot avea din când în când episoade în care le este greu sărespire, aparent fărămotiv, chiar și la câțiva ani de la momentul contractării toxinei bacteriene.



Recomandări

„Învierea din moartea păcatului” – Predica Înaltpreasfințitului Părinte Calinic la Duminica a IV-a după Paști

„Învierea din moartea păcatului” – Predica Înaltpreasfințitului Părinte Calinic la Duminica a IV-a după Paști
„Învierea din moartea păcatului” – Predica Înaltpreasfințitului Părinte Calinic la Duminica a IV-a după Paști