Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 mai 2014 - Anul XIX, nr. 112 (5621)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Stimulente pentru medici

Ministrul Sănătăţii vrea un proiect de lege care să crească veniturile medicilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O propunere legislativă care reglementează statutul profesional al medicului şi creşte veniturile acestei bresle se află în atenţia Ministerului Sănătăţii. Medicii ar putea primi un spor de fidelitate dacă aleg să lucreze în ţară şi nu în străinătate, iar o soluţie pentru asigurarea fondurilor necesare ar fi banii încasaţi de spitale din coplată, care ar urma să fie redirecţionaţi către medici, pentru a-i motiva. Aşa a anunţat vineri, la Suceava, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care a declarat că prin aceste măsuri doreşte să stopeze exodul medicilor, un fenomen cu o amploare îngrijorătoare în ultimii ani, ce pune în pericol sănătatea şi viaţa pacienţilor.

„Dacă reglementăm aceste lucruri, de la statutul medicului, la mărirea de venituri şi respectul medicului în societate, vom avea toţi de câştigat. Pacientul va fi mult mai bine tratat, iar medicul se va simţi mult mai bine în ţara lui şi aşa vom redeveni o societate normală”, a spus ministrul, care speră ca proiectul de lege să fie finalizat până în vară, iar din toamnă să intre în dezbaterea Parlamentului.

 

Plăţile informale rămân să mai fie analizate

Bănicioiu este de acord ca medicii care ”îşi dovedesc eficienţa” şi ”răspund tuturor provocărilor” să primească un spor de fidelitate, apreciind că „este nevoie de un astfel de stimulent”, însă celelalte chestiuni legate de creşterea veniturilor medicilor, cum ar fi plăţile informale, rămân să mai fie analizate.”În măsura în care oferă o soluţie şi pragmatică şi eficientă le luăm în discuţie”, a informat ministrul.

El este de părere că introducerea coplăţii nu a adus mari beneficii spitalelor, însă ar putea fi o formă de a-i motiva pe medici, explicând că „noi încasăm din coplată nişte sume care rămân undeva între spital şi minister”. „Haideţi să o dăm direct medicilor, să facem legătura între banul pe care îl dă pacientul şi medic şi o să vedeţi că e un pas înainte, nu ca acum, când e undeva în neant”, a arătat  Bănicioiu.

 

„Avem şi foarte mulţi medici buni, pentru că altfel nu cred că-i mai ţinea Uniunea Europeană”

Ministrul Sănătăţii a adăugat că dincolo de salarizare, pentru medic este important şi mediul în care lucrează, el apreciind că gradul de satisfacţie al medicului creşte odată cu îmbunătăţirea condiţiilor din unitatea sanitară în care acesta îşi desfăşoară activitatea.

Referitor la campania de blamare dusă împotriva medicilor, Nicolae Bănicioiu a ţinut să precizeze că nu toţi medicii sunt „răi sau corupţi” şi „că avem şi foarte mulţi medici buni, pentru că altfel nu cred că-i mai ţinea Uniunea Europeană”. „Au plecat 10.000 de medici în Occident şi văd că nu s-au întors, nu i-au trimis înapoi şi e clar că sunt apreciaţi. Asta e poate una dintre problemele noastre, nu ştim să-i apreciem când sunt în ţară, îi apreciem numai când îi avem Italia, Franţa sau Germania. Altă chestiune la care trebuie să medităm e că foarte multe dintre cazurile critice, pe care încă nu le putem rezolva în România, le trimitem peste graniţă, unde sunt operate de medici români”, a conchis ministrul.

 

Nicolae Bănicioiu, impresionat de condiţiile oferite de Spitalul Suceava

Nicolae Bănicioiu a vizitat vineri după-amiază Spitalul Suceava, arătându-se plăcut surprins de standardele pe care le-a atins această unitate sanitară. El a lăudat eforturile depuse de conducerea unităţii, care, cu implicarea financiară a Consiliului Judeţean Suceava, a reuşit să asigure pentru pacienţi un act medical comparabil cu cel din Uniunea Europeană.

„Nu vreau să fiu răutăcios faţă de alte situaţii şi alte spitale, dar cred că în primul rând este necesară o strategie. Aici a fost o strategie şi cred că acum vedeţi rezultatele. În alte părţi asta lipseşte: strategia, că după aia bani s-ar mai găsi. Deocamdată vreau să vă spun că am găsit aici un exemplu pozitiv”, a transmis Bănicioiu.

 

Preşdintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor: „Noi acum suntem într-o revoluţie a spitalului”

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, care l-a însoţit pe ministrul Sănătăţii în vizita sa la Spitalul Suceava, a anunţat vineri că investițiile în această unitate sanitară nu se opresc aici. Proiectele aflate în derulare, dar şi cele de viitor sunt ambițioase şi nu exclud amenajarea unui heliport: „După cum se vede, noi acum suntem într-o revoluţie a spitalului. Avem în realizare o platformă şi o staţie de incinerare pentru deşeuri medicale periculoase, iar în scurt timp lucrul ăsta se va întâmpla. În al doilea rând, avem acea propunere pentru un parteneriat public-privat pentru centrul de radioterapie pe care vrem să-l facem pe fonduri private. E scos pe SEAP şi aşteptăm investitori pentru că mai putem să susţinem astfel de lucruri din zona publică. Şi a treia chestiune, va fi nevoie de extins zona de UPU, aşa încât să avem în viitorul apropiat şi un heliport aici, pentru că sunt cazuri care trebuie transportate la distanţă. Ăştia sunt paşii pe care vrem să-i facem şi în zona publică şi în zona privată”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Sănătăţii vrea un proiect de lege care să crească veniturile medicilor.
 Vizualizări articol: 1773 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ministrul Sănătăţii vrea un proiect de lege care să crească veniturile medicilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sall trimis de
(31 mai 2014, 12:18:26
Sistemul sanitar va ramane bolnav,incontinuare,medici vor pleca in continuare de la noi in tara,asta este si asta facem,sanatatea este in faliment total,investitiile de spitalul judetean Suceava au inceput de pe vremea lui lui Boc si de pe vremea cand era dl Flutur la Suceava,PSD-isti astia sunt niste papagali cu pene rosii,au si ei cu ce se lauda.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei