17 asistați de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei au ajuns joi seară la Spitalul Suceava cu semne specifice de enterocolită. Deocamdată nu se știe ce i-a îmbolnăvit pe oameni, nouă bărbați și opt femei, care acuzau simptome de febră, dureri abdominale, grețuri, vărsături și scaune diareice. Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava au declanșat o anchetă menită să stabilească sursa infecției și agentul patogen implicat.
Inspectorii celor două instituții s-au deplasat ieri la unitatea socială din Mitocu Dragomirnei, de unde au luat probe din apă și din alimentele folosite la prepararea hranei, din mâncarea servită asistaților, de pe suprafețe și de la angajați. Reprezentanții DSP și DSVSA au verificat spațiile de depozitare a alimentelor și de preparare a hranei și au dispus o serie de măsuri pentru prevenirea altor îmbolnăviri în rândul asistaților.
Cei 17 oameni care au ajuns la Spitalul Suceava începând de joi seară au vârste cuprinse între 19 și 63 de ani. Ei au fost internați în secția de Boli Infecțioase, unde li s-au administrat calmante, antivomitive, perfuzii pentru hidratare și, preventiv, antibiotice. Ieri, opt dintre ei s-au reîntors în Centrul de la Mitocu Dragomirnei.
Carantină și la Spitalul Suceava, în secția de Boli Infecțioase, unde au fost internați asistații
Directorul medical al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădățan, a declarat ieri că în momentul prezentării la Urgențe majoritatea pacienților se plângeau de dureri abdominale. Restul acuzau grețuri și vărsături, iar în câteva cazuri scaune diareice, însă toți aveau ca simptom comun febra. Pe de altă parte, a arătat medicul, asistații prezentau grade diferite de evoluție a bolii, unii fiind în faze incipiente, iar alții în stadii mai avansate, ceea ce ar pleda pentru o infecție care se transmite pe cale aeriană, prin strănut sau tuse, ori prin mâini murdare, după contactul cu obiecte contaminate.
„Nu cred că suntem în fața unei intoxicații alimentare”, a opinat directorul medical al Spitalului Suceava. Având în vedere suspiciunile cu privire la modul de transmitere a infecției, în secția de Boli Infecțioase a fost instituită carantina. Acest lucru înseamnă că pe lângă izolarea pacienților cu enterocolită de la Mitocu Dragomirnei, în acest sector s-au luat și măsuri de restricționare a accesului vizitatorilor, cu scopul de a-i proteja pe ceilalți bolnavi internați.
Șeful DSP Suceava suspectează o toxiinfecție alimentară sau o epidemie hidrică
Celor 17 asistați li s-au recoltat probe biologice pentru a se stabili agentul patogen care a stat la baza îmbolnăvirilor, însă rezultatele analizelor vor fi cunoscute cel mai devreme luni, a anunțat ieri șeful Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Ludovic Abiței. Medicul a precizat că, după părerea sa, în acest caz este vorba de o toxiinfecție alimentară sau de o epidemie hidrică, ceea ce ar însemna că sursa îmbolnăvirilor este fie mâncarea, fie apa.
„După cum se manifestă este o toxiinfecție alimentară, deși nu este exclusă nici posibilitatea unei epidemii hidrice. Centrul are un sistem propriu de aprovizionare cu apă, care a mai creat probleme. Până când nu se va ști ceva sigur, acolo se va utiliza doar apă îmbuteliată”, a spus șeful DSP.
Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, în subordinea căreia se află Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Mitocu Dragomirnei, a luat propriile măsuri în acest caz. Într-un comunicat de presă transmis ieri și semnat de directorul instituției, Dan Adomniței, și purtătorul de cuvânt, Nicoleta Daneliuc, se arată că unitatea socială din Mitocu Dragomirnei dispune de două centre: Locuința Maxim Protejată (LMP), cu un număr de zece beneficiari care își prepară singuri hrana și din care nici unul nu a acuzat tulburări digestive, și Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN), cu 39 de beneficiari, dintre care 17 au fost internați la Spitalul Suceava cu diagnosticul de enterovirus.
Potrivit documentului, în data de 8 mai, în jurul orei 15.00, unul dintre beneficiarii CRRN a acuzat frisoane și scaun diareic. A fost izolat și i s-a acordat primul ajutor – lichide și medicamente – după care s-a efectuat controlul medical al celorlalți asistați. Astfel, au mai fost identificate 13 persoane din rândul celor 39 de asistați de la CRRN, care se plângeau de febră, stări de amețeală, frisoane și scaune diareice.
Apa de la sursa curentă, înlocuită cu apă îmbuteliată, atât pentru consum cât și pentru prepararea hranei
„Șeful de centru, Cristina Doroftei, a luat măsura transportării acestora, cu mașinile proprii și din cadrul DGASPC Suceava, la Spitalul Suceava, în jurul orei 19.00. Între timp, au mai fost depistați doi asistați care acuzau aceleași probleme digestive, iar în jurul orei 22.00 și acești asistați au fost internați. În toată această perioadă, în cadrul centrului au fost luate măsuri de supraveghere permanentă a celorlalți beneficiari și de control asupra sănătății acestora, astfel încât în jurul orei 03.00 dimineața au mai fost internați încă doi beneficiari cu aceleași simptome”, se precizează în comunicat.
O echipă din cadrul DGASPC Suceava s-a deplasat ieri la Mitocu Dragomirnei pentru o anchetă internă. În urma cercetărilor, a fost luată măsura interzicerii consumului de apă de la sursa curentă și înlocuirea, pe perioada verificărilor, cu apă plată atât pentru consum cât și pentru producerea mâncării (la ambele centre). Totodată, s-a luat măsura „consumului de hrană dietetică pe perioada stabilită de medic și folosirea de produse neperisabile și sigure din punct de vedere al consumului. Bolnavii care vor fi externați și se vor întoarce la centru, vor fi izolați de ceilalți asistați, iar starea lor de sănătate va fi verificată la intervalul stabilit de medic. Pe perioada stabilită de autoritățile sanitare, în unitate se instituie carantina”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de DGASPC.
Alertă
17 asistați de la Centrul din Mitocu Dragomirnei au ajuns la spital cu simptome de enterocolită
