26 de acțiuni de control care s-au finalizat în mare parte cu sancțiuni, unele dure, ce au vizat recuperarea unor prejudicii financiare, au fost efectuate de reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava în cursul lunii martie. Verificările au urmărit atât activitatea medicilor de familie și a celor de specialitate, cât și a farmaciilor și laboratoarelor de analize medicale. Nu au scăpat de controale nici pacienții asigurați, care au fost puși la plată atunci când s-a constatat că au prejudiciat statul. Așa reiese dintr-un raport al CAS Suceava, dat publicității ieri, de președintele director general al instituției, Adela Băișanu.
Potrivit documentului, 15 medici de familie au emis o serie de rețete fără a respecta protocolul de prescriere a medicamentelor, doctorii în cauză fiind obligați să achite integral prejudiciul creat, de 54.727,13 lei. În trei cazuri, medicii de familie s-au făcut vinovați denecompletarea corectă și la zi a documentelor de evidență a serviciilor medicale, situații în care au primit un avertisment, ei aflându-se la prima abatere de acest gen constatată. Cu avertisment s-au ales și trei medici de familie care nu au respectat programul de lucru.
Nereguli în emiterea de rețete compensate cu 90%
În același timp, au fost emise două decizii de recuperare a sumelor de la doctorii care au prescris rețete compensate în Programul de compensare 90% ce se aplică pensionarilor cu venituri numai din pensii mai mici de 700 lei/lună, fără să aibă la fișă declarația pacientului că nu realizează alte venituri în afară de cele din pensii. Suma pe care au trebuit să o achite medicii de familie în cauză a fost de 230,25 lei. Totodată, au fost dispuse două măsuri de recuperare, de la medicii de familie, a contravalorii compensate a rețetelor duble, eliberate într-o lună, pentru pacienții beneficiari ai programului de compensare 90%. În aceste cazuri, doctorii au avut de plătit 1.528,64 lei.
Șirul medicilor de familie care au trebuit să scoată bani din buzunar nu se oprește însă aici. Alți cinci doctori au fost nevoiți să dea înapoi o sumă totală de 717,41 lei, reprezentând contravaloarea rețetelor medicale off-line. Conform reglementărilor legale, medicii de familie au obligația să utilizeze prescripția medicală electronică on-line și, în situații justificate, prescripția medicală electronică off-line. În cazul prescrierii off-line, doctorii au datoria să introducă în sistemul informatic toate prescripțiile off-line, până cel târziu în ultima zi a trimestrului în care s-a făcut prescrierea off-line, explică Adela Băișanu.
Au susținut că au venituri mici pentru a primi subvenții mai mari la medicamente
În raportul transmis ieri de șefa CAS Suceava se mai arată că, în luna martie, 11 pacienți asigurați au prejudiciat bugetul instituției și au fost buni de plată. Bolnavii respectivi au beneficiat de rețete compensate 90% din prețul de referință, ca urmare a declarațiilor depuse la medicii de familie și a încadrării acestora în categoria „pensionari cu venituri numai din pensii mai mici de 700 lei pe lună”, deși conform bazei de date de la Finanțe aceștia aveau și alte venituri impozabile, nu doar venituri din pensie. În aceste situații, Compartimentul Juridic al CAS Suceava a emis asiguraților notificări pentru recuperarea contravalorii de 40% din prețul medicamentelor de care au beneficiat nejustificat, în valoare de 1.888,10 lei.
În martie, de sancțiuni nu au fost scutite nici farmaciile, se mai arată în documentul semnat de Adela Băișanu, în care se precizează că un avertisment a fost datpentru neanunțarea la CAS despre modificarea structurii de personal, iar alte două pentru neconcordanțe identificate în gestiunea cantitativ-valorică. Pe de altă parte, în două cazuri s-a constatat introducerea eronată a datelor cuprinse în rețetele medicale prescrise off-line de medici, dispunându-se returnarea unei sume de 908,84 lei. Nereguli au fost găsite și la medicii specialiști din ambulatorii, însă minore, care nu s-au finalizat decât cu un avertisment emis pentru necompletarea corectă și la zi a documentelor de evidență a serviciilor medicale. A fost vorba de un medic care se afla la prima abatere de acest gen constatată. În luna martie, o măsură de recuperare a prejudiciului a mai fost aplicată în cazul unui laborator de investigații paraclinice, care a raportat eronat servicii medicale în sumă de 1.981,40 lei.