Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 apr 2014 - Anul XIX, nr. 81 (5590)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cel târziu din iunie

Pacienţii sunt obligaţi să-şi facă controale periodice la medicii de familie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noul pachet de servicii medicale de bază va trimite obligatoriu pacienţii la cabinete, pentru controale periodice, cu rol de prevenire şi depistare precoce a bolilor. Bolnavii vor fi programaţi la medicul de familie în funcţie de luna în care s-au născut, iar evaluările ulterioare urmează să fie programate în funcţie de riscul de afecţiuni identificat.Numărul de controale periodice de care va beneficia un asigurat diferă în funcţie de vârsta pe care acesta o are. Astfel, fiecare adult până în 40 de ani va fi obligat să treacă pe la medicul de familie o dată la trei ani, în timp ce persoanele de peste 40 de ani vor fi nevoite să meargă la cabinet pentru controale periodice anual.Prin această măsură, Ministerul Sănătăţii doreşte o responsabilizare a pacienţilor şi, în final, o reducere a costurilor din sistem prin evitarea internărilor în spitale, pentru afecţiuni grave, în stadii avansate.

Măsura va intra în vigoare cel târziu în iunie, dar deja i-a nemulţumit pe medicii de familie suceveni. Sufocaţi de birocraţie, doctorii cred că regula controalelor periodice este deocamdată „un deziderat de tip electoral care încă nu are aplicabilitate practică”.

Secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor, medicul de familie Irina Badrajan, explică: „S-a punctat importanţa pachetului de bază şi faptul că aduce servicii în plus cetățeanului sănătos. Totuşi, acesta nu este informat sistematic cu privire la faptul că are dreptul și obligația de a efectua controalele profilactice și, ca urmare, nu le va face. Pe de altă parte, serviciile preventive oferite cetăţeanului sănătos ar fi trebuit să facă parte dintr-un program distinct al Ministerului Sănătăţii și nu să fie decontate din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Modalitatea de decontare a acestor servicii este ambiguă, pe de o parte pentru că nu este tehnic posibilă codificarea medicală a activității de prevenție, pe de altă parte pentru că nu sunt puse la dispoziția medicilor instrumente de lucru”.

De menţionat că neprezentarea pacientului la cabinetul medicului de familie pentru controlul periodic nu va fi sancţionată, aşa cum se întâmplă în alte state.  Mai mult, dacă o persoană nu reuşeşte să ajungă la control, asta nu înseamnă că pierde şansa de a-şi evalua starea de sănătate, examinarea urmând a fi reprogramată. Ministerul Sănătăţii susţine că ideea este de a responsabiliza asiguraţii şi speră că în timp pacienţii vor conştientiza importanţa controalelor preventive şi vor veni de bună-voie la medicul de familie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pacienţii sunt obligaţi să-şi facă controale periodice la medicii de familie.
 Vizualizări articol: 2280 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Pacienţii sunt obligaţi să-şi facă controale periodice la medicii de familie1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei