Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 mar 2014 - Anul XIX, nr. 60 (5569)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Drame

450 de suceveni îşi iau doza de viaţă cu porţia, de la un rinichi artificial

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

450 de suceveni fac naveta de două, trei ori pe săptămână spre centrele de dializă din judeţ. Aparent sunt oameni normali, cu poveşti obişnuite de viaţă, dar pe care un destin crud i-a legat pentru totdeauna de aparatul de filtrat sângele. Ei sunt oamenii cu insuficienţă renală, care nu ar putea trăi dacă nu ar fi conectaţi la rinichiul artificial. Pentru 160 dintre ei speranţa vine de la centrul de dializă Fresenius NephroCare de lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă şi de la medicul nefrolog Mihai Ardeleanu, care coordonează activitatea acestei unităţi.

Dorina Buliga, în vârstă de 46 de ani, din municipiul Suceava, este una dintre persoanele care îşi prelungesc viaţa puţin câte puţin, cu fiecare şedinţă de dializă. Cu rinichii compromişi de 20 de ani, este „veterana” acestui tratament indispensabil. S-a îmbolnăvit în copilărie, când avea doar 3 ani şi jumătate. „Totul a pornit de la o amigdalită cu streptococ”, rememorează femeia momentul care avea să-i pecetluiască definitiv soarta. Pentru ea, dializa a devenit o necesitate dramatică în 1993, când s-a declanşat insuficienţa renală. Avea doar 26 de ani, iar de atunci viaţa i s-a schimbat complet. A devenit abonata centrului de dializă din Iaşi, pentru că la acea vreme procedura nu era disponibilă şi la Suceava. Mergea acolo de două ori pe săptămână. Pleca dimineaţa, la ora 9.00, şi se întorcea acasă după 12 ore petrecute într-un mediu ostil, departe de cei dragi.

 

Stă de 20 de ani cu ace înfipte în piele, pentru ca prin „venele” de plastic sângele să-i poată fi curăţat

S-a chinuit aşa până în 1994, când s-a ivit ocazia de a-şi filtra sângele chiar la ea în oraş. În 1995 i s-a oferit şi şansa unui transplant renal. L-a făcut la Cluj, însă bucuria de a găsi un rinichi compatibil nu a durat mult. Propriul organism a trădat-o din nou, după numai un an în care a stat departe de aparatul care îi curăţa sângele de toxine. Şi-a impus, însă, o mentalitate de învingător şi a învăţat să trăiască cu suferinţa. Între timp a ajuns să facă dializă de trei ori pe săptămână, lunea, miercurea şi vinerea, câte patru ore, de la 6 la 10 dimineaţa. În ciuda unei vieţi restrictive, obositoare şi dureroase, nu se plânge. „Pentru mine e ca un serviciu”, mărturiseşte Dorina Buliga. Un „serviciu”, care în cei 20 de ani a obligat-o să parcurgă mii de kilometri până la centrul de dializă şi înapoi şi să stea mii de ore conectată la rinichiul artificial, cu mii de ace înfipte în tot acest timp în piele, pentru ca prin „venele” de plastic sângele să-i poată fi curăţat de toxine.

 

„Au fost vremuri când făceam şedinţe incomplete, ca să ne poată veni rândul la toţi”

Ovidiu Nencu are 42 de ani şi este din Zvoriştea. A fost diagnosticat cu insuficienţă renală în decembrie 2000. A primit această lecţie dură de viaţă cu stoicism, hotărât să meargă mai departe. Din 2010, de când s-a deschis Centrul de dializă Fresenius NephroCare Suceava, acesta i-a devenit a doua casă, iar personalul de aici, a doua familie. De trei ori pe săptămână se trezeşte la ora 4.00, iar puţin mai târziu se urcă într-o maşină modernă, care îl duce la dializă.

Îi place cum este tratat şi aproape că a uitat vremurile în care era transportat cu o ambulanţă rece, neîncăpătoare, înghesuiţi ca sardelele, câte doi, trei pe-o targă, la un centru în care trebuia să vii cu cearşafurile curate de-acasă, iar aparatele se stricau frecvent, prelungind perioada de aşteptare pentru dializă: „De multe ori am făcut dializă şi noaptea. Sau făceam şedinţe incomplete, ca să ne poată veni rândul la toţi. Ori terminam mai devreme, dar dormeam în spital, fiindcă nu era Salvare care să ne ducă acasă. Acum, avem de toate – curăţenie, căldură, medicaţie, hrană gustoasă şi televizor, dar şi un personal extrem de amabil”.

 

La 35 de ani şi-a luat gândul de la o carieră în comerţ şi s-a pensionat pe caz de boală

Liliana Marfiuc, de 46 de ani, din Zamostea, este şi ea dependentă de aparatul de dializă. Din 2005, un echipament medical îi înlocuieşte rinichii, îndeplinind funcţia lor: îi scoate sângele bolnav din vene cu ajutorul unui filtru şi îl curăţă de toxine. În lupta pentru supravieţuire a învăţat că optimismul este cel mai bun aliat.

La vârsta de 35 de ani şi-a luat gândul de la o carieră în comerţ şi s-a pensionat pe caz de boală. Pe lângă meserie a trebuit să renunţe şi la visul de a călători prin lume. „A fost greu, aproape un şoc, când m-am îmbolnăvit brusc. Ca orice om clachezi, dar trebuie să-ţi revii. Psihicul e cel mai important”, crede femeia.

A început cu şedinţe de dializă de două ori pe săptămână, însă după patru ani a ajuns la trei. Înconjurată de prieteni şi familie a reuşit să creeze pentru ea şi pentru cei dragi o oarecare stare de normalitate. Vrea şi chiar reuşeşte să uite că îşi ia doza de viaţă cu porţia, de la un rinichi artificial.

 

Transplantul renal, un „dar” rar, pentru doar 46 de bolnavi din judeţ

În mod normal, dializa ar trebui să fie o etapă intermediară până la transplantul renal. Până acum, în judeţul nostru, doar 46 de bolnavi au reuşit să-şi înlocuiască rinichii, arată evidenţele Casei de Asigurări de Sănătate Suceava. Restul sunt pe lista de aşteptare sau merg cuminţi spre centrele de dializă. Dr. Mihai Ardeleanu spune că majoritatea celor care ajung să fie dependenţi de această terapie sunt oameni care nu au ştiut că au probleme cu rinichii. Şi asta deoarece insuficienţa renală este o boală care nu se manifestă clinic. De aceea, un control regulat la internist sau nefrolog este absolut necesar.

O şedinţă de dializă la un centru de specialitate costă 100 de euro, însă bolnavii nu plătesc nimic. Toţi banii cheltuiţi cu ei se decontează de stat printr-un program naţional de sănătate. Aşa se întâmplă din 2003, de când şi condiţiile asigurate pacienţilor dializaţi s-au îmbunătăţit simţitor. Până atunci, povestea era cu totul alta, după cum mărturiseşte dr. Mihai Ardeleanu: „Activitatea de dializă a început în urmă cu 20 de ani. În noiembrie 1994 aveam primii şase bolnavi din Suceava, care făceau dializă la Iaşi. Eram un colectiv tânăr, abia închegat, care lucram cu câteva aparate primite din ajutoare, într-un spaţiu închiriat de la Spitalul Judeţean. După o lună şi jumătate de activitate, numărul bolnavilor a ajuns la 18. Cu timpul, a crescut foarte mult interesul pentru depistarea bolii renale şi tratarea ei, iar pacienţii au fost tot mai mulţi. Din 2003, lucrurile au intrat pe un făgaş normal. A apărut cadrul legal şi de atunci n-au mai fost oprelişti. S-a achiziţionat aparatură, medicamente şi tot ce era necesar”.

 

La Centrul Fresenius NephroCare, 160 de suceveni se tratează la standarde europene

Dializa este indicată pacienţilor cu insuficienţă renală cronică. Boala apare atunci când rinichii nu mai funcţionează la parametrii optimi, iar toxinele se acumulează în organism. Dializa este cea care le îndepărtează, curăţând sângele. La Centrul Fresenius NephroCare, 160 de suceveni se tratează la standarde europene. Au la dispoziţie o clădire modernă, extinsă pe 2.000 de metri pătraţi şi dotată cu aparatură de ultimă generaţie. 50 de angajaţi se îngrijesc de nevoile lor zilnice. Lunar, bolnavii au parte de un set gratuit de analize, pe lângă toate celelalte facilităţi. Dacă simt că boala îi copleşeşte, psihologul centrului, Mădălina Antonesei, este acolo pentru a-i încuraja. Asistenta-şefă Ioana Mercorie le este şi ea mereu alături. La fel şi cei patru medici – Silvia Lungu, Roxana Asiminei, Ana Maria Dominte şi Mihai Ardeleanu, coordonatorul întregii activităţi.

„România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte calitatea actului de dializă. La noi se practică o dializă de vârf, cu respectarea tuturor parametrilor. Suntem supravegheaţi de centrele de dializă din Germania, iar dacă am face ceva care contravine normelor, am fi imediat atenţionaţi”, a concluzionat managerul centrului de dializă Fresenius NephroCare Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 450 de suceveni îşi iau doza de viaţă cu porţia, de la un rinichi artificial.
 Vizualizări articol: 3463 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
450 de suceveni îşi iau doza de viaţă cu porţia, de la un rinichi artificial5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei