Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 mar 2014 - Anul XIX, nr. 53 (5562)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Decizie DSP

Maternitatea Rădăuţi, unde mai mulţi bebeluşi au fost infectaţi cu un microb de spital, rămâne deschisă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Maternitatea Rădăuţi, care se confruntă cu noi cazuri de infecţii cu stafilococ auriu la bebeluşi, în ciuda dezinfecţiei generale efectuată după un episod similar, înregistrat la finele anului trecut, când maternitatea a fost închisă, îşi va continua activitatea chiar dacă focarul s-a reactivat. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava a informat ieri că decizia de reînchidere aparţine ministerului de resort, însă până atunci se iau toate măsurile pentru limitarea numărului de cazuri. Cel mai important lucru, care ar permite stoparea îmbolnăvirilor, rămâne însă identificarea sursei de infecţie, despre care se presupune că ar fi în rândul personalului, tot aşa cum s-a întâmplat şi la sfârşitul lui 2013.

Între timp, Spitalul Suceava, unde până acum au fost internaţi patru bebeluşi aflaţi în stare critică, din cauza contaminării cu stafilococul auriu în maternitatea Rădăuţi, acolo unde s-au născut, îşi ia propriile măsuri de prevenţie. Conducerea acestei unităţi vrea să evite răspândirea infecţiei în maternitatea suceveană, după tratarea cazurilor provenite de la Spitalul Rădăuţi.

Între timp, numărul copiilor contaminaţi cu stafilococul auriu la maternitatea rădăuţeană creşte, ajungând deja la opt, după ce un alt copil a fost internat în secţia de Chirurgie a Spitalului Suceava în seara zilei de miercuri, cu abces cutanat. În total, până acum, jumătate din sugarii bolnavi au necesitat internare, unul dintre ei fiind la un pas de moarte, după ce erupţia cutanată provocată de infecţia cu stafilococul auriu i s-a extins pe 20% din suprafaţa corpului, după cum a precizat ieri directorul adjunct medical al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădăţan.

 

Managerul Spitalului Rădăuţi nu a ţinut cont de recomandările DSP de a sancţiona administrativ personalul

Directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat ieri că în maternitatea de la Rădăuţi condiţiile de cazare sunt ”de excepţie”, ca urmare a recentei reabilitări, aici fiind îndeplinite toate condiţiile de autorizare sanitară, ceea ce nu ar justifica o eventuală măsură de închidere. Singura problemă este reprezentată de o posibilă sursă de infecţie în rândul cadrelor medico-sanitare, care nu se spală suficient pe mâni şi le transmit copiilor infecţia. ”Cu siguranţă noi va trebui să întreprindem mai multe acţiuni de control în rândul personalului, ca să ne asigurăm că respectă regulile de igienă şi protocoalele privind îngrijirea nou-născuţilor, şi să dispunem alte dezinfecţii”, a punctat dr. Cătălina Zorescu. Adjunctul DSP a adăugat că încă sunt aşteptate rezultatele analizelor de laborator efectuate pe probele microbiologice recoltate de la personalul maternităţii şi de pe suprafeţe, iar în funcţie de acestea s-ar putea renunţa la decizia de neînchidere a maternităţii, dacă şi ministerul de resort o va cere.

Dr. Cătălina Zorescu este de părere că deşi condiţiile hoteliere din maternitate sunt foarte bune, iar managerul spitalului Rădăuţi a asigurat materiale sanitare şi dezinfectanţi, după episodul de la finele anului trecut, situaţia a rămas neschimbată în ceea ce priveşte riscul de contaminare şi din cauza nesancţionării administrative a personalului angajat. Ea a explicat că după izbucnirea focarului de infecţie cu stafilococ auriu în maternitatea Rădăuţi, în lunile noiembrie-decembrie, DSP Suceava a recomandat managerului Spitalului Rădăuţi să fie schimbat asistentul-şef al maternităţii, să fie sancţionat medicul epidemiolog şi medicul-şef de secţie, însă până în prezent nu au fost luate astfel de măsuri.

 

Carantină în saloanele Spitalului Suceava în care sunt trataţi bebeluşii contaminaţi

„S-a confirmat că toate cazurile de infecţie intraspitalicească înregistrate la maternitatea Rădăuţi au fost determinate de stafilococul auriu, iar noile cazuri de îmbolnăvire sunt o continuare a focarului de infecţie înregistrat la sfârşitul anului trecut”, a concluzionat dr. Cătălina Zorescu.

Maternitatea Rădăuţi a fost închisă în data de 18 decembrie, după ce mai mulţi nou-născuţi au fost depistaţi cu infecţii sau abcese ale pielii, dar şi osteomielită într-un caz, afecţiuni provocate de stafilococul auriu, un microb de spital rezistent la antibioticele obişnuite. O anchetă fulger demarată de DSP Suceava după izbucnirea focarului a arătat că responsabile de răspândirea infecţiei sunt chiar cadrele medico-sanitare de la maternitate, care nu s-au spălat pe mâini înainte, practic jumătate din cei 62 de salariaţi fiind contaminaţi cu stafilococul auriu. Maternitatea s-a redeschis în data de 6 ianuarie, însă îmbolnăvirile au continuat să apară la trei săptămâni de la reluarea activităţii.

La acestă oră, în Spitalul Suceava mai sunt internaţi doi dintre cei patru bebeluşi ajunşi aici în stare critică, după ce s-au infectat în maternitatea Rădăuţi. Directorul adjunct medical al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, a declarat ieri că evoluţia copiilor este bună, însă pentru protejarea celorlalţi bebeluşi aflaţi în spital s-au instituit măsuri speciale. „Au fost stabilite circuite separate pentru mamă şi copil. Putem vorbi practic de o carantină localizată în saloanele în care sunt tratate cazurile de la Rădăuţi, în sensul izolării acestora şi limitării accesului publicului în zona respectivă”, a spus medicul. El le-a cerut aparţinătorilor să nu încerce să forţeze accesul în secţia în care se află bebeluşii contaminaţi şi să se gândească la faptul că astfel le fac rău, îngreunându-le vindecarea prin expunerea lor la diverşi microbi. „Suntem pregătiţi să preluăm toate cazurile care ar mai putea să apară la maternitatea Rădăuţi, deşi ar fi de dorit ca situaţia de la finele anului trecut să nu se repete”, a completat adjunctul Spitalului Suceava.

 

Medicii rădăuţeni sugerează că igiena precară a unor mame ar sta la baza îmbolnăvirilor

În timp ce conducerea DSP Suceava pare să fie convinsă că vinovaţi de infectarea nou-născuţilor sunt angajaţii maternităţii care i-au avut în grijă, reprezentanţii spitalului Rădăuţi încearcă să arunce vina pe mamele copiilor. Directorul adjunct medical, dr. Liviu Dubei spune că stafilococul auriu este prezent în rândul populaţiei, iar şansele ca acesta să fi fost adus în maternitate de femeile venite să nască, mai ales de cele cu o igienă precară, sunt destul de mari: „După momentul din decembrie s-au luat cele mai drastice măsuri de igienizare, s-au folosit cele mai puternice soluţii, s-a scos totul de acolo, inclusiv inoxul de pe aparatură s-a corodat. Cât priveşte măsurile luate împotriva personalului, vă pot spune că nu a fost găsit un om de la care să se poate pleca pentru luarea unei măsuri punitive. Vreau să vă spun că săptămânal se fac cursuri, acum începem din nou o campanie zilnică de instruire şi aşteptăm să vedem dacă acestea vor avea rezultate. După ce ne-a vizitat comisia de Iaşi, săptămâna trecută, am urmat recomandările ei, copiii care se nasc astăzi stau într-un salon, cei care se vor naşte mâine vor sta în alt salon, şi tot aşa. Problema e că numărul de locuri e foarte limitat şi de aceea, când nu vom mai putea asigura noi aceste condiţii, vom îndruma pacienţii către Suceava. Este singura variantă care trebuie încercată şi trebuie văzut cum va fi. Ancheta e în derulare, s-au luat probe, cei de la DSP vor veni din nou peste câteva zile şi vom vedea. Părerea mea e că nu se va găsi sursa pentru că nu e din maternitate, e ceva care contaminează şi se vehiculează, fie că e vorba de personal ori de mame”.

Ce evită însă să explice dr. Liviu Dubei este de ce în celelalte maternităţi din judeţ nu au apărut focare similare de infecţie cu stafilococ auriu, dacă microbul este într-adevăr adus din exterior şi transmis prin lipsa de igienă a unor mame.

Până la identificarea sursei de infecţie, conducerea spitalului Rădăuţi a decis ca toate mamele care vor să nască în această unitate sanitară să fie direcţionate către Spitalul Suceava, urmând ca cei 20 de bebeluşi aflaţi în maternitatea rădăuţeană să fie externaţi treptat, astfel încât să se poată efectua o nouă dezinfecţie generală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maternitatea Rădăuţi, unde mai mulţi bebeluşi au fost infectaţi cu un microb de spital, rămâne deschisă.
 Vizualizări articol: 1452 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Maternitatea Rădăuţi, unde mai mulţi bebeluşi au fost infectaţi cu un microb de spital, rămâne deschisă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei