Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a semnalat ieri primul caz de gripă din acest sezon cu temutul virus AH1N1. Diagnosticul a fost confirmat în urma unor analize de laborator, efectuate la Institutul Cantacuzino din București. Boala a fost depistată la o femeie de 41 ani, din Calafindești, care a fost internată în Spitalul Județean de Urgență, cu evoluție bună a stării de sănătate. Potrivit conducerii DSP Suceava, pacienta nu suferea și de alte afecțiuni cronice și nu fusese vaccinată împotriva gripei.
În actualul sezon rece, diagnosticul de gripă a mai fost confirmat la trei persoane, însă virusul implicat în aceste cazuri a fost unul obișnuit, de tip AH3. Primul caz a fost semnalat în data de 4 februarie, la un bărbat de 56 ani, din Vadu Moldovei, bolnav de cancer, care avea imunitatea slăbită din cauza acestei afecțiuni cronice și care nu fusese vaccinat împotriva gripei. Al doilea caz a fost consemnat în data de 10 februarie, la o femeie de 62 ani, din Ipotești, bolnavă de inimă și diabet și care nu primise vaccinul antigripal.Al treilea caz a fost înregistrat în data de 17 februarie, la o femeie de 35 ani, din Mihoveni, care nu avea și alte afecțiuni cronice și care, de asemenea, nu fusese vaccinată împotriva gripei. Toți cei trei pacienți cu gripă obișnuită au fost internați în Spitalul Județean de Urgență, pentru tratament, evoluția stării lor de sănătate fiind favorabilă.
Doar 10.900 de suceveni au apucat să se vaccineze antigripal, cu serul gratuit
De la debutul sezonului rece, medicii din județ au recoltat probe pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului de gripă, prin analize complexe de laborator, efectuate la Institutul Cantacuzino din București, de la opt pacienți. În urma testelor, boala a fost depistată doar la cele patru persoane, dintre care trei cu gripă obișnuită și una cu așa numita gripă porcină.
În plin sezon rece, când medicii înregistrează tot mai multe cazuri de gripă, campania gratuită de vaccinare a fost sistată. Acțiunea de imunizare s-a încheiat în prima săptămână a lunii februarie, după numai două luni de la debut, deoarece serul repartizat județului Suceava pentru imunizarea populației inclusă în categoriile de risc s-a terminat. Ministerul Sănătății a anunțat că stocurile nu vor fi suplimentate deoarece vaccinarea „nu se mai justifică”. Eugen Nicolăescu a vorbit despre o “evoluție lentă a virusului gripal, numărul mic de cazuri de gripă confirmate anul acesta spre deosebire de anii anteriori”, precum și de faptul că imunizarea organismului se produce în interval de trei săptămâni de la vaccinare. „Practic, cei care s-ar vaccina astăzi ar fi protejați abia peste trei săptămâni, adică la sfârșitul lunii februarie, când deja nu se mai impune”, a spus ministrul Sănătății.
Pentru sezonul rece 2013-2014, DSP Suceava a primit de la Ministerul Sănătății 10.900 de vaccinuri antigripale. Serul a fost administrat prin cabinetele medicilor de familie, unități sociale și spitale din a doua săptămână a lunii decembrie și până în prima săptămână din februarie. Vaccinul utilizat a fost unul trivalent, inactivat, Influvac, de proveniență olandeză, fără nici o legătură cu serul produs de Institutul Cantacuzino, despre care la începutul lui februarie s-a vehiculat că ar conține o concentrație foarte mare de endotoxine, motiv pentru care a și fost interzis pentru punerea pe piață de către Agenția Națională a Medicamentului.
Ce măsuri de prevenție se pot lua în lipsa vaccinului antigripal
Campania de imunizare contra gripei a avut în acest sezon lacune grave. Deși Ministerul Sănătații pregătise fonduri pentru a cumpăra un milion de vaccinuri, în cele din urmă a achiziționat și a distribuit doar 600.000. Alte 400.000 de fiole ar fi trebuit procurate la începutul lui februarie de la Institutul Cantacuzino, dar serul s-a dovedit neconform din anumite puncte de vedere. Acum, vaccinul despre care se spune că nu este sigur pentru administrarea la om este ținut de rezervă, pentru o evenutală pandemie, în condițiile în care nu poate fi folosit și în alt sezon gripal. În anii anteriori, campania de vaccinare antigripală gratuită debuta în luna noiembrie și se termina în aprilie.
Pentru a evita apariția îmbolnăvirilor, populația este sfătuiră să respecte regulile de igienă, să evite aglomerațiile, automedicația, expunerea prelungită la frig, să consume cât mai multe fructe și legume, să renunțe la alcool, să poarte haine și încălțăminte adecvată, iar la primele semne de boală să se prezinte la doctor.