Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 feb 2014 - Anul XIX, nr. 35 (5544)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fonduri alocate

Spitalul Suceava a primit finanțare pentru demararea operațiunilor de transplant

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O parte a medicinii de vârf, transplantul, va fi posibil și la Suceava, în scurt timp. Spitalul Județean de Urgență a primit deja primele fonduri pentru demararea operațiunilor de transplant. Banii au fost alocați de Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică, iar suma primită, 60.000 de lei, ar trebui să ajungă tot anul. Deocamdată nu se știe exact cum urmează a fi cheltuit bugetul, însă cert este că un prim pas în efectuarea de transplanturi îl reprezintă achiziționarea unui encefalograf, un dispozitiv care monitorizează activitatea creierului şi certifică diagnosticul de moarte cerebrală în cazul unui potențial donator. Cu banii puși la dispoziție de Ministerul Sănătății, spitalul va achiziționa apoi şi alte echipamente, cum ar fi cele necesare pentru menținerea funcțiilor vitale ale donatorului.

Spitalul Județean de Urgență Suceava se numără printre puținele unități medicale din țară care au primit aviz favorabil din partea comisiei Ministerului Sănătății în ceea ce privește intrarea în programul național de transplant. Programul trebuia să înceapă anul trecut, însă implementarea lui a fost amânată în lipsa finanțării, care a venit de-abia acum.

 

Trei medici suceveni, implicaţi în activitatea de transplant

După finalizarea tuturor procedurilor, prelevarea de organe de la donatori în vederea transplantului va fi făcută și la Spitalul Județean de Urgență Suceava, unde trei medici sunt plătiți pentru a se ocupa de bunul mers al operațiunii. Este vorba de dr. Dorin Stănescu, coordonatorul de program, care va declara moartea cerebrală, dr. Lavinia Ștreangă, desemnată să discute cu familia potențialului donator, și dr. Ruslan Gorceag, al cărui rol este de a menține pacientul aflat în moarte cerebrală în viață, până la efectuarea transplantului. Nici unul din cei trei medici suceveni nu este instruit pentru a participa efectiv la transplant, care va fi realizat de o echipă specializată din țară, ce va sosi la Suceava pe calea aerului.

Practic, în cazul în care va apărea un donator, Spitalul Judeţean de Urgenţă va anunța Agenția Națională de Transplant, care va trimite o echipă medicală pentru prelevarea de organe, spitalul având obligația de a asigura suportul pentru buna desfășurare a operațiunii.

 

Transplantul nu se poate realiza fără acceptul în scris al familiei

Coordonatorul de program are datoria să informeze din timp despre existența unui pacient în moarte cerebrală, având în vedere că organele trebuie prelevate în 24 de ore de la certificarea diagnosticului, maxim 48. După această perioadă, organele își modifică parametrii și nu mai sunt viabile, iar toţi banii cheltuiţi şi toate eforturile echipei de Terapie Intensivă sunt irosite. Înainte de orice demers, este nevoie însă de acordul familiei. Rudele își vor da acceptul în scris, dacă dr. Lavinia Ștreangă va reuși să le convingă că deși cel drag s-a stins, există viață și dincolo de moarte. Şi asta, deoarece organele prelevate de la pacientul aflat în moarte cerebrală vor oferi o şansă la viaţă unui persoane aflate în stare terminală, care va muri în lipsa unui transplant.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul Suceava a primit finanțare pentru demararea operațiunilor de transplant.
 Vizualizări articol: 1240 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Spitalul Suceava a primit finanțare pentru demararea operațiunilor de transplant5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei