Prevenție cancer de col uterin

Sucevencele își pot face din nou teste ginecologice gratuite



Programul de screening pentru cancerul de col uterin a fost reluat, după jumătate de an în care nu a mai funcționat din lipsă de fonduri. Direcția de Sănătate Publică Suceava a anunțat ieri că ministerul de resort a alocat 110.000 de lei pentru continuarea în 2014 a campaniei în cadrul căreia femeile își pot face gratuit testul Babeș Papanicolau. Banii vor permite investigarea unui număr de 1.315 sucevence, a informat conducerea DSP.
Screeningul pentru cancerul de col uterin vizează depistarea la timp, în urma examenului citologic, a maladiei. Ministerul Sănătății ar fi trebuit să finanțeze programul timp de cinci ani, începând cu 2012, dar nici bine nu a fost lansată campania că s-a și blocat. Anul trecut, Sucevei i s-au alocat fonduri pentru 1.675 de teste, deși în județ erau eligibile pentru testare 250.000 de femei cu vârste între 25 și 64 de ani. Așa cum era și de așteptat, bugetul repartizat s-a epuizat rapid, încă din vară, iar responsabilii de la București nu au anunțat oficial nici sistarea și nici continuarea lui. În tot acest timp, medicii suceveni implicați în program au continuat fie consilierea pacientelor, fie recoltarea și analiza frotiurilor, sperând la o suplimentare de fonduri. Banii au venit de-abia acum, iar deși sunt foarte puțini, medicii spun că sunt bine-veniți, viața mai multor sucevence putând fi salvată datorită screeningului.
Și asta, deoarece fără campania gratuită de depistare a bolii multe femei nu și-ar fi permis niciodată să facă o investigație aprofundată, iar unele ar fi aflat mult prea târziu că au această maladie. Multe paciente au cancer în forma incipientă și vor fi vindecate, întrucât au fost diagnosticate la timp, explică medicii.
Categoriile de femei eligibile pentru testare
În județ, screeningul se desfășoară prin cei circa 70 de medici de familie care s-au înscris pentru consilierea femeilor, doi dintre ei fiind și recoltori, medicii specialiști din cabinetele de ginecologie ale celor două spitale selectate în program, Spitalul Județean de Urgență Suceava și Spitalul Municipal Fălticeni, precum și trei anatomo-patologi care citesc rezultatele.
Femeile eligibile pentru testare sunt cele cu vârste între 25 și 64 de ani, cu sau fără asigurare medicală, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Fiecare dintre ele beneficiază de un singur test Babeș Papanicolau fără plată, iar primul demers pentru a-l obține este o vizită la medicul de familie.



Recomandări

Numărul sucevencelor care s-au vaccinat pentru a preveni apariția cancerului este în creștere. În acest an s-au vaccinat și doi băieți

Numărul sucevencelor care s-au vaccinat pentru a preveni apariția cancerului este în creștere. Foto medikali.ro
Numărul sucevencelor care s-au vaccinat pentru a preveni apariția cancerului este în creștere. Foto medikali.ro

Evenimentul „Oprește cancerul de col uterin!” a strâns peste 6.000 de lei pentru tratamentul Serenei, eleva de la Colegiul „Petru Rareș” diagnosticată cu cancer

Evenimentul „Oprește cancerul de col uterin!” a strâns peste 6.000 de lei pentru tratamentul Serenei, eleva de la Colegiul „Petru Rareș” diagnosticată cu cancer

Peste 100 de femei s-au înscris pentru mamografii și teste gratuite pentru depistarea timpurie a cancerului, la evenimentul „Oprește cancerul de col uterin!”