Două bătrâne diagnosticate cu hipotermie și degerături din cauza frigului au fost internate în decurs de o săptămână la Spitalul Județean de Urgență Suceava, ultimul caz fiind înregistrat sâmbătă, la o femeie de 86 de ani, din Corocăiești. Pacienta, Elena A., a fost internată la Chirurgie după ce a înghețat de frig în propria locuință, ea suferind o hipotermie ușoară, dar și degerături la ambele picioare și mâna dreaptă.
Medicii spun că, în ultima perioadă, numărul cazurilor de hipotermie și degerături este tot mai mare, iar majoritatea victimelor sunt bătrâni.
Doctorii atrag atenția că asemenea afecțiuni pot fi fatale la vârste înaintate și recomandă măsuri de protecție.
Potrivit specialiștilor, hipotermia este o afecțiune în care temperatura corpului scade sub 35 grade Celsius. Odată cu scăderea temperaturii, pielea va deveni rece și palidă, ritmul respirațiilor va fi încetinit, iar pulsul va deveni lent și neregulat. Dacă expunerea la frig continuă, vor apărea slăbiciunea, lipsa de coordonare, somnolența, lipsa de îndemânare și dificultăți de vorbire (sub 32 grade Celsius). În cazul în care temperatura corpului scade și mai mult, persoana va intra în comă și apoi în stop cardio-respirator.
Degerătura este o leziune determinată de înghețarea parțială sau completă a pielii și a țesuturilor profunde prin expunere la frig. Cele mai expuse părți ale corpului la degerături sunt fața, urechile, degetele. Degerăturile pot apărea destul de repede, depinzând de temperatura și viteza vântului. Persoanele slăbite și în vârstă, cei suferinzi, cu diferite forme de epuizare, sunt cei mai susceptibili de a suferi astfel de leziuni. La o temperatură mai scăzută de minus 10 grade Celsius, orice țesut care este amorțit devine expus degerăturilor.