O operație laborioasă de extirpare a unei tumori de splină a fost efectuată în cursul acestei săptămâni de o echipă de medici de la Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.
Cazul reprezintă o raritate nu atât prin dimensiunile tumorii, de 1,825 kilograme, ci prin caracterul malign al acesteia, care a făcut ca mai multe organe din jur să fie afectate și să trebuiască extirpate parțial, proceduri care au expus pacientul la un imens risc hemoragic.
Tumora a fost extrasă din abdomenul unui bărbat de 37 de ani, iar odată cu ea medicii au scos splina, dar și porțiuni din pancreas și ficat.
Operația a decurs bine, iar pacientul se reface acum în secția de Anestezie și Terapie Intensivă.
Suceveanul de 37 de ani a fost internat în Spitalul Județean de Urgență în cursul zilei de marți, cu dureri abdominale, tulburări de tranzit intestinal și senzație de sufocare. În urma investigațiilor, el a fost diagnosticat cu cancer de splină și programat pentru o intervenție chirurgicală de urgență.
Trei medici în echipa operatorie
Operația s-a desfășurat în două etape, miercuri și joi, și a fost condusă de medicul Octavian Diaconu. „Cazul este unul neobișnuit, o dată prin localizarea cancerului, tumora splenică fiind o afecțiune rară, și o dată prin faptul că a apărut la un bolnav tânăr. O astfel de tumoră dă tulburări de compresiune la nivelul aparatului digestiv, stomac, intestin, colon. Este al doilea caz pe care îl întâlnesc în 20 de ani de carieră ”, a explicat chirurgul.
El a arătat că poziționarea tumorii a făcut ca operația să fie extrem de complicată, dificultatea constând în oprirea sângerării, mai ales că, intraoperator, pacientului i s-au extras pe lângă splină, care este un organ puternic vascularizat, și porțiuni din pancreas și ficat.
„Tumora invada diafragmul, dându-i bolnavului o pleurezie masivă. Practic, plămânul stâng era scos din funcțiune din cauza acumulării de lichid. Din acest motiv, cu o zi înainte de intervenție, s-a evacuat lichidul din pleură, dând posibilitatea plămânului stâng să se expansioneze, iar bolnavul să suporte anestezia. S-au evacuat circa cinci litri de lichid din pleură, după care a doua zi s-a intervenit pentru îndepărtarea splinei și a celorlalte organe invadate de tumoră”, a adăugat dr. Octavian Diaconu, care a fost asistat în timpul operației de colegul său Constantin Dumitrescul și anestezistul Cristina Tiron.
Va urma o terapie anticanceroasă
Suceveanul de 37 de ani a scăpat fără complicații de tumora care îi punea viața în pericol, însă starea sa de sănătate rămâne în continuare precară. După ce va părăsi Reanimarea el se va reface o perioadă în secția de Chirurgie Generală, după care va fi preluat de specialiștii în Oncologie, care îi vor stabili un tratament împotriva cancerului.
Dr. Octavian Diaconu a subliniat ieri că în cazul pacientului de 37 de ani s-a folosit un aparat modern de cauterizare, care funcționează pe o tehnologie de înaltă performanță – Ligasure. Acest dispozitiv medical ușurează intervențiile chirurgicale clasice, cât și cele laparoscopice, oferind o sigilare vasculară perfectă și permanentă.
De menționat că în mod normal splina unei persoane are o greutate de 150 de grame.
Intervenție dificilă
Sucevean cu splina de aproape două kilograme, operat de chirurgii de la Spitalul Județean
