Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 ian 2014 - Anul XIX, nr. 17 (5526)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La City Gallery

Public numeros, informaţii utile, generozitate, la acţiunea "Opreşte cancerul de col uterin!”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Shopping City Suceava, în sala City Gallery, a avut loc miercuri, de la ora 17:00, o dezbatere cu tema ”Oprește cancerul de col uterin!”, acţiune care a trezit interesul unui public numeros, oameni de specialitate, medici, psihologi, asistenţi sociali, preoţi, persoane publice, politicieni. Gazdele evenimentului au fost Adriana Dascălu Bulină şi Angela Zarojanu.

Jurnalista Adriana Dascălu Bulină este o învingătoare a acestei boli, motiv pentru care s-a implicat cu tot sufletul în organizarea evenimentului. „Mesajul pe care eu am vrut să-l transmit, prin mica mea campanie pe care o fac pe Facebook, dar şi prin acţiunea de astăzi (n.r. - miercuri), este că se poate învinge cancerul, dacă se acţionează la timp. Am considerat că experienţa mea poate fi utilă şi altor femei, pe care vreau să le invit în <Clubul învingătoarelor>. Eu aşa mă consider, o învingătoare în lupta cu această boală”, a spus Adriana Dascălu Bulină.

 

Familia unei femei bolnave de cancer, ajutată cu 10.816 lei

Pentru că a avut şi un caracter umanitar, în cadrul evenimentului s-au adunat 10.816 lei din donaţii şi vânzarea unor obiecte oferite de artişti suceveni şi oameni de suflet, bani care au ajuns la familia unei bolnave de cancer de col uterin din Câmpulung Moldovenesc. Este vorba de Laura Mihaela Anastasiei, în vârstă de 34 de ani, mama unui copil în vârstă de 12 ani. Aurica Anastasiei, mama Laurei, a fost prezentă la evenimentul organizat la Suceava, pentru fiica ei bolnavă de cancer de col uterin.  Atât tânăra de 34 de ani, cât și băiețelul său de 12 ani, pe care este nevoită să-l crească singură, trebuie să se descurce împreună cu bunica Aurica din pensia bătrânei, care este de numai 750 de lei, și din alocația copilului. Oricât și-ar dori să muncească, tânăra mamă, ajunsă la 45 de kilograme și slăbită de boală, nu poate face față fizic în prezent nici unei slujbe și nici nu găsește pe nimeni să o angajeze în halul în care se află.

 

„Da, cancerul de col uterin poate fi prevenit”

Invitaţii prezenţi la dezbaterea de miercuri, de la City Gallery, au pus mult accent pe prevenţie. Dr. Cătălina Zorescu, director adjunct al DSP Suceava, a spus că „da, cancerul de col uterin poate fi prevenit”, iar dr. Laura Coca a explicat că examinarea anuală este obligatorie. Femeile trebuie să meargă la consult. „Cancerul nu doare”, a spus dr. Coca, de aceea se poate ajunge destul de târziu la medic.

Despre prevenţie şi unde pot să meargă femeile să-şi facă testul Babeş Papanicolau au vorbit dr. Maria Bucşineanu şi dr. Aurelia Dobromir, de la Centrul Judeţean de Planificare Familiala şi Contracepţie (cam. 32 etaj I - Policlinica Suceava). Femeile care au asigurare medicală nu plătesc testul Babeş Papanicolau. În Programul Naţional de Screening pentru Cancerul de Col Uterin au acces gratuit toate femeile, indiferent dacă au avut sau nu asigurare medicală.

 

„Nimeni nu are dreptul să lupte cu ceea ce face bine populaţiei”

Secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan, care este şi medic de familie, a spus că este foarte importantă munca de lămurire. „Să vorbim de la suflet la suflet cu pacientele, să le ajutăm să prevină cancerul, să le sfătuim să meargă să-şi facă testul. Societatea civilă are o mare putere de convingere asupra populaţiei. Trebuie vorbit din nou, deschis, despre vaccinare, care este esenţială. Să lămurim populaţia să se vaccineze, să îşi facă testul”, a completat dr. Badrajan.

Dr. Cristian Irimie, care a ocupat în trecut şi postul de secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, a spus că „programul de vaccinare a pornit cu stângul. Vaccinarea a pornit în 2008, în perioadă electorală. Foarte multe lucruri, inclusiv medicina, este influenţată de politic. (...) Au apărut ONG-uri care au declanşat o campanie împotriva vaccinării, spunând că este ceva rău. Eu spun doar atât: nimeni nu are dreptul să lupte cu ceea ce face bine populaţiei”.

Programul de testare gratuită a femeilor va continua şi în acest an, speră dr. Cristian Irimie, dar şi vaccinarea.

Medicul ginecolog Dan Dumitrache a explicat ce este de fapt cancerul de col uterin, care sunt fazele bolii şi care este tratamentul (medical, radiologic - post operator şi chirurgical), în funcţie de stadiul bolii. Până la sfârşitul anului, se speră că la Suceava va funcţiona un Centru de Radioterapie, atât de necesar pentru bolnavii de cancer.

 

„Nu trebuie să negăm boala, ci să vedem ce poate fi schimbat”

Rolul psihologului şi cel al preotului sunt foarte importante în tratarea unei boli cum este cancerul. Doina Schipor, psiholog, a explicat că este foarte important cum ne plasăm faţă de boală, cum acceptăm diagnosticul şi, a spus ea, „stă în puterea noastră să acceptăm. Nu trebuie să negăm boala, ci să vedem ce poate fi schimbat”.

Credinţa este necesară în vindecarea oricărei boli, de aceea se vorbeşte chiar de „terapia prin rugăciune”. Pr. Cătălin Cornel Mureş, preot paroh la Parohia Sf. Mina Suceava, a recunoscut că şi preoţii au căzut în „plasa” unor ONG-uri, a unor medici care au venit cu aşa-zise argumente împotriva vaccinării împotriva cancerului de col uterin. „Credinţa este necesară. Bolnavii care cred în Dumnezeu au şanse de două ori mai mari la vindecare”, a completat preotul.

Prof. pensionar Lidia Rump, care a suferit de această boală și a învins-o, a povestit puţin din experienţa sa, fiind un exemplu pentru toţi cei prezenţi. Ea a spus că trebuie să avem atitudine față de noi înșine, „să ne respectăm și să ne alocăm timp pentru noi, dar și pentru cei care au fost alături de noi și ne-au dat încredere, familie, prieteni”.

Un moment artistic deosebit a fost oferit, la final, de elevul Ciprian Reuţ - vioară, profesorul Johannes-Raimund Onesciuc - pian, Sorin Ursan Delaclit şi Gabriela Teişanu - voce.

Evenimentul "Opreşte cancerul de col uterin” a fost organizat de Televiziunea Intermedia Suceava, Radio Top și Jupânu', cu sprijinul Shopping City. Obiectele care nu au reuşit să fie vândute miercuri seară vor fi scoase la vânzare şi pe Facebook, dar şi în cadrul acţiunii "Femei de succes", din luna martie, pe care o va organiza Asociaţia SEVA, condusă de Angela Zarojanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Public numeros, informaţii utile, generozitate, la acţiunea "Opreşte cancerul de col uterin!”.
 Vizualizări articol: 3011 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Public numeros, informaţii utile, generozitate, la acţiunea "Opreşte cancerul de col uterin!”4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei