Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 298 (5505)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Incalificabil

46 de nou-născuţi au fost externaţi luna trecută din maternitatea Rădăuţi cu infecţii ale pielii fără ca cineva să se sesizeze şi să ia măsuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noi elemente ies la iveală în scandalul îmbolnăvirilor de la maternitatea Rădăuţi, acolo unde a fost descoperit stafilococul auriu, un microb de spital extrem de periculos, cu rezistenţă crescută la antibioticele obişnuite. După ce primele suspiciuni cu privire la calea de transmitere a bacteriei s-au îndreptat către personalul medico-sanitar care i-a îngrijit pe nou-născuţi şi care le-ar fi transmis infecţia copiilor pentru că nu s-au spălat înainte pe mâini, analizele de laborator vin să confirme această ipoteză: doi medici şi patru asistente sunt purtătoare de stafilococ auriu. Mai mult, ancheta declanşată în această săptămână a stabilit că numai luna trecută, 46 de nou-născuţi au fost externaţi  din maternitatea Rădăuţi cu infecţii ale pielii - piodermită, eritem toxic sau alergic, pemfigus - fără ca cineva să se sesizeze şi să ia măsuri, lucru care a reieşit dinverificarea foilor de observaţie şi care ar fi trebuit să alerteze personalul medico-sanitar pentru luarea măsurilor recomandate în asemenea situaţii.Indolenţa de care au dat dovadă cadrele medico-sanitare a făcut ca opt bebeluşi să ajungă până acum în spital cu probleme de sănătate şi tot atâţia să fie infectaţi, riscând în orice moment să se îmbolnăvească.

 

Stafilococul auriu a îmbolnăvit şi o mamă, o alta fiind doar infectată, fără a prezenta semne de boală

Nici mamele bebeluşilor n-au fost scutite de suferinţă, deocamdată o femeie fiind internată cu afecţiuni declanşate de stafilococul auriu, iar alta fiind purtătoare a bacteriei.

Ieri, o echipă de control a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava s-a deplasat la Spitalul Rădăuţi, unde a aplicat o amendă de 15.000 lei pentru ascunderea cazurilor şi nesolicitarea autorizaţiei sanitare de funcţionare după deschiderea noii maternităţi. Verificările nu se opresc aici, în zilele următoare fiind aşteptată în control şi o echipă de experţi din cadrul Ministerului Sănătăţii, care va cerceta activitatea profesională a celor 62 de angajaţi de la maternitate.

Directorul adjunct medical al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că alţi doi bebeluşi au fost internaţi, unul la Suceava şi altul la Rădăuţi, cu afecţiuni cutanate provocate de stafilococul auriu, numărul total al sugarilor spitalizaţi ajungând în momentul de faţă la opt. La tot atâţia nou-născuţi microbul a fost descoperit pe piele, dar fără ca boala să se manifeste. Este vorba de copiii care în cursul acestei săptămâni au fost transferaţi la Suceava împreună cu mamele lor, după ce maternitatea din Rădăuţi s-a închis pentru dezinfecţie. Bacteria a fost descoperită şi la una dintre femeile internate la Suceava, dar care este doar purtătoare de microb. În schimb, o altă mămică, o tânără în vârstă de 18 ani, care a născut recent la „maternitatea groazei”, a fost spitalizată în  localitate cu diagnosticul de mastită acută cu stafilococ.

 

Dezinfectante din rezerva antiepidemică a DSP, distribuite spitalelor Suceava şi  Rădăuţi

Atât pacienţii bolnavi, cât şi cei aparent sănătoşi, indiferent că este vorba de copii sau mamele lor, urmează în spitalele în care sunt internaţi tratamente cu antibiotice. În cazul purtătorilor de microb, medicamentele sunt administrate în scop profilactic, pentru a preveni apariţia unor îmbolnăviri, a precizat dr. Cătălina Zorescu. Adjunctul DSP a  adăugat că cele şase cadre medico-sanitare infectate cu stafilococul auriu au fost izolate la domiciliu, unde urmează la rândul lor un tratament cu antibiotice. Ele vor fi reprimite la serviciu, doar după ce testele la care urmează a fi supuse după terminarea medicaţiei vor demonstra că sunt sănătoase clinic. Luni, toţi cei 62 de angajaţi ai maternităţii vor da un examen în cadrul căruia inspectorii DSP le vor evalua cunoştinţele privind curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare, a completat dr. Cătălina Zorescu. Ea a mai spus că, la solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, la spitalul Rădăuţi va sosi în zilele următoare o echipă de experţi în neonatologie, trimisă de Ministerul Sănătăţii, care va verifica modul în care salariaţii maternităţii au respectat protocoalele medicale şi ghidurile profesionale specifice. În cursul săptămânii viitoare, inspectorii sanitari vor repeta recoltarea de probe microbiologice pentru a verifica eficienţa dezinfecţiei din maternitatea Rădăuţi. Între timp, conducerea DSP a distribuit către Spitalul Suceava şi Spitalul Rădăuţi, din rezerva antiepidemică, substanţe dezinfectante şi săpun antibacterian. Totodată, la Spitalul Suceava au fost luate măsuri speciale pentru îngrijirea în siguranţă a tuturor pacienţilor transferaţi, dar şi de prevenire a răspândirii infecţiei. Maternitatea Rădăuţi va rămâne închisă cel puţin zece zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 46 de nou-născuţi au fost externaţi luna trecută din maternitatea Rădăuţi cu infecţii ale pielii fără ca cineva să se sesizeze şi să ia măsuri.
 Vizualizări articol: 2530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
46 de nou-născuţi au fost externaţi luna trecută din maternitatea Rădăuţi cu infecţii ale pielii fără ca cineva să se sesizeze şi să ia măsuri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(22 dec 2013, 18:36:36
De ce numai asistentele şi infirmierele de la maternitate sunt învinovaţite, oare d-na director de îngrijiri nu are nici o vină sau era prea ocupată cu vânzarea de eşarfe şi decoraţiuni de Craciun la angajatele spitalului , că de... cine nu face şoping la ea este verificat şi controlat? De ce nu este întrebată d-na director de îngrijiri dacă a asigurat materialele necesare conform protocoalelor,şi de ce taie de pe bonier o parte din materiale de dezinfecţie, manuşi şi nu se face comandă pentru dezinfectante cu spectru larg bactericid si virulicid. D-na director de îngrijiri ştie că la compartimentul diabet se fac pansamente în condiţii improprii şi că s-au izolat germeni care dau infecţii nozocomiale iar pe alte secţii nu se respectă protocoalele iar la Spitalul Vechi la una dintre secţii pacienţii sunt consultaţi şi trataţi alături de câini. Dr. Tonceanu nu ştia că sunt condiţii improprii pentru a funcţiona sau era sprijinit de directorul medical care este cuscrul său şi respectiv socrul fiicei sale cu care făcea internari pe bandă rulantă şi externări la 2-3 zile sau era luat în calcul numai partea materială? Echipa de la conducere nu are nicio vina, sau sunt sustinuti pe criterii politice nu pe criterii de competenta.D-na director de ingrijiri se bazeaza pe sustinere de la judet si din partea DSP, la nivelul Spitalului constituinduse o un grup de interese care conduce pe criterii de pile si relatii si cu sprijin politic.
2.   O mama care a nasut la materiatea radauti trimis de
(24 dec 2013, 21:48:46
Nu cred in vinovatia asistentelor medicale! Mie mi s-a facut operatie cezariana, dupa care am fost pusa in salon de ginecologie alaturi de alte femei,din cauza lipsei de locuriESTE CORECT?.Abia ziua urmatoare am fost mutate in maternitate unde nu ea decât o singura baie la 3 saloane de mame . Eu pot spune ca am fost norocoasa pentru ca am stat intr-n salon cu doua paturi,dar unul ditre celelalte doua era foarte aglomerat. stateau si câte 2 mame cu doi copii pe un pat.Si nu toate femeile sunt curate si se spala.Stafilococul putea fi luat de oriunde.Putea fi adus chiar de o mama.Cît despre copil- l-am primit in scutece si se vedea ca a fost bine ingrijit.Iar despre asistente pot spune ca nu era nici una nespalata sau cu mâinile neângrijite deci cunosteau "regulile precare de igiena".DIN punctul meu de vedere vinovati sunt cei care au aprobat functionarea maternitatii intr-un asemenea spatiu restrains.Cadrele medicale s-au contaminat tot din cauza asta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei