Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 221 (5428)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Acţiune umanitară

Maia Morgenstern, într-un spectacol caritabil la Suceava, pentru femeile bolnave de cancer la sân

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Una dintre cele mai devastatoare boli care poate atinge o femeie, cancerul de sân, are o tendinţă ascendentă în judeţul nostru, de la an la an medicii înregistrând tot mai multe cazuri noi. În 2012, de exemplu, 123 de sucevence s-au alăturat unor statistici seci, după ce au fost depistate cu teribila maladie. Drama din spatele acestor femei lovite de o boală necruţătoare, care de cele mai multe ori le mutilează pe viaţă în cazul în care nu le omoară, este văzută zilnic de psihologul secţiei Oncologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, Geanina Elena Cîrlan.

Martoră la suferinţa lor, Geanina Elena Cîrlan a remarcat că pentru tot mai multe paciente tragedia prin care trec este accentuată de lipsurile financiare, care nu le permit să lupte cu boala atunci când statul nu le mai poate ajuta. Conştientă că pentru o persoană cu cancer cel mai important lucru după momentul diagnosticării este accesul la tratament, Geanina ElenaCîrlan şi-a propus să ajute şi altfel femeile care nu au de unde suporta costurile presupuse de terapia lor şi nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

 

Paciente: “Nu am bani de transport, nu pot ajunge la chimioterapie”

În calitatea sa de preşedinte al Asociaţiei Judeţene a Bolnavilor de Cancer, Geanina Elena Cîrlan a iniţiat o acţiune umanitară prin care să strângă fonduri în beneficiul sucevencelor bolnave de cancer la sân.

“Ca psiholog al secţiei de Oncologie sunt în contact permanent cu pacientul oncologic. În cadrul acestui contact văd şi ascult nevoile şi problemele bolnavului. Pot spune că la creşterea suferinţei psihologice contribuie şi factorii sociali, precum lipsa suportului din partea familiei şi societăţii, dar şi dificultăţile de ordin financiar cu care aceşti bolnavi se confruntă. Nu de puţine ori am auzit pacienţi spunându-mi: <nu am bani de transport, nu pot ajunge la chimioterapie>  sau <cât trebuie să plătesc pentru markerii tumorali?>, markerii nefiind decontaţi de Casa de Asigurări de Sănătate”, spune Geanina Elena Cîrlan.

Psihologul secţiei Oncologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava încearcă să-şi salveze pacientele printr-un spectacol caritabil, organizat în data de 1 octombrie, zi cu rezonanţă aparte, întrucât marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului de Sân. Evenimentul va avea loc la complexul Zamca, începând cu ora 19.00, şi va reuni mai mulţi artişti cunoscuţi publicului larg. Vor fi prezenţi actriţa Maia Morgenstern, grupul de muzică medievală şi tradiţională Truverii din Bucureşti şi profesorul Richard Gagiu de la Colegiul de Artă din Suceava, care va oferi un recital de pian. Spectacolul va fi moderat de prezentatoarea Observatorului de la Antena 1, suceveanca Anca Lungu, iar la finalul evenimentului va fi organizată o licitaţie de strângere de fonduri.

 

“Cancerul ne aşează pe toţi pe poziţii egale, indiferent de educaţie, venituri, stiluri de viaţă” 

“Rolul nostru, al societăţii, şi în special al comunităţii este acela de a încuraja şi a ne implica, de a afişa o atitudine pozitivă faţă de bolnavi, de a învăţa să le ascultăm suferinţa pentru că această boală, cancerul, ne aşează pe toţi pe poziţii egale, indiferent de educaţie, venituri, stiluri de viaţă”, consideră Geanina Elena Cîrlan.

Acţiunea umanitară din data de 1 octombrie este susţinută şi de directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, medicul Doina Elena Motan, care este în acelaşi timp şeful secţiei Oncologie din cadrul unităţii sanitare. Pe principiul cănu se poate reveni asupra unui cancer tratat incorect sau tardiv, Doina Elena Motan militează pentru susţinerea financiară a femeilor cu cancer de sân.

„Avem multe paciente pentru care deplasarea la spital pentru internare sau la ambulatoriul de specialitate pentru reţetă este greu de suportat. Aceste bolnave nu-şi permit nici analizele prin care noi le monitorizăm afecţiunea de care suferă şi care, din păcate, nu sunt plătite de Casa de Asigurări de Sănătate. Este vorba de markerii tumorali care se efectuează la un interval de câteva luni şi care costă o sută de lei setul”, spune Doina Elena Motan.

Anul trecut, din cele 123 de femei diagnosticate cu cancer de sân, 65 erau de la oraş şi 58 de la ţară. Maladia poate fi depistată înainte de apariţia manifestărilor clinice, depistarea precoce asigurând şanse maxime pentru un tratament eficient şi un prognostic bun. Din păcate, din totalul sucevencelor diagnosticate în 2012 cu cancer la sân, doar 53 (31 din urban şi 32 din rural) se aflau în stadii curabile.

Spectacolul caritabil din data de 1 octombrie de la complexul Zamca este primul de acest gen organizat în judeţ în sprijinul femeilor cu cancer de sân.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maia Morgenstern, într-un spectacol caritabil la Suceava, pentru femeile bolnave de cancer la sân.
 Vizualizări articol: 2987 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.91/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 11 voturi
Maia Morgenstern, într-un spectacol caritabil la Suceava, pentru femeile bolnave de cancer la sân4.9511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei