Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 205 (5412)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Poziţie

Dr. Daniel Martiniuc crede că regionalizarea Serviciului de Ambulanţă nu este viabilă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Implementarea proiectului de Hotărâre de Guvern care prevede regionalizarea serviciilor de ambulanţă nu este fezabilă. Declaraţia îi aparţine directorului Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Suceava, dr. Daniel Martiniuc, care este de părere că reorganizarea avută în vedere de ministerul de resort ar putea avea un impact negativ asupra societăţii. Temerile managerului sucevean sunt legate de o posibilă diminuare a operativităţii cu care se răspunde la solicitări, de o eventuală alocare defectuoasă a fondurilor, dar şi de o viitoare disponibilizare de personal, ştiut fiind faptul că o parte dintre angajaţii TESA ar urma să-şi piardă locurile de muncă în contextul  regionalizării.

Într-o conferinţă de presă organizată ieri, dr. Daniel Martiniuc a susţinut introducerea unui sistem pilot într-unul din judeţele ţării, cu o durată cuprinsă între şase luni şi un an, în cadrul căruia să se experimenteze toate modificările presupuse de anunţata reorganizare.

„La finalul perioadei de simulare ar trebui să se tragă nişte concluzii, să se vadă care sunt costurile economice, administrative şi sociale ale regionalizării serviciilor de ambulanţă”, a spus managerul de la SAJ Suceava.

 

Comitetul director de la SAJ, desfiinţat

Dr. Daniel Martiniuc apreciază că gestionarea dintr-un singur centru de comandă a activităţii derulate de şase servicii judeţene de ambulanţă, câte ar urma să fie incluse într-una din noile structuri  - opt la număr după cum se vehicula într-o primă fază - va fi ineficientă. Proasta coordonare ar urma să fie cauzată de dizolvarea comitetului director compus din cinci membri la nivelul SAJ Suceava, care va însemna pierderea puterii de decizie pe plan local în favoarea celei de la nivel regional.

„Populaţia rămâne să ne judece dacă am gestionat corect sau nu activitatea. Noi atâta ştim, că am făcut eforturi imense pentru a exista competenţă profesională şi promptitudine în răspunderea la solicitări. Nu văd care ar fi câştigul de operativitate dacă ar exista un singur centru de comandă. Se discută de anumite deficienţe actuale în preluarea pacienţilor de la graniţele judeţului, dar eu nu am cunoscut astfel de situaţii. Dacă în final ar rămâne opt regiuni, iar la marginea uneia dintre ele s-ar întâmpla un astfel de fenomen, ar trebui să se reducă numărul de regiuni la jumătate sau la un sfert? Astfel de probleme despre care se tot vorbeşte nu reprezintă un argument solid, ele pot fi depăşite printr-o dirijare optimă la nivelul dispeceratului unic de urgenţă”, consideră dr. Daniel Martiniuc.

 

Creşterea numărului de substaţii în judeţ, o alternativă la reorganizare

Şeful SAJ Suceava atrage atenţia guvernanţilor că populaţia va avea de suferit dacă regionalizarea nu va fi corect gândită, întrucât există riscul ca răspunsul la solicitări să fie întârziat de obţinerea unei aprobări de la distanţă, în cazul judeţului nostru de la Iaşi. Şi personalul de la Ambulanţă ar urma să fie afectat, în condiţiile în care ar trebui să se deplaseze la sediul central pentru diferite documente sau probleme legate de serviciu.

Dr. Daniel Martiniuc afirmă că nu este împotriva iniţiativei ministerului de resort, dar crede că reorganizarea Serviciului de Ambulanţă ar trebui făcută cu discernământ, şi doar după ce politicul va trasa harta regiunilor din România. Totodată, el susţine că o alternativă potrivită la reorganizare ar fi creşterea numărului de punctelor de lucru cu o dotare adecvată, astfel încât echipajele să poată interveni în orice colţ al judeţului în decurs de 15 minute.

Amintim că un proiect de hotărâre de guvern lansat în dezbatere publică la începutul lunii trecute prevede înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă Nord-Vest, Centru, Vest, Sud-Vest, Sud, Sud-Est, Nord-Est, la care se adaugă Bucureşti-Ilfov, prin reorganizarea celor 40 de servicii judeţene de ambulanţă.

 

Ambulanţa Suceava îşi pierde personalitatea juridică

Vechile structuri îşi vor pierde personalitatea juridică şi vor fi subordonate direct Ministerului Sănătăţii. Fiecare dintre directorii serviciilor nou înfiinţate va răspunde de Ambulanţa din cel mult şase judeţe (Suceava va face parte alături, de judeţele Iaşi, Botoşani, Vaslui, Neamţ şi Bacău din Serviciul Regional de Ambulanţă Nord-Est, cu sediul la Iaşi).

La ora actuală, schema de personal a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava cuprinde 338 de posturi, respectiv 14 medici, 130 asistenţi medicali, 33 operatori registratori, patru îngrijitori, patru mecanici, 20 personal TESA şi 133 ambulanţieri. Deocamdată nu se ştie câţi angajaţi TESA ar urma să fie disponibilizaţi în perspectiva reorganizării.

În judeţ există nouă staţii şi substaţii de ambulanţă, în oraşele Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Fălticeni, Rădăuţi, Siret, Solca şi Broşteni. Echipajele de la bordul ambulanţelor se deplasează zilnic la peste 150 de cazuri.

Proiectul de HG se află în dezbatere publică până la 22 septembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dr. Daniel Martiniuc crede că regionalizarea Serviciului de Ambulanţă nu este viabilă.
 Vizualizări articol: 2069 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Dr. Daniel Martiniuc crede că regionalizarea Serviciului de Ambulanţă nu este viabilă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei