Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 187 (5394)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Investiţii

Un nou centru de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică, inaugurat ieri, la Todireşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Investiţie de peste un milion de euro la Todireşti, unde ieri a fost inaugurat Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică „O nouă şansă”, cea mai modernă unitate de acest tip din judeţ. Centrul beneficiază de condiţii la standarde europene şi asigură servicii complexe de recuperare, consiliere, reintegrare socio-familială şi asistenţă medicală pentru 50 de persoane cu handicap transferate de la unitatea similară din Costâna. Proiectul care a făcut posibilă înfiinţarea noului centru de tip rezidenţial a fost derulat prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava şi a fost finanţat de Banca Mondială şi Consiliul Judeţean cu 881.823,85 de euro şi respectiv 179.006,19 euro.

La Todireşti, o clădire extinsă pe circa 1.500 de metri pătraţi serveşte drept locuinţă pentru 50 de adulţi cu dizabilităţi, aceştia având parte de un serviciu de îngrijire individualizată, adaptată nevoilor lor, într-un mediu cât mai apropiat de cel familial. Imobilul cuprinde 17 dormitoare cu câte trei paturi şi un dormitor cu două paturi, fiecare dotat cu televizoare şi grupuri sanitare proprii. Centrul mai dispune de sală de mese, bucătărie, spălătorie, cabinete medicale şi de recuperare, dar şi de ateliere de terapie ocupaţională, unde în funcţie de abilităţile şi afinităţile pe care le au bolnavii sunt organizaţi în grupe şi confecţionează diferite articole decorative: colaje, tablouri, împletituri din sfoară, tricotaje, felicitări.

 

Proiect: Modernizări şi la centrele din Costâna şi Zvoriştea

Cei 50 de beneficiari au posibilitatea de a ieşi în timpul liber în curtea centrului pentru diferite activităţi de relaxare sau pot fi antrenaţi în activităţi agricole. De asemenea, ei au ocazia de a pregăti masa, pentru colegii lor, alături de personalul calificat, dacă sunt pasionaţi de bucătărie. Fiecare bolnav are un program individual de activitate, în funcţie de formele de terapii recomandate, inclusiv kinetoterapie, masaj şi terapie sportivă. Pregătirea asistaţilor pentru reintegrarea în familie şi societate se face şi prin participarea acestora la diferite evenimente culturale organizate de centru sau alte instituţii, dar şi prin integrarea lor în activităţi artistice specifice sărbătorilor de iarnă. Bolnavii au ocazia de a vizita anumite locuri de interes turistic în cadrul unor excursii organizate special pentru ei sau de a viziona diferite târguri populare.

Dan Ionuţ Adomniţei, directorul DGASPC Suceava, a arătat ieri că noua unitate de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică este destinată acelor persoane cu dizabilităţi care îndeplinesc condiţia de autoindependenţă şi se pot gospodări singure, acestea fiind şi cele care au şanse reale de recuperare în familie şi societate. El a anunţat că şi centrele care funcţionează la Costâna şi Zvoriştea vor fi modernizate, în cazul primei unităţi valoarea investiţiilor fiind de două milioane de lei, iar în cazul celei de-a doua de 1,1 milioane de lei, şi a adăugat că finanţarea lucrărilor este asigurată parţial de Consiliul Judeţean Suceava.

 

Cătălin Nechifor: Este o lucrare extraordinară

Prezent ieri la inaugurarea Centrului „O nouă şansă”, Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a apreciat modul în care a fost executat proiectul şi i-a asigurat pe cei 50 de beneficiari şi 34 de angajaţi ai unităţii de sprijinul său necondiţionat. „Este o lucrare extraordinară, un centru pe care îl aşteptau foarte mulţi, pentru că este un concept mai nou. Dacă până acum zona de asistenţă socială prevedea şi avea în gestiune centre mari, cu foarte mulţi beneficiari şi cu posibilităţi reduse de recuperare pentru aceştia, iată că Todireşti înseamnă un nou început, un proiect european, modern. A fost un efort important, atât uman cât şi financiar, s-a lucrat mult şi vreau să apreciez calitatea deosebită a lucrărilor. Sunt convins că personalul angajat, format din oameni care locuiesc în zonă, va fi unul dedicat pentru activitatea de recuperare a unor oameni care, acum, au posibilitatea să trăiască o viaţă mai bună”, a spus Cătălin Nechifor.

La festivitatea de deschidere de ieri au participat şi alte oficialităţi, printre care deputatul PSD Gavril Mîrza, Toader Dima, din partea Ministerului Muncii, primarul comunei Todireşti, Vasile Avram. 

Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică „O nouă şansă” din Todireşti este condus de Vasile Dobşa, iar printre angajaţi se regăsesc doi medici - un psihiatru şi un generalist, câte cinci asistenţi medicali, energoterapeuţi şi infirmieri, câte trei îngrijitoare şi bucătărese, un asistent social şi un kinetoterapeut. Unitatea de la Costâna, care până în această săptămână i-a găzduit pe cei 50 de oameni cu dizabilităţi, prezenta un confort redus din cauza lipsei de spaţiu şi de personal specializat, dar şi a numărului mare de asistaţi, care erau cazaţi şi câte 12 într-o cameră.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un nou centru de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică, inaugurat ieri, la Todireşti.
 Vizualizări articol: 2759 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Un nou centru de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică, inaugurat ieri, la Todireşti5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei