Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 176 (5383)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Îngrijorător

O singură fiolă de ser antiviperin, în tot judeţul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cu o singură excepţie, toate spitalele din judeţ au epuizat stocurile de ser antiviperin care se administrează în decurs de 4-6 ore de la muşcătura de şarpe. În plin sezon cald, când numărul persoanelor muşcate de şarpe creşte de la o zi la alta, spitalele au rămas fără antidotul pe care trebuie să-l injecteze pacienţilor în astfel de situaţii. Eventualele cazuri din următoarele săptămâni ar putea rămâne nerezolvate, ceea ce ar fi echivalent cu condamnarea la moarte a celor care au avut ghinionul de a fi muşcaţi de un şarpe veninos. Şi asta, întrucât singurul distribuitor de ser antiviperin, societatea Unifarm, a anunţat că nu are deocamdată de unde procura antidotul, situaţia de criză urmând a fi dezamorsată spre finele lunii august. Până atunci, singura salvare ar veni de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, care a promis că va ajuta unităţile spitaliceşti din judeţ cu serul necesar, însă rezervele sunt limitate la una, două fiole având în vedere că deficitul este la nivelul întregii ţării.

 

Tânăr de 21 ani, muşcat de un şarpe în timp ce culegea ciuperci în pădure

La ora actuală, singurul spital din judeţ care mai are ser antiviperin este cel din Vatra Dornei, unde mai este disponibilă o singură doză.

În acest sezon, spitalele sucevene s-au confruntat cu un număr fără precedent de pacienţi cu muşcătură de şarpe, ceea ce a făcut ca stocurile de ser antiviperin, şi aşa foarte reduse, să se epuizeze chiar de la debutul sezonului cald. Numai în această săptămână, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava s-au înregistrat două cazuri de acest gen. Primul a fost înregistrat marţi dimineaţă, la un tânăr de 21 ani, Ilie U., din Moldoviţa, care se afla într-o pădure de pe raza localităţii de domiciliu, la cules de ciuperci, în momentul în care a fost muşcat de un şarpe de piciorul stâng. Tânărul a fost internat în secţia Medicală, iar starea sa de sănătate este bună, spun medicii care-l au în grijă.

 

Fetiţă de 10 ani, cu necroză la un picior, după ce a fost muşcată de o viperă

Tot marţi, dar în cursul după-amiezii, la această unitate sanitară a fost înregistrat un caz similar la o fetiţă de 10 ani, Ioana A., din Fundu Moldovei, care a fost muşcată de un şarpe de gamba stângă în timp ce se afla cu părinţii săi pe un tăpşan din localitate. La scurt timp de la incident, fetiţa a început să prezinte necroză la piciorul stâng şi vărsături, iar după gravitatea simptomelor medicii bănuiesc că minora a fost muşcată de o viperă. În momentul de faţă, copila se află internată la Pediatrie, evoluţia stării sale de sănătate fiind bună.

Joi, un adolescent de 18 ani, din localitatea Coşna, a fost muşcat de o viperă de un deget de la mâna dreaptă, când a vrut să ridice de pe jos nişte surcele, băiatul fiind internat tot la spitalul din Suceava.

Potrivit legii, serul antiviperin se administrează doar în unităţile spitaliceşti, care îl achiziţionează cu greu şi din cauza costului mare, de circa 450 lei flaconul, şi a perioadei scurte de valabilitate, de un an de zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O singură fiolă de ser antiviperin, în tot judeţul.
 Vizualizări articol: 2837 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O singură fiolă de ser antiviperin, în tot judeţul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei