Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 113 (5320)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Prezent la Suceava

Prof. dr. Vasile Astărăstoae susţine implementarea unui program naţional de oncogenetică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Prezent la Suceava, la cea de-a doua ediţie a Zilelor Medicale care s-a încheiat ieri, prof. dr. Vasile Astărăstoae a declarat cu ocazia unei conferinţe de presă organizată joi, la debutul manifestării ştiinţifice, că susţine implementarea unui program naţional de oncogenetică.

Preşedinte al Colegiului Medicilor din România (CMR), Astărăstoae a apreciat că un asemenea program ar reduce costurile cu terapia suferinzilor de cancer şi, cel mai important, ar salva vieţi printr-o depistare şi un tratament precoce.

„Ar fi oportun ca pe baza rezultatelor primului program naţional de evaluare a stării de sănătate să construim, să proiectăm un program combinat de prevenţie şi intervenţie, acolo unde morbiditatea este crescută. La noi se vorbeşte mai mult de prevenţie, dar ce faci cu omul deja bolnav, care are nevoie şi de intervenţie? Şi vă dau exemplu acest program de oncogenetică înfiinţat recent la Iaşi. În momentul în care eu am depistat că pacientul are o probabilitate mare de a face cancer, după ce am făcut un prim examen genetic, mai cheltui nişte sume mari de bani pentru a-l supune unui tratament preventiv, astfel încât el să nu se îmbolnăvească de cancer. Aparent, lucrul acesta pare scump, dar, în Franţa, ţara care a dezvoltat acum 14 ani acest program oncogenetic, cheltuielile s-au redus cu 40% în secţiile de oncologie. Şi asta pentru că a fost depistare sau tratament precoce. Această cifră a însemnat 35.000 de oameni salvaţi”, a explicat Vasile Astărăstoae.

Rezultatele unui test de diagnostic oncogenetic arată prezenţa sau absenţa unei predispoziţii ereditare la cancer. Soluţiile pentru persoanele cu risc sunt supravegherea intensivă, chimio-prevenţia şi chirurgia profilactică. Persoanele diagnosticate cu un risc ereditar trebuie să intre într-un Program de Supraveghere Oncogenetică Personalizată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prof. dr. Vasile Astărăstoae susţine implementarea unui program naţional de oncogenetică.
 Vizualizări articol: 1396 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.95/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 21 voturi
Prof. dr. Vasile Astărăstoae susţine implementarea unui program naţional de oncogenetică5.0521

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei