Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 112 (5319)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Procedură revoluţionară

O suceveancă de 45 ani, prima beneficiară a unui stent complet bioabsorbabil, implantat pe plan local

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Primul stent complet bioabsorbabil a fost montat la Suceava ieri, la o femeie de 45 ani, bolnavă de inimă. Intervenţia a fost efectuată la Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională Med New Life din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, de către medicul Roberto Haret şi a fost un succes.

Stentul Absorb, montat ieri în premieră la Suceava, este prima şi singura proteză bioresorbabilă din lume şi funcţionează ca orice alt stent activ farmacologic. Procedura este una revoluţionară, introdusă în România în noiembrie 2012. Noua metodă se adresează pacienţilor care suferă de boala aterelor coronare, cea mai frecventă dintre bolile de inimă şi principala cauză a infarctului miocardic, cu unul dintre cele mai mari riscuri de mortalitate.

 

Stentul se dizolvă în termen de doi ani

Dr. Roberto Haret a explicat: „Inovaţia acestui stent o reprezintă proprietatea de a se dizolva în termen de doi ani, lăsând în urmă funcţionalitatea naturală a arterei coronariene, aceasta fiind revascularizată în afara unei proteze metalice care i-ar limita mişcarea sa naturală. Pe termen lung, beneficiile acestui stent sunt imense. Artera coronariană are capacitatea de a se mişca şi contracta natural în timpul efortului, ceea ce înseamnă în mod evident un mare beneficiu pentru pacient. După doi ani, stentul este absorbit în totalitate. Fiind din acid lactic, acesta este transformat în apă şi dioxid de carbon, iar artera inimii se poate mişca liberă, fără a mai fi susţinută de o schelă metalică. În această situaţie, ea reuşeşte să pompeze sângele pe toată suprafaţa ei în mod egal. Totodată, medicaţia anticoagulantă poate fi redusă, iar viitoarele intervenţii de revascularizare nu vor mai fi obstrucţionate de un implant permanent”.

 

Intervenţia durează circa 45 de minute, iar pacientul pleacă acasă a doua zi

Femeiacăreia i s-a montat ieri stentul Absorb a fost diagnosticată cu „angină de novo” înurmă cu şaptezile, când a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţăcu dureri acute în zona pieptului. Pacientei i s-a recomandatefectuarea unei coronarografii ce a dezvăluit o “stenozăde 80% pe segmentul doi al arterei descendente anterioare”. Suceveanca nu are rude cu probleme cardiace în familie şi a fost sfătuită de copiii ei, stabiliţi în străinătate, sărecurgăla tratamentul prin implantare de stent bioresorbabil.

Specialistul sucevean a subliniat: „Studiile efectuate în ultimii cinci ani ne arată că nu există efecte adverse ale acestui tip de proteză. În decurs de doi ani, stentul se dizolvă în mod natural, iar rezultatul se menţine indefinit. Pacienţii astfel trataţi vor lua mai puţine medicamente sau chiar vor putea renunţa la tratamentul medicamentos. Intervenţia durează aproximativ 45 de minute, se efectuează sub anestezie locală, iar pacientul pleacă acasă a doua zi după procedură”.

Boala arterelor coronare prezintă cel mai mare risc de infarct miocardic şi ca atare de mortalitate.

Se apreciază că peste60% dintre români mor din cauza unor afecţiuni cardiovasculare, în lume înregistrându-se peste 17 milioane de decese anual.

Montarea unui stent complet bioabsorbabil se efectuează la Suceava numai contracost, preţul unei astfel de proceduri fiind de 30.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O suceveancă de 45 ani, prima beneficiară a unui stent complet bioabsorbabil, implantat pe plan local.
 Vizualizări articol: 6864 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.58/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 12 voturi
O suceveancă de 45 ani, prima beneficiară a unui stent complet bioabsorbabil, implantat pe plan local4.6512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dr Haret este de laudat si speram sa nu plece! trimis de
(18 mai 2013, 15:06:10
D-zeu a facut minuni ca a adus la Suceava un asemenea doctor, mai ales ca este de-al nostru. Speram sa ne mai vina si altii tot de-ai nostri, pe care dezinteresul statului i-a alungat.
Sa ne mindrim si sa-i apreciem, cum se cuvine, de fiecare data rezultatele de exceptie. Asemenea rezultate apar greu, dupa ani multi de invatat si perfectionari in specialitate.
Dl dr. Haret este de laudat si speram sa nu ne paraseasca.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei