Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 92 (5299)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sănătate cu planificare

Liste de aşteptare de o lună de zile, la ambulatoriul integrat al Spitalului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Până să ajungă să fie consultaţi de un medic, bolnavii care se adresează ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul Spitalului Suceava trebuie să aştepte şi o lună de zile, nu puţine fiind cazurile în care perioada de aşteptare se prelungeşte chiar mai mult. Pacienţii se plâng că trebuie să-şi facă programările pentru consultaţii cu câteva săptămâni înainte şi sunt îngrijoraţi că starea lor de sănătate s-ar putea agrava până la data stabilită.

“Am încercat săptămâna trecută să-mi fac o programare la Neurologie. Mi s-a spus că până în luna mai nu este posibil. Dacă aş insista pentru un consult la şefa secţiei, doctoriţa Neagu, aşa cum de altfel îmi doream, ar trebui să aştept până în iunie. Am înţeles că mai repede nu se poate, fiindcă ea are are mulţi pacienţi cronici, iar o perioadă nici nu va lucra fiindcă va fi plecată din localitate”, ne-a mărturisit un pacient.

Aceeaşi aglomeraţie este întâlnită şi la alte specialităţi, cum ar fi Cardiologie şi Urologie, unde lista de programări pentru aprilie a fost de mult completată, bolnavilor recomandându-li-se să revină luna viitoare. De perioade lungi de aşteptare şi de cozi infernale la uşile cabinetelor au parte şi pacienţii cu probleme ce ţin de Ortopedie, Chirurgie sau ORL.

 

Directorul medical: „Într-adevăr, pacientul pare foarte îndreptăţit să fie nemulţumit”

Conducerea spitalului recunoaşte că listele de aşteptare pentru accesul la asistenţa medicală implică un risc major pentru bolnav, dar susţine că sistemul necorespunzător de lucru nu poate fi evitat atâta timp cât Casa de Asigurări de Sănătate limitează numărul consultaţiilor pe care le decontează la patru pe oră, pentru fiecare medic.

“Aşteptarea revoltă cel mai mult, iar când te gândeşti la o afecţiune cardiacă, fie ea şi cronică, dar despre care nu ştii ce surprize îţi rezervă în perioada de planificare, într-adevăr, pacientul pare foarte îndreptăţit să fie nemulţumit”, spune directorul adjunct pe probleme medicale al Spitalului Suceava, dr. Doina Ganea Motan.

Responsabilul spitalului arată că situaţia ar fi şi mai disperată dacă medicii care lucrează prin rotaţie în ambulatoriu nu ar depăşi norma impusă de CAS şi nu ar consulta mai mulţi bolnavi decât numărul aprobat de această instituţie, creând astfel un prejudiciu spitalului prin acordarea de servicii neplătite. “E discutabil, adevărul e de obicei undeva la mijloc. Faţă de pacient nu este corect, dar faţă de timpul de lucru al medicului este corect. Judecând la rece, fiecare este cu dreptatea lui, şi medicul şi spitalul, dar, evident, pacientul este deasupra tuturor”, crede dr. Motan.

 

Schimbarea legislaţiei, singura soluţie pentru reducerea listelor de aşteptare

Adjunctul Spitalului Suceava este de părere că preluarea imediată a cazurilor care ajung în ambulatoriul integrat ar fi posibilă numai în cazul în care legislaţia din sectorul sanitar s-ar schimba, iar medicilor le-ar fi permis să acorde consultaţii şi după ce-şi încheie programul de lucru pe secţii. “În perspectivă se poate gândi un serviciu în ture, la ambulatoriu, dacă, evident, s-ar schimba şi cadrul legal. Astfel, dacă medicul ar fi remunerat, ar putea efectua această activitate şi după orele de program şi ar putea face ture, să lucreze şi după-amiaza. Dacă nu se schimbă legislaţia, rămâne aşa, faci acest lucru în cele şapte ore, când îţi desfăşori activitatea în secţie şi când, conform unei planificări pe care o face şeful de secţie şi care asigură rotarea tuturor medicilor în ambulatoriu, îţi revine o oră, două, în funcţie de specialitate“, conchide directorul medical.

 

Ambulatoriul integrat, o sursă importantă de venituri pentru Spitalul Suceava

Ambulatoriul integrat de specialitate de la nivelul Spitalului Suceava tratează pacienţii cronici, bolnavii care reprezintă urgenţe uşoare sau pur şi simplu au nevoie de o consultaţie. Ambulatoriul este deschis de luni până vineri, între orele 08.00 şi 15.00, iar accesul bolnavilor este permis pe la fosta Urgenţă Chirurgie, situată în partea laterală a spitalului, unde a fost amenajat şi biroul de recepţie. Deschis la 1 aprilie 2011, ambulatoriul integrat de specialitate cuprinde 20 de specialităţi diferite, respectiv medicină internă, hematologie, cardiologie, endocrinologie, obstetrică-ginecologie, reumatologie, neurologie, nefrologie, balneofizioterapie, gastroenterologie, ortopedie şi traumatologie, urologie, ORL, chirurgie generală, chirurgie şi ortopedie infantilă, chirurgie vasculară, chirurgie plastică, pediatrie, oftalmologie şi neurochirurgie. Adresabilitatea la ambulatoriu a crescut continuu de la reorganizarea sa, aducând spitalului venituri semnificative în condiţiile în care o consultaţie se taxează cu 10 lei. Anul acesta, în primele trei luni, medicii care lucrează în ambulatoriul integrat au efectuat deja aproximativ 15.000 de consultaţii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liste de aşteptare de o lună de zile, la ambulatoriul integrat al Spitalului Suceava.
 Vizualizări articol: 3343 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Liste de aşteptare de o lună de zile, la ambulatoriul integrat al Spitalului Suceava5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Noi, prostimea, suntem culmea!!!!.... trimis de
(20 apr 2013, 14:44:06
Prostimea toata a fost multumita dupa ce si-a ales conducatorii ! Acuma sufera si tace, tot multumita!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei