Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 mar 2012 - Anul XVII, nr. 67 (4972)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Suceava

Posibilă epidemie de rujeolă, din cauza părinţilor care refuză vaccinarea copiilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Avertismentele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a atenţionat asupra posibilităţii izbucnirii unei epidemii de rujeolă în Europa, în 2012, sunt luate în serios de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care ia măsuri speciale de prevenire a extinderii îmbolnăvirilor în rândul copiilor. Responsabilii instituţiei au informat că, de la începutul anului, în judeţ au fost confirmate 16 cazuri de rujeolă, în condiţiile în care în 2011 a fost consemnat un singur caz, iar în 2010 nici unul, şi au anunţat organizarea unei extracampanii de imunizare. Măsura vine şi în contextul în careanul acesta au fost vaccinaţi 50% dintre copiii catagrafiaţi, faţă de 80% în anii precedenţi.

Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu, a explicat ieri că vaccinul antirujeolic este principala metodă de prevenţie, dar serul este respins masiv, mai ales în zona Suceava, unde, în februarie 2012, au fost vaccinaţi 131 de copii, din totalul de 402 de vârstă eligibilă. În celelalte zone, situaţia imunizărilor contra rujeolei este următoarea: 88 copii vaccinaţi în zona Fălticeni, din 122 catagrafiaţi, 112 copii vaccinaţi în zona Rădăuţi, din totalul de 219 catagrafiaţi, 41 copii vaccinaţi în zona Gura Humorului, din totalul de 96 catagrafiaţi, 23 copii vaccinaţi în zona Câmpulung Moldovenesc, din totalul de 43 catagrafiaţi, şi 29 copii vaccinaţi în zona Vatra Dornei, din totalul de 33 catagrafiaţi.

 

Un bolnav de rujeolă poate contamina până la 20 de persoane nevaccinate

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică declară că părinţii iau o decizie periculoasă pentru sănătatea copiilor lor dacă sar peste vaccin. Şi asta, întrucât virusul responsabil de apariţia rujeolei este unul dintre cei mai contagioşi agenţi patogeni, fiind transmis în principal pe calea aerului. Statisticile OMS întăresc aceste afirmaţii, arătând că o persoană infectată poate contamina până la 20 de persoane neprotejate.

Rapoartele întocmite de această organizaţie indică faptul că, în 2011, în Europa, au existat peste 26.000 de cazuri de rujeolă confirmate şi nouă decese. Cele mai multe îmbolnăviri au fost semnalate în Franţa, Spania şi România. De menţionat că rujeola a fost în declin în Europa, iar specialiştii OMS sperau într-o eradicare a bolii pe continentul nostru, însă creşterea bruscă a numărului de cazuri, începând cu 2009, în câteva ţări, printre care şi România, ca urmare a nevaccinării, a îndepărtat acest deziderat.

 

Respingerea serului, consecinţa unei lipse de informare şi educaţie medicală

Specialiştii DSP Suceava subliniază importanţa vaccinului triplu combinat (ROR - împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului), care se administrează la copii în două doze, la vârsta de un an şi în clasa I, dar anumite grupuri au indus ideea că serul ar putea provoca autism sau alte probleme de sănătate. Publicitatea negativă făcută vaccinului, îndeosebi pe internet, şi lipsa informării părinţilor sunt motivele pentru care numărul imunizărilor este scăzut în judeţ. Mulţi suceveni şi-au pierdut încrederea în autorităţi şi se tem că vaccinul este periculos, după ce surse neoficiale au „bombardat” cu informaţii privind posibilele efecte negative ale administrării serului.

Vaccinul ROR a fost creat în 1972, iar în România se foloseşte din anul 2004, în locul celui rujeolic, imunizarea făcându-se gratuit. Rujeola este o afecţiune ce poate conduce la complicaţii grave, uneori mortale, cum ar fi encefalita.

Adrian Popescu a declarat: „Vaccinul este sigur. Părinţii ar trebui să se informeze corect, la medicul de familie sau la specialist. Aceştia pot recomanda sau nu vaccinarea unui copil, pentru că pot exista şi contraindicaţii de vaccinare”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Posibilă epidemie de rujeolă, din cauza părinţilor care refuză vaccinarea copiilor.
 Vizualizări articol: 1114 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Posibilă epidemie de rujeolă, din cauza părinţilor care refuză vaccinarea copiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei