Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 iul 2011 - Anul XVI, nr. 169 (4767)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Recomandări DSP

Populaţia, sfătuită să evite expunerea prelungită la soare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ieri, după avertizarea de cod galben emisă de meteorologi, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a reamintit populaţiei măsurile ce trebuiesc luate în perioada de caniculă. În conferinţă de presă, directorul instituţiei, dr. Ludovic Abiţei, a recomandat sucevenilor să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare, între orele 11.00 şi 18.00

„Îi sfătuim să nu facă drumuri inutile, să-şi organizeze timpul în aşa fel încât să nu se afle pe străzi la orele amiezii. Să-şi facă cumpărăturile dimineaţa devreme sau seara târziu, mai ales că magazinele sunt deschise. Să evite asfaltul expus la soare fiindcă radiază o căldură foarte mare, ceea ce duce la dilatarea vaselor circulatorii la nivelul picioarelor”, a spus şeful DSP.

 

Consumul de sucuri răcoritoare carbogazoase, contraindicat

El a precizat că, în această perioadă, este recomandat consumul zilnic de lichide(între 1,5 – 2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Potrivit dr. Ludovic Abiţei, este bine să se consume un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. De asemenea, este recomandat să se mănânce în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete(pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Recomandat este şi iaurtul, ştiut fiind faptul că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

În schimb, spune şeful DSP, nu trebuie consumat alcool (nici măcar bere sau vin), întrucât favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Totodată, este indicat să se evite băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

 

Variaţiile bruşte de temperatură, periculoase pentru sănătate

Dacă expunerea la soare la orele amiezii nu poate fi evitată, dr. Ludovic Abiţei recomandă folosirea unei ţinute adecvate:pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. De asemenea, el atrage atenţia asupra importanţei de a achiziţiona alimente doar din locuri autorizate, magazine, pieţe, care sunt verificate de autorităţi, pentru a diminua riscul apariţiei unor toxiinfecţii alimentare.

Şeful DSP a avertizat populaţia şi în ceea ce priveşte pericolul pe care îl reprezintă variaţiile bruşte de temperatură. „Urmează perioadele de vijelie, când temperaturile vor scădea brusc şi toate persoanele meteosensibile, în special cardiacii, vor avea probleme. În general, toată lumea se axează pe căldură dar şi frigul are o acţiune negativă asupra organismului, producând de la vasodilataţie bruscă la vasoconstricţie bruscă, ceea ce nu este deloc benefic pentru sistemul circulator”, a punctat dr. Ludovic Abiţei.

 

Consumatorii de alcool, singurele persoane căzute în stradă

Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA), dr. Daniel Martiniuc, a declarat ieri, că, în ultimele zile, numărul solicitărilor din partea populaţiei a crescut, însă cazurile înregistrate nu au legătură directă cu temperaturile ridicate, ci cu alte afecţiuni care s-au decompensat. „Probabil a intervenit şi canicula, a fost un factor agresiv asupra organismului uman şi a decompensat anumite boli, oamenii stând chiar şi în casă. Nu am avut prea multe persoane leşinate în stradă, doar adulţi care au consumat alcool şi li s-a făcut rău, ceea ce este normal într-o asemenea situaţie”, a spus dr. Daniel Martiniuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Populaţia, sfătuită să evite expunerea prelungită la soare.
 Vizualizări articol: 725 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Populaţia, sfătuită să evite expunerea prelungită la soare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei