Ieri, după avertizarea de cod galben emisă de meteorologi, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a reamintit populaţiei măsurile ce trebuiesc luate în perioada de caniculă. În conferinţă de presă, directorul instituţiei, dr. Ludovic Abiţei, a recomandat sucevenilor să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare, între orele 11.00 şi 18.00
„Îi sfătuim să nu facă drumuri inutile, să-şi organizeze timpul în aşa fel încât să nu se afle pe străzi la orele amiezii. Să-şi facă cumpărăturile dimineaţa devreme sau seara târziu, mai ales că magazinele sunt deschise. Să evite asfaltul expus la soare fiindcă radiază o căldură foarte mare, ceea ce duce la dilatarea vaselor circulatorii la nivelul picioarelor”, a spus şeful DSP.
Consumul de sucuri răcoritoare carbogazoase, contraindicat
El a precizat că, în această perioadă, este recomandat consumul zilnic de lichide(între 1,5 – 2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Potrivit dr. Ludovic Abiţei, este bine să se consume un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. De asemenea, este recomandat să se mănânce în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete(pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Recomandat este şi iaurtul, ştiut fiind faptul că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
În schimb, spune şeful DSP, nu trebuie consumat alcool (nici măcar bere sau vin), întrucât favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Totodată, este indicat să se evite băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Variaţiile bruşte de temperatură, periculoase pentru sănătate
Dacă expunerea la soare la orele amiezii nu poate fi evitată, dr. Ludovic Abiţei recomandă folosirea unei ţinute adecvate:pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. De asemenea, el atrage atenţia asupra importanţei de a achiziţiona alimente doar din locuri autorizate, magazine, pieţe, care sunt verificate de autorităţi, pentru a diminua riscul apariţiei unor toxiinfecţii alimentare.
Şeful DSP a avertizat populaţia şi în ceea ce priveşte pericolul pe care îl reprezintă variaţiile bruşte de temperatură. „Urmează perioadele de vijelie, când temperaturile vor scădea brusc şi toate persoanele meteosensibile, în special cardiacii, vor avea probleme. În general, toată lumea se axează pe căldură dar şi frigul are o acţiune negativă asupra organismului, producând de la vasodilataţie bruscă la vasoconstricţie bruscă, ceea ce nu este deloc benefic pentru sistemul circulator”, a punctat dr. Ludovic Abiţei.
Consumatorii de alcool, singurele persoane căzute în stradă
Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA), dr. Daniel Martiniuc, a declarat ieri, că, în ultimele zile, numărul solicitărilor din partea populaţiei a crescut, însă cazurile înregistrate nu au legătură directă cu temperaturile ridicate, ci cu alte afecţiuni care s-au decompensat. „Probabil a intervenit şi canicula, a fost un factor agresiv asupra organismului uman şi a decompensat anumite boli, oamenii stând chiar şi în casă. Nu am avut prea multe persoane leşinate în stradă, doar adulţi care au consumat alcool şi li s-a făcut rău, ceea ce este normal într-o asemenea situaţie”, a spus dr. Daniel Martiniuc.