Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 ian 2020 - Anul XXV, nr. 23 (7328)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

De-o viaţă

La 82 de ani, nea Vasile tunde ca-n prima tinereţe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zi de zi, ca un metronom, nea Vasile, aşa cum îl ştie toată lumea, vine la serviciu pentru a-şi face meseria pe care o iubeşte, cea de frizer. Şi nu face asta de ieri, de alaltăieri, ci de 60 de ani. Pe drumul spre frizeria din centrul Sucevei se întâlneşte cu prieteni şi cunoscuţi, iar apoi îşi pregăteşte ustensilele şi îşi aşteaptă clienţii.

Iar aceştia nu întârzie să-i calce pragul şi să-şi dea capul cu încredere pe mâinile lui nea Vasile, ajuns acum la venerabila vârstă de 82 de ani. Urmează un dialog care s-a repetat de mii de ori între Vasile Duciuc şi clienţii săi.

„Şi cum doriţi să vă tund? Aşa scurt, ştii matale nea Vasile cum. Sus rămâne unu, cu breton, că am albit”, curge lin discuţia dintre omul din scaun şi frizerul octogenar.

Constantin Moroşan, clientul de azi, îl preferă pe nea Vasile încă din perioada comunistă.

„De cât timp vă tundeţi la el?” „De 37 de ani”. „Şi a dat greş vreodată?” „Nu, nu am avut treabă. V-am spus, capul nu poţi să-l dai la orişicine”, a opinat Constantin Moroşan.

După câteva retuşuri cerute de client şi după ce capul a trecut prin toate fazele, de la tuns cu maşina sau cu foarfeca, la frecţie şi la ras părul cu briciul, operaţiunea se încheie ca de fiecare dată cu o glumă.

„Da, domnu’Costel, eşti mai tânăr cu 10 ani.” „Vă mulţumesc, nea Vasile, ne vedem peste două săptămâni”, este dialogul de final.

Clienţii îl cunosc pe Vasile Duciuc şi, pe deasupra, îi ştiu şi vârsta. Chiar şi aşa nu se aşază cu teamă pe scaunul din frizerie.

„La vârsta dumnealui e de apreciat.” „Ştiţi exact câţi ani are?” „Peste 80”, vine răspunsul prompt al lui Ion Zinici, un bărbat din Izvoarele Sucevei care acum trei ani l-a descoperit pe nea Vasile, iar acum i-a devenit client fidel, mai ales că are drumuri în Suceava săptămânal.

 

Printre clienţi s-a numărat preşedintele în funcţie de la acea vreme al RFG

Vasile Duciuc a învăţat meseria de frizer în Bucureşti, în 1959, iar ulterior a revenit acasă pentru ca din 1960 să se dedice acestei meserii. A făcut-o la cel mai înalt nivel, dovadă că în perioada comunistă a fost timp de 15 ani frizerul lui Emil Bobu, prim-secretar al PCR în judeţul Suceava. Din acea perioadă vin şi amintirile cele mai frumoase.

„La un moment dat a trimis Emil Bobu maşina să mă aducă să-l tund pentru că trebuia să plece la Bucureşti şi avea avion la ora 12.00. A venit o Volgă neagră, iar eu stăteam undeva unde era noroi.

Volga a intrat în noroi şi nu putea să tragă, nu putea trage spatele, iar şeful contabil Simota s-a dus să împingă din spate şi când a împins-o, tot s-a stropit. Cum nevasta mea era croitoreasă, l-a spălat şi l-a aranjat, iar apoi am mers la Judeţeana de Partid. Aici, Bobu ne-a luat la întrebări de ce am întârziat, iar după ce i-am explicat, a spus: <Vinde-ţi casa şi îţi dau eu una în altă parte>. Şi aşa m-am mutat eu la altă casă”, a rememorat Vasile Duciuc.

Prin mâinile lui nea Vasile nu au trecut numai oameni simpli din Suceava sau membri ai Partidului Comunist Român, ci şi invitaţi de seamă din străinătate, printre care şi preşedintele de la acea vreme al Republicii Federale Germania, Gustav Heinemann, aflat în 1971 în vizită oficială în Bucovina.

 

„Îmi place meseria şi pot să lucrez fără nici o problemă, că eu aici parcă vin la odihnă”

În cei 60 de ani de activitate nu a avut niciodată nici o reclamaţie şi ştie şi motivul pentru care clienţii săi au fost mereu mulţumiţi de serviciile prestate.

„Deservirea pedantă şi o vorbă frumoasă cu clienţii, să ştiţi că asta atrage clienţii, plus că nu îţi permiţi să faci glume proaste cu oamenii”, a mai spus nea Vasile.

Chiar dacă are 82 de ani, este la fel de vioi ca la începutul carierei. Secretul? „Îmi place meseria şi pot să lucrez fără nici o problemă, că eu aici parcă vin la odihnă”.

Printre miile de clienţi care s-au urcat pe scaun pentru a fi tunşi de nea Vasile s-au numărat şi cei şapte nepoţi pe care îi are de la cei trei copii, dar tratamentul a fost acelaşi ca pentru un client obişnuit. Poate de aceea, oamenii se întreabă ce va fi când vor deschide uşa frizeriei şi nu vor mai da cu ochii de nea Vasile.

„E problema ce o să fie când nu o să mai fie. E cam greu să găseşti pe cineva în ziua de azi. Cineva care să fie dedicat aşa de mult. Nea Vasile va fi greu de înlocuit”, a concluzionat Constantin Moroşan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 82 de ani, nea Vasile tunde ca-n prima tinereţe.
 Vizualizări articol: 6330 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
La 82 de ani, nea Vasile tunde ca-n prima tinereţe5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei