Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 nov 2015 - Anul XX, nr. 270 (6082)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Paradox

O familie cu cinci copii minori, din Marginea, trăieşte la lumina lumânării

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O familie cu cinci copii minori, din Marginea, trăieşte la lumina lumânării, în secolul tehnologiei şi al vitezei, când viaţa fără internet, televizor şi smartphone pare, pentru unii, imposibilă. Deşi are un generator în curte, familia Daniela şi Dumitru Băcilă nu îşi permite să-l folosească mai mult de două ore pe zi, pentru că acesta consumă doi litri de benzină pe oră, adică 20 de lei din bugetul familiei, pe zi, ceea ce pentru ei înseamnă mult. Cei cinci copiii îşi fac lecţiile „pe lumină”, cât este ziuă, la lumânare sau în cele două ore cât părinţii pun în funcţiune generatorul. De televizor sau calculator nici nu se poate pune problema în această familie. Şi toate aceste neajunsuri pentru că în zona în care locuiesc nu au curent electric. Pentru ca energia electrică să ajungă în casa lor este nevoie doar de câţiva stâlpi de electricitate. Primăria Marginea, după cum ne-a spus primarul Ioan Onufrei, nu beneficiază de aceste fonduri, astfel că familia Băcilă, la fel ca şi alte şase familii din comună, care locuiesc în zona „Prundu”, au primit din partea autorităţilor locale doar promisiuni.

 

Ajutaţi de săteni să îşi construiască o casă

Soţii Băcilă şi cei cinci copilaşi ai lor (Mădălină Elena, clasa a V-a, 11 ani, Daniela, clasa a IV-a, 10 ani, Bianca Iasmina, clasa I, 7 ani, Sebastian Ionuţ, 6 ani, Anamaria, 2 ani şi 9 luni) au trecut prin mari încercări de-a lungul anilor. De 13 ani, cei doi soţi şi copiii lor, după cum au apărut pe lume, au locuit, împreună cu părinţii lui Dumitru Băcilă, într-o casă dărăpănată, cu mari lipsuri. Din cauza sărăciei, familia nu a reuşit să refacă locuinţa care acum doi ani era cât pe ce să se dărâme peste copii, în miez de iarnă. Dacă mai stăteau o iarnă în acea casă, spun ei, s-ar fi putut ca tavanul să cadă „şi cine ştie de ce nenorocire se vorbea acum”. În aceste condiţii, văzând efortul pe care îl fac părinţii pentru a-şi creşte copiii, pentru a le oferi o educaţie corespunzătoare, văzând că îşi trimit copiii la școală, la biserică, sunt credincioşi, vecinii, împreună cu mai mulţi săteni, au ridicat căsuţa în care i-am găsit marţi pe cei cinci minori şi pe părinţii lor, când le-am făcut o vizită.

„Am solicitat o bucată de pământ de la Primăria Marginea. Am făcut mai multe cereri. Cam doi ani a durat până ce ne-a aprobat. Ne-au respins pe motiv că nu este pământ, după care ne-au dat aici. Ştiam că nu este tras curentul electric, dar ne-au promis că până ce ne mutăm noi aici, după buget, vor pune şi stâlpii de electricitate, pentru ca noi să ne branşăm. Au trecut doi ani de atunci. Noi ne-am mutat în noua casă acum o săptămână. Înainte de alegeri, era scris pe fluturaşii pe care politicienii îi împărţeau prin sat, la oameni, că una dintre promisiuni este se pună stâlpi şi să se facă iluminatul public în comună, acolo unde nu este, deci şi pe această stradă”, ne-a povestit mama copiilor.

 

480 de lei pentru benzină, lunar, pentru două ore de „lumină”

Mama copiilor ne-a arătat casa, formată din două camere şi o sufragerie, şi toate lucrurile care se află în casă, paturi, măsuţe, dulapuri, saltele, pături etc., toate fiind cumpărate tot de săteni. „Totul este de la oamenii din sat. Ne-au ajutat foarte mult şi le mulţumim pentru asta. Am cumpărat de la primărie 5 ari şi 27 de metri, ne-am intabulat, totul costând aproape 5.000 de lei, bani tot de la oamenii din sat care ne-au ajutat. Şi generatorul este tot de la oamenii buni la suflet. Nu avem cuvinte suficiente să le mulţumim tuturor, pentru ajutorul pe care ni l-au dat”, ne-a pus Daniela Băcilă.

Soţul femeii ne-a povestit că lucrează în construcţii şi împreună cu alocaţiile copiilor, veniturile familiei se apropie de 2.000 de lei. Din aceşti bani, dacă folosesc în fiecare zi generatorul câte două ore, în zilele în care copiii merg la şcoală şi trebuie să-şi facă lecţiile, mai puţin sâmbăta şi duminică, familia trebuie să scoată din buzunar circa 480 de lei pentru combustibil.

„Este mult peste posibilităţile noastre. Dacă ne-ar pune stâlpi de electricitate, noi plătim să ne branşăm şi suntem în stare să ne plătim şi factura în fiecare lună. Cel mai apropiat stâlp de casa noastră se află la 250 de metri. Ar fi nevoie de vreo şase, şapte stâlpi până la noi. Noi nu ne permitem. Să ne pună primăria nişte stâlpi de lemn, cum erau în trecut, numai să nu mai stăm la lumânare cu copiii. Anul trecut cei de la primărie ne-au spus că nu au fonduri. Sper să aibă acum”, ne-a mai spus tatăl copiilor.

Mama copiilor şi-a găsit un loc de muncă, acum trei luni, la 10 kilometri de casă, pentru a-şi ajuta familia. Şi ea, dar şi tatăl copiilor muncesc pentru a le oferi copiilor o viaţă mai bună. Cu toate acestea, nu îşi permit să suporte cheltuielile montării stâlpilor de electricitate, care, consideră ei, cade în responsabilitatea primăriei. Ei şi-au montat deja un tablou electric în casă, sunt trase firele, rămâne doar să se branşeze.

 

Nu au iluminat public

Nemulţumiţi sunt şi alţi oameni din aceeaşi zonă a comunei Marginea, numită „Prundu”. Unii care au casele mai aproape de un stâlp de electricitate şi-au tras fire electrice pe sub pământ, pe cheltuiala lor (circa 20.000 de lei), dar, spun ei, nu este datoria lor să „bage” bani şi în iluminatul public. „Pe uliţa asta este întuneric noaptea de-ţi scoţi ochii. Nimeni nu se gândeşte la noi. Pot să vină să ne fure, că noaptea nu se vede nici la doi paşi. Eu am curent electric pentru că am scos bani din buzunarul meu, dar am pretenţia ca primăria să se ocupe de iluminatul public. Vecinii m-au rugat să le dau şi lor curent, dar nu pot. Să pună primăria stâlpi, pentru că noi plătim 700 de lei la primărie”, ne-a spus Dorin Damian.

 

Oameni nemulţumiţi

Am stat de vorbă şi cu Toader Nichitean, care ne-a spus că doi dintre băieţii lui, care lucrează în Italia, şi-au ridicat două case, una acoperită, cealaltă încă nu, tot în zona „Prundu”. „Au avut promisiuni că se pun stâlpi de electricitate, că se face extindere de reţea, dar nu s-a întâmplat încă nimic. Ei vor să se întoarcă şi să locuiască aici, dar la ce dacă nu au condiţii? Să pună primăria stâlpii şi de branşament de ocupăm noi. Am făcut cerere de 5, 6 ani, dar încă nu s-a rezolvat. Sunt şapte case fără curent electric”, ne-a spus bărbatul.

Aspazia Grijincu, în vârstă de 56 de ani, care locuieşte, împreună cu alte patru persoane, vizavi de familia Băcilă, ne-a spus că ea are energie electrică în casă doar pentru că familia ei „a tras” un fir de la un vecin. „Curentu-i slab. Ni s-au ars şi aparatele electrice din casă. Au luat foc de la o improvizaţie. Să ne pună primăria stâlpii cât mai aproape şi noi ne <legăm la ei>. Aşa nu se mai poate. Noaptea e beznă pe strada noastră. Când este ceaţă nu se vede nimic pe strada noastră. Am fost la primărie şi m-a scos primarul afară din primărie”, s-a plâns femeia.

Exact lângă familia Băcilă locuieşte, singur, Constantin Pascaniuc, o persoană cu probleme de sănătate, el fiind surdo-mut. De patru ani trăieşte într-o căsuţă mică, la lumina lumânării.

 

Primarul Ioan Onufrei: „Pe rând, o să le rezolvăm pe toate, dar am început cu zonele unde erau mai mulţi oameni afectaţi”

Primarul comunei Marginea, Ioan Onufrei, ne-a spus că atât el, cât şi ceilalţi angajaţi ai primăriei cunosc bine problema sătenilor de la „Prundu”, care nu au curent electric, acesta nefiind, după spusele primarului, un caz izolat. „Sunt mai multe familii, din mai multe zone ale comunei, care nu au curent electric. Din păcate nu avem buget suficient. Am început o extindere de reţea, circa 7 – 8 kilometri, pentru a veni în sprijinul a o sută de familii. Pe rând, o să le rezolvăm pe toate, dar am început cu zonele unde erau mai mulţi oameni afectaţi. În cazul acesta, să văd, mai întâi, dacă oamenii şi-au reînnoit cererile la primărie. Nu pot să le dau o dată exactă, dar când vom avea buget vom ajunge şi acolo. Pe de altă parte, mi se pare incorect noi să punem stâlpii şi să-i predăm E.ON-ului, dar nu avem ce face. Trebuie să-i înţelegem şi pe oamenii din comunitate”, a explicat primarul Onufrei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O familie cu cinci copii minori, din Marginea, trăieşte la lumina lumânării.
 Vizualizări articol: 8494 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
O familie cu cinci copii minori, din Marginea, trăieşte la lumina lumânării3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Hummus (de post) Pentru cei ce vor un preparat de post rapid, simplu, dar cu aer exotic și foarte nimerit inclusiv pentru o masă cu invitați, clasicul hummus este alegerea perfectă. Rețeta este comună, cu influențe locale desigur, în Israel, Turcia și țările... Citeşte