Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 apr 2014 - Anul XIX, nr. 90 (5599)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   19 imagini |   ø fişiere video

Artă

La Moldoviţa, tradiţia înnobilării oului este la ea acasă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Huţulii şi-au dus şi îşi duc în continuare traiul în zonele Moldoviţa, Vatra Moldoviţei, Moldova Suliţa, Brodina şi Ulma, bărbaţii fiind meşteşugari de excepţie în prelucrarea lemnului, ducând-o uneori până la rang de artă, iar femeile se remarcă prin modelele pe care le realizează pe pânza ţesută, costumele populare şi pe ouăle de Paşti, tradiţiile huţule fiind un tezaur, o bogăţie nepreţuită de comori pentru Bucovina.

La Moldoviţa, tradiţia înnobilării oului este la ea acasă, artista Lucia Condrea fiind cea care a dus faima locului în lumea întreagă.

Traian Condrea, un bun ghid pentru vizitatori la Muzeul Ouălor Încondeiate „Lucia Condrea”, ne-a spus: „Dintre toate obiceiurile româneşti, cel al închistririi ouălor de Paşti este de departe cel mai gingaş şi mai cald, şi poate nicăieri ca în Bucovina, oul nu este privit cu atât de multă dragoste şi nici obiceiul <scrierii> lui nu este ridicat la nivel de artă ca aici. Cele mai reprezentative şi mai sugestive ouă închistrite, purtătoare de simboluri vechi, precreştine, sunt ouăle ce provin din teritoriile locuite de huţuli. Huţulii sunt universal recunoscuţi pentru măiestria cu care realizează ouăle pascale care au devenit emblematice pentru ei”.

 

Lucrări de autor de o mare complexitate, în care interferează arta maură şi arta huţulă

Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi distinsă cu numeroase premii în cadrul celor mai importante expoziţii şi saloane de artă din lume, Lucia Condrea este un artist unic. Pentru a da valoare oului de găină şi mai rar de struţ, foloseşte opt tehnici de lucru. Prima tehnică este cea tradiţională, a batik-ului, de la care a pornit în 1992 din plăcere, dar şi pentru a oferi cadou prietenilor ouă încondeiate, tehnică pe care a perfecţionat-o în timp. Alteşase tehnici de lucru îi aparţin, ele având ca punct de plecare tot tehnica batik-ului. Aceste sunt: ceară colorată în relief; grafică alb-negru în tehnica batik-ului; dantelării şi vechi cusături româneşti transpuse pe ou; tehnica lucrărilor de antichitate, lucrări de autor de o mare complexitate în care interferează arta maură şi arta huţulă; lucrări abstracte, moderne, la care pe un ou se pot observa frânturi din alte zeci de exponate; vechi cusături huţule transpuse pe ouă folosind ceara de albine şi pigmenţi naturali.

Aceste tehnici de lucru au fost inventate de artistul plastic Lucia Condrea şi sunt recunoscute în lumea artei de mari colecţionari şi de muzee de artă din lume. Despre a opta tehnică pusă pe firava coajă de ouă  artista nu a dorit să dezvăluie nici un secret, spunând că aceasta se va regăsi în curând în câteva vitrine surpriză din muzeul de la Moldoviţa.

 

Peste 5.000 de lucrări lucrate în opt tehnici

Lucia Condrea ne-a spus: „Avem peste 5.000 de lucrări, nici nu încap toate în muzeu. Sunt opt tehnici produse de mâna unui singur om. În 1993 am obţinut locul I la un concurs la care au participat încondeietori din nouă ţări din Balcani. Atunci am mers la Bucureşti cu trei tehnici de lucru, ceara în relief, dantelărie şi diversificarea artei noastre autentice. Am pus ştergarul pe ou, ceea ce nimeni nu a mai făcut, nimeni nu s-a gândit că ştergarele pot fi puse pe ou în diferite ipostaze până la abstract. Timp de 22 ani am participat la peste 110 expoziţii în 11 ţări. Anul acesta am avut al doilea turneu în străinătate şi cerinţele de a mă deplasa sunt foarte mari, impactul este foarte mare între ceea ce se lucrează şi ceea ce este comercial. Este o diferenţă radicală. Sunt foarte bucuroasă că sunt în topul celor mai buni artişti gravori, pictori şi sculptori ai lumii în tehnica batik-ului, în care pe ou nu am omolog în lume, şi asta mă bucură foarte tare, România fiind la loc de cinste. Lucrările mele se regăsesc în muzee importante, în case regale şi la colecţionari renumiţi. Cu toată modestia vă spun că acum fac parte dintr-o asociaţie foarte mare cu sediul în Noua Zeelandă”.

Cerinţele juriilor internaţionale, valoarea participanţilor în expoziţiile internaţionale şi clasarea în topul artiştilor de marcă din lume o determină pe artista Lucia Condrea să se perfecţioneze permanent, fiind susţinută în munca sa de familie şi prieteni cu ajutorul cărora a reuşit să depăşească toate obstacolele.

 

Muzeul Ouălor Încondeiate „Lucia Condrea”

În vara anului 2007 a fost inaugurat la Moldoviţa muzeul care îi poartă numele, unic în lume prin valoarea artistică a celor câteva mii de exponate, majoritatea lucrate de artista Lucia Condrea, celelalte aparţinând unor meşteri renumiţi din întreaga lume. La început lucrările erau expuse într-o cameră a locuinţei. Ideea înfiinţării unui muzeu internaţional al ouălor a apărut după ce artista din Moldoviţa a primit un număr însemnat de ouă înnobilate de artişti renumiţi din străinătate, cu care s-a întâlnit la expoziţii internaţionale şi pe care a dorit să le expună publicului în condiţii optime de vizionare, dar şi de păstrare şi din dorinţa de a lăsa generaţiilor următoare aceste valori unice ale artei.

Şi acest spaţiu a devenit neîncăpător, motiv pentru care, împreună cu soţul Traian Condrea, artista se gândeşte deja la soluţii de extindere. La parterul clădirii se află cea mai valoroasă expoziţie de autor în arta decorării ouălor din lume, dar şi o colecţie de ouă foarte vechi, de peste 100 de ani, cu modele huţule. La etaj se găsesc ouă din 38 de ţăriconsiderate că au tradiţie şi sunt cunoscute în rândul încondeietorilor: Africa de Sud, Cehia, China, Egipt, Elveţia, Franţa, Polonia, Marea Britanei, Olanda, India, Ungaria, Japonia, Slovacia, Germania, Rusia, Bulgaria, Estonia, Lituania, Croaţia, Luxemburg, Coreea, Belgia, Indonezia etc., ouă sculptate, traforate, învelite în aur sau cu pietre preţioase, ouă pictate ori ouă de lemn din îndepărtata Siberie.

„Aşa cum am creat eu şapte tehnici, nemţii au peste 50 de tehnici de lucru foarte diverse. Ruşii sunt cotaţi la nivel mondial ca cei mai buni pictori pe ou”, a precizat artista Lucia Condrea.

 

Şcoală internaţională de încondeietori

Exponatele sunt aşezate în 41 de vitrine, muzeul având trei secţiuni: Lucrările unicat ale Luciei Condrea, care sunt cele mai numeroase; Ouă încondeiate foarte vechi, colecţionate din localităţile locuite de etnia huţulă; Lucrări colecţionate de autoare de la creatori din diverse părţi ale lumii (colecţie internaţională). De cinci ani, Muzeul „Lucia Condrea” găzduieşte o şcoală internaţională de vară, în cadrul căreia străini din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii vin să înveţe acest meşteşug, să admire minunile Bucovinei dar şi să înţeleagă ceva din sufletul şi istoria huţulilor de pe aceste meleaguri.

Lucia Condrea încearcă să apere autenticul, valoarea şi spune că oamenii trebuie să facă diferenţa între kitsch şi autentic, între munca unui om, a unui artist şi munca unui amator.

„Crezul meu în viaţă este lupta continuă împotriva kitschului. De multe ori am avut impedimente pentru că inclusiv jurnalişti, etnologi, muzeografi au fost familiarizaţi cu lucrări naive ca pictură, cum ar fi coarnele berbecului, grebla, crucea. Această mână de simboluri în marile expoziţii nu sunt atractive, pentru că fac parte din folclorul specific unei ţări. Dându-mi seama, am creat arta contemporană, arta Condrea, care în momentul de faţă planează pe toate continentele, şi asta mă bucură foarte mult, pentru că România este undeva sus. Majoritatea sunt lucrări care nu se mai pot repeta, cu mare greutate în execuţie. M-aş fi bucurat ca şi criticii din România să vină şi să vadă ce înseamnă o artă contemporană pe ou şi care se găseşte în marile case regale, colecţii private, muzee de artă din străinătate şi nu numai”, ne-a declarat artista Lucia Condrea.

Alături de Mănăstirea Moldoviţa şi mocaniţa „Huţulca”, Muzeul Ouălor Încondeiate “Lucia Condrea”, Moldoviţa face parte din patrimoniul turistic al Bucovinei pe care orice turist ajuns pe aceste meleaguri trebuie să îl viziteze, fiind o bijuterie a judeţului Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Moldoviţa, tradiţia înnobilării oului este la ea acasă.
 Vizualizări articol: 4992 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 34 voturi
La Moldoviţa, tradiţia înnobilării oului este la ea acasă5.0534

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei