Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 mar 2014 - Anul XIX, nr. 49 (5558)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

O viaţă printre cărţi

Domnica Cosmin, cel mai longeviv anticar din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În 44 de ani de activitate, prin mâini i-au trecut milioane de cărţi, de la cele necesare elevilor până la cărţi de specialitate, căutate de studenţi, dar mai ales beletristică, cărţi care erau citite pe nerăsuflate de suceveni, mai ales în vremurile când internetul şi televizorul nu le ocupau timpul liber

 

Aproape că nu există sucevean care să nu fi călcat măcar o dată pragul anticariatului în care lucrează de-o viaţă Domnica Cosmin, cel mai longeviv anticar din Suceava.

Lucrează înconjurată de cărţi din 1970, când, abia ieşită din băncile Şcolii Postliceale de librar din Bucureşti şi întoarsă la Suceava, s-a angajat la nou înfiinţatul Anticariat de stat, care aparţinea de Centrul de Librării.

„Sediul era atunci pe strada Karl Marx (n.r. - Curtea Domnească), într-o veche casă evreiască, în care făceam focul în sobă pentru a avea căldură. Ieşea fum, stăteam şi în frig, dar era frumos. Pe atunci era la mare căutare anticariatul, veneau oamenii cu o mulţime de cărţi la vânzare, dar şi mulţi alţii pentru a le cumpăra”, spune Domnica Cosmin, privind cu o undă de regret rafturile pline cu cărţi pe care puţini mai vin acum să le mai răsfoiască, în timp ce la radioul care îi ţine de urât o zi întreagă, mai ales pe perioadele în care nu are clienţi, răsună piesa celor de la Compact - „După ani şi ani”.

 

„Citea lumea mai mult...”

Pe vremuri, unul dintre cei mai buni clienţi ai Anticariatului era Universitatea „Ştefan cel Mare”, care a cumpărat şi biblioteci întregi, preluate de la clienţi la care mergea şi acasă pentru a face evaluarea cărţilor pe care voiau să le vândă.

„Citea lumea mai mult atunci, nici nu se compară cu ce e acum. Elevii veneau zilnic, căutau culegeri, bibliografie şcolară. Acum rar mai vezi câte unul. Poate merg în librării, pentru cărţi noi...”, spune ea, cu îndoială în glas.

Acum, când există sute de posturi de televiziune cu programe non-stop, când internetul este omniprezent şi nu îţi ajunge o viaţă de om să descoperi câte are de oferit, cărţile au ajuns o Cenuşăreasă, care li se arată mai ales celor care au văzut anterior frumuseţea ei.

Tocmai de aceea nu e de mirare că în prezent cei mai fideli clienţi sunt persoanele care au depăşit 30-40 de ani.

„Înainte, când cumpăram o carte, ştiam deja şi cine vine să o cumpere de la Anticariat. Erau unii clienţi permanenţi, mulţi dintre ei elevi şi studenţi, care treceau pe aici de fiecare dată când veneau în vacanţă, de oriunde învăţau ei – Bucureşti, Cluj, Iaşi etc. Şi acum sunt unii care lucrează prin ţară, dar când ajung în Suceava vin şi mă caută. Relu Crăiuţiu este unul dintre ei, acum este profesor la o universitate din America, dar a fost clientul meu de când era elev. Mai vine uneori în Suceava, dar nu există dată să nu vină pe la Anticariat să mă viziteze. Mai erau doi gemeni, de la Liceul <Ştefan cel Mare>, care veneau pe aici. Unul din ei a rămas în Cluj, unde a făcut şi facultatea şi tare s-a mai bucurat când m-a găsit tot la Anticariat”, povesteşte Domnica Cosmin, care nu a vrut să renunţe la activitatea cu care s-a identificat o viaţă, chiar şi după ce Anticariatul a fost considerat neprofitabil şi a dispărut din activităţile fostului Centru de Librării, în urmă cu 13 ani.

 

Prietenii de-o viaţă

De la Casa Cărţii, la etajul căreia a funcţionat Anticariatul o bună perioadă de timp, s-a mutat cu el din loc în loc, precum melcul cu casa în spinare, forţată de împrejurări.

„Am fost în multe locuri cu Anticariatul – într-un chioşc pe Mărăşeşti, transformat acum în pompe funebre, vizavi de Policlinică, apoi într-un spaţiu de pe strada Mihai Viteazu. Asta e ultima locaţie. Acum sunt la pensie, aş putea sta acasă, dar ce să fac acolo? Acum mă ocup de asta doar din pasiune, că nu câştig nimic”, spune Domnica Cosmin, care a ieşit la pensie de cinci ani de zile, dar continuă să fie prezentă zi de zi la Anticariatul amenajat în spaţiul pus la dispoziţie de Societatea Scriitorilor Bucovineni, lângă Galeria de Artă de pe strada Vasile Bumbac.

Pe lângă cărţile care i-au fost prietene o viaţă, meseria ei a făcut-o să cunoască foarte multă lume, iar cu unii a legat prietenii solide, precum cea cu doctoriţa Olimpia Rusu, care trece zilnic pe la ea, să schimbe o vorbă şi să găsească ceva interesant de citit, ori cea cu „regretatul profesor Alexei Calinoschi, care era o enciclopedie ambulantă... tare i-ar mai fi plăcut să fie aici, să stea la măsuţă, pe scaun, înconjurat de cărţi”. Printre clienţii care vin zilnic se numără şi Miguel, un portughez stabilit la Suceava, care studiază fascinat cărţile scrise în română.

O femeie intră şi cere poezii de Nichita Stănescu. Fără ezitare, i se indică mai multe volume, din care să aleagă, după placul inimii. Ştie unde are fiecare carte, operele marilor scriitori, ce se găseşte sau nu în anticariat, sau dacă poate face rost din altă parte. Asta a făcut o viaţă, a trăit din cărţi şi printre cărţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Domnica Cosmin, cel mai longeviv anticar din Suceava.
 Vizualizări articol: 6141 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 16 voturi
Domnica Cosmin, cel mai longeviv anticar din Suceava5.0516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei