Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 164 (5371)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Respectul valorilor

Vandalism extrem în Rezervaţia floristică „Fâneţele seculare de la Ponoare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La mai puţin de 10 kilometri de municipiul Suceava se află unul dintre primele monumente ale naturii din ţară, „Fâneţele seculare de la Ponoare”. Rezervaţia, de care mulţi suceveni nu au habar sau doar au auzit, fără a ajunge acolo, să o vadă, a fost studiată, de-a lungul timpului, de numeroşi specialişti din România şi de peste hotare, din Polonia, Franţa, Cehia, Slovacia, Marea Britanie, Egipt.

Cine se mai încumetă acum să ajungă acolo, să se bucure de un colţ de natură în care intervenţia omului este interzisă, va râde şi va plânge în acelaşi timp.

Pe de o parte, de cum păşeşti dincolo de poarta de fier pusă la drum pentru a stăvili năvala maşinilor celor care veneau să facă acolo grătare, eşti copleşit de frumuseţea naturii, de cântecul greierilor, cântece de păsărele, de foşnetul vântului prin fâneţe, iar pe de altă parte, de dimensiunea prostiei umane.

 

Panouri informative, „atacate” cu toporul

De la primii paşi făcuţi în rezervaţie, dai cu ochii de panoul informativ din care afli că eşti pe teritoriul unui sit Natura 2000, de conservare a biodiversităţii, precum şi o parte din speciile importante de plante care se regăsesc acolo. Numai că tabla acestuia, pe care, în mod ironic, scrie „Omul poate admira, dar nu are voie să intervină”, este boţită de parcă ar fi fost strânsă într-o mână gigantică, iar apoi cineva ar fi încercat să o despăturească.

Nici următorul panou, amplasat acolo cu mulţi ani în urmă, când rezervaţia se afla în custodia Academiei Române, nu a avut o soartă mai bună, tabla fiind îndoită cu puternice lovituri, probabil de bâtă, dar şi spartă în mai multe locuri, cu lovituri de topor.

Rolul panoului era de a informa vizitatorii asupra celor peste 450 de specii de plante prezente pe cele 24,5 hectare de teren ale rezervaţiei, fiind enumerate şi speciile rare identificate în zonă.

 

Laboratorul rezervaţiei, vandalizat

Căsuţa-laborator construită în 1969 şi pusă la dispoziţia specialiştilort, dar şi a studenţilor care veneau aici să studieze natura din această zonă protejată, te face să te cruceşti şi să te întrebi ce animale cu două picioare au fost pe acolo.

Chiar de ar fi nimerit în mijlocul unei tornade, casa care adăpostea 400 de specii de plante recoltate din fâneţele seculare tot ar fi arătat mai bine.

Uşile de lemn au fost sparte, de se poate intra direct prin ele, lacătele forţate atârnă degeaba de inelele de fier puse ca elemente de siguranţă, iar din sticla geamurilor nu au mai rămas decât cioburi ce strălucesc hâd în soare, avertizând curioşii că se pot tăia în ele.

Ferestrele din lemn, vopsite în verde, ca şi uşile, pentru a fi în ton cu verdele din jur, au fost nu doar sparte, tâmplăria lor fiind efectiv distrusă, bucăţele dezmembrate fiind aruncate pe acoperiş şi pe trotuarul din jurul clădirii.

De cum păşeşti în casă, scrâşnetul sutelor de cioburi de pe jos te avertizează asupra pericolului.

Uşile interioare întredeschise, cu cioburi în loc de geamuri, perdelele care fâlfâie la ferestrele fără sticlă, cioburile şi mizeria de pe jos, dulapurile sparte, din care tot ce era înăuntru este scos şi răspândit pe jos, sertarele scoase şi aruncate prin încăpere, scaunele sparte în bucăţi şi scrijeliturile de pe pereţi te fac să crezi că ai nimerit pe platourile de filmare ale unui film de groază, nu într-o rezervaţie naturală cu care judeţul se mândreşte în toate actele oficiale.

Pereţii sunt mâzgâliţi cu mesaje obscene, nume de trupe hip-hop, cuvinte fără noimă, iar lângă fiecare dintre tablourile cu flori, rămase ca prin minune pe perete, „vizitatorii” huligani au ţinut să scrie „canabis” sau „marijuana” sau câte un mesaj de încurajare, gen „Sişu liber!”.

Ca bătaia de joc să fie completă, în căsuţa bântuită de fantomele huliganilor care au distrus-o, pe biroul cu sertare smulse, e pus un panou, smuls la rândul său de pe zidul exterior al clădirii, pe care scrie, cu litere mari: „Atenţie! Rezervaţie naturală strict protejată”.

 

Spărgătorul de lacăte

Distrugerile făcute în interiorul rezervaţiei naturale sunt cunoscute de conducerea Agenţiei de Protecţiei a Mediului, care este custodele acesteia din 2010, dar, cel puţin în prezent, aceasta se consideră cu mâinile legate, fără a avea puterea să îndrepte ce s-a distrus şi să prevină noi distrugeri.

„Lacătul de la uşă l-am pus vinerea trecută, iar luni, când m-am dus acolo, era îndoit. Mă duc să pun altul, să vedem cât ţine. Săptămânal cam trebuie să le înlocuiesc”, spune Iluţă Cocriş, şeful serviciului Calitatea Factorilor de Mediu.

Valoarea pagubelor produse până acum de vandali la casa-laborator este de 3.300 de lei, conform estimărilor făcute, dar vinovaţii, care ar trebui să suporte costurile de refacere a clădirii, sunt de negăsit.

„Distrugerile au fost făcute, probabil, de un grup care a mers acolo, s-a distrat şi s-a drogat, pentru că la cum au distrus, nu erau oameni sănătoşi. Şi beţi fiind, nu făceau aşa ceva. Probabil că erau drogaţi, altfel nu-mi explic cum de s-au apucat să distrugă şi tocul geamurilor. Ce au făcut acolo nu are nici o explicaţie logică”, consideră Iluţă Cocriş, care, în numele instituţiei, a reclamat distrugerile la poliţie, fără ca ancheta să ducă la vreun rezultat, până acum.

Curios este că deşi acolo nu mai este nimic de furat sau de distrus, cineva tot sparge lacătele, săptămânal.

Scopul acestei rezervaţii este atât ştiinţific, de cercetare a evoluţiei unor specii, cât şi educativ, ea putând fi vizitată de grupuri, dar numai cu acordul custodelui.

 

Fâneţele de la Ponoare - aproape 100 de ani de istorie

Denumirea de Ponoare datează din 1911, când, după o perioadă de ploi abundente, aproape 2 hectare de teren din actuala rezervaţie au alunecat de pe un versant cu panta mare, producând noi terase. În forma actuală, rezervaţia a fost propusă pentru protecţia plantelor din 1921 de profesorul Mihail Guşuleac, fiind unul din primele monumente ale naturii din ţara noastră.

Ion Nemeş a descoperit aici noi specii de fluturi pentru fauna ţării noastre, dintre care Cosmotriche potatoria (forma immaculata), Clepsis strigana, Bucculatrix cristatella, Stomopteryx remisella, Phalonidia walsinghamana.
Existenta casei-laborator a permis efectuarea de studii botanice care au dus la concluzii deosebite referitoare la alternanţa florei din zonă. S-au tras, de asemenea, concluzii incontestabile asupra unor procese care au avut loc, de exemplu mlaştina actuală luând naştere în urma unei alunecări de teren.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vandalism extrem în Rezervaţia floristică „Fâneţele seculare de la Ponoare”.
 Vizualizări articol: 5902 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.63/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 16 voturi
Vandalism extrem în Rezervaţia floristică „Fâneţele seculare de la Ponoare”4.6516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mizerabili pot fi romanii trimis de
(18 iul 2013, 11:17:55
atat stiu : sa distruga
2.   Subiect de nota 10 trimis de
(18 iul 2013, 11:48:53
rezervatia este intr-adevar ceva de vis. un loc unic, de o frumusete rara.
foarte punctual articolul. asteptam si un raspuns oficial de la politia bosanci si de la politia moara.

de la intersectia cu E85 si pana la intrarea in rezervatie(aprox 1,5 km distanta), marginile drumului sunt pline de prezervative, sticle sparte de la alcool sau doze de bere si gunoaie aruncate de GUNOAIELE cu doua picioare.

strang cei care au terenuri acolo carute de gunoaie si umplu saci cu sticle si peturi. cine insa are atributii de control nu-si face treaba.

ca sa nu mai zic ca dupa orele 22 e plin drumul pana la rezervatie de masini in care rasufla din greu duhul prostitutiei. iar militia, desi stie acest lucru prea bine, nu se sinchiseste sa-i deranjeze.

mai lasati-l putin pe domnul todirut sa se obisnuiasca cu functia si mergeti apoi si-l intrebati cam ce parere are despre faptul ca acesti 1.5 km de la intersectia cu E85 pana la intrarea in rezervatie a devenit locul preferat al huliganilor si-al prostituatelor si dupa cum zice dl. cocris, foarte posibil si-al consumatorilor de droguri.
2.1  RE: Subiect de nota 10 trimis de
(18 iul 2013, 12:07:43
Prohibiția trebuie ocrotită,măcar de s-ar înmulți...
3.   Atentie mare!! trimis de
(18 iul 2013, 17:34:49
Bre Marius Comentatorule...care e problema că niste insi si-o trag in acea zonă?
E drum public deraNJEAZĂ PE CINEVA..............sau nu prea ai loc..........studiaza nenicule si după aia comentează...praf în ochi am tot văzut...era mai multi idioti pe aici..ABCDAR..RADUMĂSII.... în marea rezervatie..voi si Malos.....ce puii mei
3.1  RE: Atentie mare!! trimis de
(19 iul 2013, 10:59:58
mai mult Fox decat Man, mai mult in patru labe decat in doua picioare...cam asta ar fi concluzia...la cele scrise mai sus de catre Fox_Man.

imi cer scuze ca n-am stiut... ca dac-un drum e public este si spatiu legal de practicat prostitutia. si nu ai precizat cam ce-as putea sa studiez. si ai mai folosit cuvantul ''era''. inainte sau dupa ERA noastra, cam din ce timp guiti matale?

citindu-l pe marele profesor si patriot roman Virgiliu Gheorghe si citind si comentariul tau vad confirmandu-se urmatoarea idee: pornografia nu conduce decat la deviatii sexuale,perversiuni si delicventa. efectele maladive se vad pe toate drumurile si-n viata de zi cu zi.
desigur si-n comentariul tau.

si nu te deranjeaza prostitutia pt. ca dupa cum singur spui despre tine, ai cam vazut prea mult praf in ochi...o fi colb, praful asta de care zici sau o fi praf alb de heroina? d...ddd..ddururle care esti tu sstudios...
4.   Comentariu trimis de
(18 iul 2013, 17:57:04
Faceti locuri de inchis si vindecati asemenea jigodii . Nu e de intirziat cu astia ca datorita libertatilor permisive in toate cele , a lipsurilor materiale si in educatie se vor inmultii atacurile la persoane si actele de vandalism asupra proprietatilor private si de stat . Se distruge totul mai rau ca pe un teritoriu dusman proaspat ocupat . Practic se are si de unde invata , ce s-a facut in ROMANIA in ultimi 23 de ani .
5.   Pohui trimis de
(18 iul 2013, 21:52:25
CITIND ARTICOLUL DAR SI COMENTARIUL LUI FOXMAN NU POT DECÂT SA SPUN SUCEAVA RENUMIT ORAȘ DE CRETINI!
5.1  RE: Pohui trimis de
(19 iul 2013, 06:14:46
în apărarea lu' Foxman sar şi voiesc a spune
că omu-i e pe altă planetă (în vizită p-aici )
el, prin "grai" , defapt ouăle-şi depune
şi ...ce-o să iasă din ele ?! ( chiliuţo, ghici !)happy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei